Juristii PSD si PD-L vor asumarea raspunderii si pe Codurile de procedura

Joi, 30 Iulie 2009, ora 19:03
645 citiri
Juristii PSD si PD-L vor asumarea raspunderii si pe Codurile de procedura
Foto: Romania Libera

Proiectele de Coduri de procedura penala si civila ar putea fi adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, dupa modelul urmat si in cazul Codurilor penal si civil, sustin reprezentantii PSD si PDL din Comisia juridica a Senatului, Toni Grebla si Iulian Urban.

PNL si UDMR, insa, nu agreeaza aceasta idee.

"Daca la un moment dat, in timpul dezbaterilor, se considera, tehnic si politic, ca cele doua proiecte sunt bune, s-ar putea sa mergem pe aceeasi posibilitate cand Guvernul isi asuma raspunderea pe cele doua proiecte", a afirmat social-democratul Toni Grebla, membru in Comisia speciala care analizeaza Codul de procedura penala si presedinte al Comisiei juridice a Senatului.

El a adaugat ca decizia in acest sens va fi luata la momentul potrivit si ca este totusi posibil ca proiectele sa urmeze o alta cale, avand in vedere ca PNL si UDMR nu agreeaza aceasta idee.

De asemenea, vicepresedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulian Urban (PDL) a afirmat ca cel mai probabil Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codurile de procedura dupa ce aceastea vor fi analizate si modificate de cele doua Comisii speciale. El considera ca o eventuala parcurgere a procedurii parlamentare in acest caz, nu isi are rostul.

Deputatul PNL Gheorghe Gabor, membru in subcomisia parlamentara pentru Codul civil, a apreciat ca nu exista nici o justificare pentru asumarea raspunderii de catre Guvern pe Codurile de procedura.

"Nu am fost de acord nici prima data, nu suntem de acord nici acum. Codurile trebuie sa treaca prin procedura parlamentara normala. Asumarea raspunderii nu are nici o justificare. Este vorba de dorinta Guvernului de a spune ca sunt Codurile sale pentru care si-a asumat raspunderea", a declarat Gabor.

Liberalul este sceptic in privinta sanselor PNL de a se opune intentiei Executivului. "Nu se mai pune problema motiunii de cenzura pentru ca am vazut ca UDMR nu ne-a sprijinit (...) Trebuie sa acceptam evidenta. Asta a fost vointa poporului, sa se formeze un guvern din cele doua partide", a conchis Gabor.

Deputatul Mate Andras (UDMR), membru in subcomisia pentru Codul civil, a afirmat ca cele doua coduri de procedura ar trebui sa parcurga traseul parlamentar normal. "Din moment ce Codul penal si Codul civil au fost trecute prin asumarea raspunderii, nu vad rostul sa ramana aceeasi procedura. Aceasta nu se justifica nici din punct de vedere al urgentei", a declarat Mate.

Parlamentarii au adoptat o Hotarare care prevede modificarea articolului 9 din Hotararea Parlamentului Romaniei nr.9/2009 privind infiintarea unei Comisii speciale comune pentru dezbaterea in fond, in procedura de urgenta, a Codului penal, a Codului de procedura penala, a Codului civil si a Codului de procedura civila, astfel incat mandatul Comisiei sa dureze pana la data de 15 sepetembrie 2009.

Guvernul si-a asumat pe 22 iunie raspunderea pe cele doua Coduri, penal si civil, in doua sedinte succesive ale Parlamentului.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#juristi PSD PDL, #aumare raspundere, #condurile de procedura , #senatori