Saptamana patimilor PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Februarie 2010, ora 13:43
4718 citiri
Saptamana patimilor PSD

PSD intra in ultima saptamana inainte de congresul care ar putea duce la inca o ruptura de proportii din istoria, destul de zbuciumata din acest punct de vedere, a partidului, de la FSN incoace. Lupta pentru presedintia PSD este, poate, cea mai apriga din cele vazute vreodata la social democrati. Intr-un mod straniu, ea seamana izbitor cu alegerile prezidentiale de anul trecut.

Aceeasi polarizare in doua tabere certe, aceeasi inversunare, aceleasi mijloace si argumente fara substanta politica si menite exclusiv sa demoleze adversarul precum o ghioaga, aceleasi acuzatii de fraudare intoarse acum, ce ironie!, impotriva fraudatului de la prezidentiale.

In acest moment, doi dintre cei patru candidati cu sanse, par desprinsi in finalisti: Mircea Geoana si Adrian Nastase, ceea ce nu exclude totusi rasturnari spectaculoase.

Actualul presedinte mizeaza pe smecheriile procedurale gandite de Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie, incepand cu acest congres foarte rapid si distribuirea pe filiale a numarului de candidati, dar si pe modificarile de statut care sa-i permita votarea in bloc a echipei de conducere. In felul acesta, va unge 19 baroni pe functii de vicepresedinti, iar acestia, la randul lor, ii vor aduce voturile necesare mentinerii functiei. Sa nu uitam ca din 1703 de delegati, 225 sunt controlati de Vanghelie, iar fiefurile lui Mircea Geoana au capatat cel mai mare numar de delegati.

Ultimul care acuza frauda, dupa Miron Mitrea si Adrian Nastase, este Radu Podgoreanu, membru in Consiliul National al PSD, care i-a adresat duminica o scrisoare deschisa liderului social-democrat: "Siretlicul marunt cu votul pe liste inchise, prin care doriti sa cumparati obedienta catorva presedinti de organizatii nu tine cont ca in partid nu conteaza doar unii sefi vremelnici si baroni locali, ci masa membrilor de partid, care nu va urma intr-o noua aventura paguboasa. Daca veti impune sistemul de liste, va asumati consecinta inevitabila a ruperii partidului. (...) Cum credeti, domnule Geoana, ca, simplificand in statut procedurile de excludere din partid, veti face partidul mai puternic? Ce lider de partid aflat in opozitie se gandeste cum sa-i excluda mai usor pe cei care au curajul opiniei lor? Stupid si rauvoitor. Mizati pe cerberii care vor incerca sa controleze votul delegatilor".

Isi asuma, oare, cu adevarat Mircea Geoana riscul sciziunii sau nu il constientizeaza? Inclin sa cred ca Radu Podgoreanu are dreptate. Dar nu pentru ca Mircea Geoana vrea un partid mai mic si mai fidel, ci pentru ca nu prea are de ales. Pentru un om atat de netalentat in politica, atat de necarismatic si atat de ridicol, pierderea functiei ar echivala cu prabsirea finala. Adica sfaristul carierei politice.

De partea cealalta, tabara antiGeoana, pare sa fi reusit singura miscare care sa ii potenteze sansele: o strategie comuna de sustinere a candiatului care va ajunge in turul al doilea impotriva lui Mircea Geoana. Miron Mitrea a anuntat ceea ce pana in urma cu cateva saptamani parea foarte putin probabil daca nu chiar imposibil, adica sustinerea pentru Adrian Nastase daca el va ajunge in finala. Este probabil ca si Cristian Diaconescu sa faca acelasi lucru la un moment dat. Insa sansele de a accede el insusi in turul al doilea sunt evident mai mari decat ale lui Miron Mitrea.

Anuntul fostului secretar general, facut cu o evidenta neplacere, arata ca Miron Mitrea este dispus la orice pentru a vedea in tarana trioul Geoana-Vanghelie-Hrebenciuc. Orice, adica inclusiv intrarea in aceeasi tabara cu Ion Iliescu, care recent l-a atacat brutal, si asezarea in trena lui Adrian Nastase, care l-a acuzat de tradare la DNA. Valabila e si reciproca, caci nici pentru fostul presedinte si fostul premier asocierea cu Miron Mitrea nu reprezinta o mare veselie, din exact aceleasi motive.

Pe de alta parte, acelasi anunt al lui Miron Mitrea ne arata ca, in acest moment, nu ii da sanse prea mari preferatului dintai, Cristian Diaconescu. Adevarul este ca, dupa cum a actionat in ultima vreme, fostul ministru de Externe nu a prea aratat nici vreo statura de autentic presedinte de partid si nici vreo mare convingere sau, macar, vreo mare dorinta de a capata puterea.

Faptul ca are de ales intre Mircea Geoana si Adrian Nastase, adica intre un impotent politic si un puscariabil, este o mare drama pentru PSD, o drama care prefigureaza continuarea prabusirii, chiar daca baronii nu par a constientiza acest lucru.

Dupa acest inceput de coagulare, tabara antiGeoana mai are nevoie de timp pentru a obtine sprijinul necesar in teritoriu. O saptamana e putin. Aceste este si motivul pentru care Ion Iliescu si Alexandru Andrei, portavocea lui Nicolae Vacaroiu, incearca sa obtina o amanare a congresului pe motive... meteorologice. Slabe sperante!

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Congres PSD, #Presedinte PSD, #Geona Iliescu Nastase PSD , #alegeri
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Scindare / Nescindare, PSD-ul se duce, incet-incet in jos. PD-ul este cel care saliveaza dupa electoratul PSD. Si are si legatura istorica cu acel electorat...