Scandal într-o țară ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei: Procesul care vizează banii lui Putin începe

Joi, 09 Martie 2023, ora 00:42
8263 citiri
Scandal într-o țară ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei: Procesul care vizează banii lui Putin începe
Banii ascunși ai lui Putin descoperiți conturi bancare din Elveția FOTO / Al Jazeera

Un eveniment neașteptat are loc într-o țară neutră, care ascunde în băncile sale suma de 213 miliarde de dolari ai bogaților Rusiei: procesul care vizează direct banii lui Vladimir Putin. În acesta sunt acuzați patru bancheri, trei ruși și un elvețian ce lucrau la Gazprombank din Zurich și care au ținut secret tranzacțiile financiare suspecte din contul prietenului președintelui rus, Serghei Roldugin.

Fostul șef al filialei elvețiene a băncii ruse Gazprombank și trei colegi sunt judecați miercuri, 8 martie 2023 la Zurich. Aceștia au fost acuzați că nu au tras un semnal de alarmă cu privire la tranzacțiile financiare efectuate de un confident al președintelui rus Vladimir Putin, violoncelistul Serghei Roldugin, potrivit Bloomberg.

Potrivit rechizitoriului procurorului din Zurich, șeful Gazprombank Schweiz AG, doi directori seniori ai băncii și un manager de relații cu clienții au neglijat să efectueze procedura ”due diligence” corespunzătoare între 2014 și 2016 asupra finanțelor și conexiunilor domnului Serghei Roldugin.

Ce i-a băgat frica în oase lui Putin: Nu teama de expansiunea NATO a declanșat războiul din Ucraina

Roldugin este un „prieten apropiat” al lui Putin și nașul fiicei sale, Maria Vorontsova, iar bancherii ar fi trebuit să verifice dacă el era adevăratul proprietar efectiv al conturilor Gazprombank aparținând companiilor-fantomă din Panama și Cipru, au spus procurorii.

Cei patru, dintre care trei sunt ruși și unul elvețian, „au continuat relația de afaceri în mod inacceptabil, deși ei înșiși aveau îndoieli serioase cu privire la corectitudinea informațiilor despre beneficiarul efectiv”, potrivit procurorilor.

Conturile deschise în Elveția de către bancheri indicau că Roldugin avea active de cel puțin 50 de milioane de dolari și plănuia să canalizeze anual peste 10 milioane de dolari în țară printr-o cascadă complexă de companii-fich și conturi. „Activele declarate nu erau în general plauzibile ca bunurile proprii ale lui Roldugin”, susțin procurorii.

Aceștia solicită pedepse de șapte luni cu suspendare și doi ani cu eliberare condiționată pentru bărbați, care nu pot fi identificați conform legislației elvețiene.

Pentru Elveția, un centru de mult timp pentru rușii bogați care doresc să-și ascundă averea, procesul este un test al dorinței și capacității procurorilor locali de a pedepsi ceea ce ei cred că este o abatere financiară pe fondul unui război care a schimbat neutralitatea tradițională a Elveției.

Imaginile care îi dau fiori lui Putin: Două terenuri de fotbal pline de blindate și tancuri SUA, ce merg în Ucraina din Polonia VIDEO

Trebuie menționat faptul că potrivit Reuters, Elveția ține ascunși în băncile elvețiene suma de 213 miliarde de dolari ai bogaților Rusiei, în conturi offshore. „O parte din acești bani aparțin oligarhilor ruși loiali regimului de la Kremlin. Banii și activitatea lor ajută la finanțarea războiului”, a spus Mattea Meyer, co-președinte al Social-Democraților din Elveția, adăugând că țara „trebuie să facă tot posibilul pentru a închide robinetele de bani”.

Violoncelistul a fost printre cei din cercul lui Putin pe care Uniunea Europeană i-a sancționat în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei.

„Roldugin este responsabil pentru „împrăștierea” a cel puțin 2 miliarde de dolari prin bănci și companii offshore, ca parte a rețelei financiare ascunse a lui Putin”, a declarat UE la acea vreme, citând un raport din 2016 al Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații.

Trezoreria SUA a mers mai departe în iunie anul trecut, numindu-l pe Roldugin „un custode al bogăției offshore a președintelui Putin”. Kremlinul a recunoscut anterior că Putin este un prieten cu Roldugin, care recunoaște munca pe care a făcut-o pentru muzica rusă, dar neagă orice implicare financiară cu acesta.

Acel raport din 2016, cunoscut sub numele de Panama Papers, a determinat autoritatea de reglementare bancară elvețiană Finma să investigheze unitatea elvețiană a Gazprombank, care a concluzionat în 2018 că banca are „deficiențe grave” în măsurile luate pentru combaterea spălării banilor.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Putin avere, #avere Putin, #Putin banci, #gazprombank, #Elvetia, #Zurich, #banci Rusia spalare bani, #Serghei Roldugin , #stiri Vladimir Putin
Comentarii