Putin e gata să primească o grea lovitură: Și-ar putea pierde un aliat cheie din NATO

Sambata, 13 Mai 2023, ora 06:12
5409 citiri
Putin e gata să primească o grea lovitură: Și-ar putea pierde un aliat cheie din NATO
Putin ar putea pierde sprijinul unui aliat NATO, Turcia FOTO: Atlantic Council

După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din februarie 2022, Statele Unite și aliații săi din Europa au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Numai Turcia, dintre statele membre NATO, nu s-a aliniat la măsurile contra Rusiei, iar noile alegeri de duminică din această țară ar putea să fie o lovitură grea pentru Putin: și-ar putea pierde un aliat cheie, dacă candidatul opoziției va câștiga.

Alegerile prezidențiale din Turcia de duminică, 14 mai 2023, au ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor țării cu Rusia, al cărei președinte, Vladimir Putin, este un aliat apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, care candidează împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, principalul candidat al opoziției și șeful Partidul Popular Republican (CHP) de centru-stânga, potrivit Newsweek.

Putin a afirmat luna trecută importanța relațiilor țării sale cu vecinul său de la Marea Neagră, în timpul unei ceremonii virtuale cu Erdogan, de inaugurare a primei centrale nucleare a Turciei. Centrala nucleară Akkuyu, de 20 de miliarde de dolari, a fost construită și deținută de Rosatom, o corporație nucleară de stat rusă.

Lovitură primită în plin de Putin. Din ce țară provine sistemul ce a doborât racheta sa ”invincibilă” în Ucraina VIDEO

Subliniind investiția energetică a țării sale și observând că se creează un nou sector al economiei deja în dificultate a Turciei, Putin a lăsat să se înțeleagă ce candidat la președinție îl va susține.

Însă acum un sondaj realizat de Konda, o companie de cercetare și consultanță din Turcia, a arătat că candidatul opoziției conduce cu 49,3%, în timp ce Erdogan are 43,7%. Rezultatele sondajului, care a fost realizat în perioada 6-7 mai și citat de Reuters, sugerează că lui Erdogan i-ar lipsi majoritatea necesară pentru a câștiga primul tur, ceea ce înseamnă că ambii bărbați s-ar putea înfrunta într-un tur pe 28 mai.

"Nu aș fi surprins dacă [Kilicdaroglu] a obținut 51 la sută", a spus Agirdir. Sondajele de opinie citate de Radio Free Europe au relevat, de asemenea, că Kilicdaroglu are un avans ușor față de Erdogan. Între timp, The Guardian a raportat joi că Kilicdaroglu este înaintea lui Erdogan cu aproximativ două puncte.

Se vor schimba politicile turcești față de Rusia și Ucraina? Rusia s-a concentrat pe consolidarea legăturilor economice cu Turcia, comerțul bilateral între ambele țări depășind 62 de miliarde de dolari începând cu 2022, potrivit CNN. Legăturile dintre cele două țări s-au adâncit și la nivel militar când Turcia a cumpărat rachete S-400 de la Rusia în 2019.

Turcia a fost, de asemenea, un centru pentru alte investiții rusești, inclusiv imobiliare și un refugiu sigur pentru mii de ruși care au fugit din țara lor în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Putin.

Politica continuă a Turciei față de Rusia se datorează parțial dependenței sale mari de energia și investițiile rusești care contribuie la economia sa aflată în dificultate. Turcia primește aproximativ 45% din gazul său natural din Rusia, împreună cu cantități masive de cărbune și petrol, potrivit Radio Free Europe.

Prăbușirea neașteptată a Rusiei: Oportunitatea unei puteri mondiale o dată într-un mileniu de a-și asigura dominația

Consilierul pentru politică externă al candidatului opoziției, Unal Cevikoz, a declarat că Kilicdaroglu va menține rolul Turciei de mediator între Ucraina și Rusia dacă va câștiga alegerile generale, a informat TVP World.

Turcia a jucat mult timp un rol de mediator activ între Kiev și Moscova, țara intermediind un acord de export de cereale pe care ambele părți l-au semnat, atenuând criza alimentară globală care a rezultat în urma războiului lui Putin. Ankara a furnizat și drone țării devastate de război, a spus ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasyl Bodnar, împotriva trupelor ruse.

Dar Kilicdaroglu va încerca să reconstruiască relațiile cu Europa și Statele Unite, care au fost subminate în timpul mandatului președintelui turc.

Îmbunătățirea relațiilor cu Occidentul ar putea deschide, de asemenea, ușa pentru aderarea rapidă a Suediei la NATO – o mișcare căreia Putin se opune și căreia a fost oprită de mult de Erdogan.

„Kilicdaroglu va acționa probabil rapid pentru a aproba candidatura Suediei la NATO”, a spus Jeffrey, care a adăugat că candidatul opoziției s-a angajat să atenueze tensiunile țării sale cu SUA în ceea ce privește politicile est-europene.

Jeffrey a mai spus: „Kilicdaroglu, precum Erdogan, probabil va proteja interesele din străinătate față de greci, PKK și Armenia, ceea ce înseamnă unele fricțiuni cu [SUA]. Dar chiar dacă Erdogan va fi reales, relațiile probabil se vor îmbunătăți”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#Putin Erdogan, #Rusia Turcia, #alegeri Turcia, #alegeri Turcia Erdogan, #Turcia NATO, #turcia rusia, #alegeri prezidentiale Turcia , #Razboi Ucraina