Care sunt provocarile si punctele slabe ale Justitiei, in ochii ministrului Predoiu

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 23:13
2283 citiri
Care sunt provocarile si punctele slabe ale Justitiei, in ochii ministrului Predoiu
Foto: hartaafacerilor.ro

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a vorbit miercuri, la Deschiderea Anului Judiciar, despre vulberabilitatile sistemului judiciar, printre care a mentionat deficitul de resurse umane, cazurile de coruptie si precaritatea dotarilor logistice.

Prima dintre provocarile identificate de Catalin Predoiu este sustinerea unanima a programului de modernizare a Justitiei. "S-a vorbit adesea despre un pact national pentru justitie. Cred ca ar trebui sa acceptam realist faptul ca, deocamdata, acest pact national nu poate fi altul decat MCV cu Comisia Europeana. Este chiar un fel de pact international, de vreme ce a fost convenit cu Uniunea Europeana. O asumare mai clara a obiectivelor sale de catre partidele politice parlamentare, inclusiv cele din opozitie, ar conferi garantia continuitatii reformelor si ar atrage increderea partenerilor si a cetatenilor", a explicat ministrul.

O a doua provocare, in opinia lui Predoiu, o reprezinta crearea unei noi mentalitati in sistemul judiciar, fata de stat si fata de cetateanul beneficiar al Justitiei. "Trebuie sa acceleram aceste procese, prin masuri institutionale, dar si prin exemplul personal. Fiecare act de nedreptate petrecut in justitia statala stimuleaza formele de justitie paralela, prin care statul pierde monopolul justitiei. Aceasta tendinta este inadmisibila", a sustinut ministrul.

In ceea ce priveste cele patru vulnerabilitati identificate de ministrul Justitiei, acestea se refera la deficitul de resurse umane, precaritatea dotarilor logistice, coruptia din sistem si lipsa de uniformitate in privinta pregatirii personalului.

In privinta problemei resurselor umane, Predoiu a afirmat ca este nevoie de redistribuirea schemelor in sistem in anul 2012 si de suplimentarea rezonabila a acestora in 2012 si 2013, de continuarea refacerii hartii instantelor si parchetelor.

"Suplimentarea schemelor trebuie sa vizeze atat magistratii, cat si personalul de specialitate, in primul rand grefierii", a adaugat ministrul.

"Efectele acestui flagel se manifesta inclusiv in penitenciare. Indiferent cat de redusa este aceasta parte, efectele asupra credibilitatii justitiei si statului in general sunt formidabile", a spus Predoiu, cu privire la faptele de coruptie din sistemul judiciar.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#coruptie sistem judiciar, #modernizare justitie, #lipsa resurse umane , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă şi Constituţia i-a declarat pe neeligibili şi atemporali drept
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Vorba din Pretoriu: jumătate prostie, jumătate tâlhărie, restul