Interesul strategic al lui Putin în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina: Țintele urmărite de Rusia ANALIZĂ

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 12:43
11238 citiri
Interesul strategic al lui Putin în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina: Țintele urmărite de Rusia ANALIZĂ
Putin a mai făcut o mutare în Ucraina FOTO: Facebook

Odată cu ordinul dat de președintele Vladimir Putin pe 22 februarie 2022 trupelor sale militare de a pătrunde în regiunile separatiste din estul Ucrainei, a început invazia în țara vecină. Dar interesul strategic al liderului de la Kremlin în zonele Donețk și Lugansk țintește în viitor, pentru a pune mâna pe întregul teritoriu al Donbasului, care îi oferă avantaje geopolitice sporite, prin dominația totală din Marea Azov și capturarea orașului Mariupol, un port cheie în regiune.

Cele două Republici Populare separatiste din estul Ucrainei, recunoscute de Putin și Duma de Stat de la Moscova, reprezintă aproximativ o treime din suprafața regiunilor Donețk și Lugansk, cunoscute ca zona Donbas, care are circa 53.000 de kilometri pătrați, 8,7% din toată țara.

Cele două regiuni separatiste Donețk și Lugansk și-au declarat independența de Ucraina în 2014, în urma sprijinului Rusiei. Luptele dintre rebeli și armata Kiev-ului au cauzat peste 14.000 de morți, din aprilie 2014 și până astăzi.

În august 2014, Rusia a fost forțată să trimită o mare parte din trupele sale în Donbas, pentru a opri forțele ucrainene și a captura întregul teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk.

În ciuda lupte grele și a pierderilor semnificative din rândul armatei Ucrainei, ofensiva rusă a eșuat. Astfel, Rusia nu a reușit să cucerească noi teritorii și multe orașe din regiunile Donețk și Lugansk eliberate au rămas sub controlul ucrainean, rămânând doar aproximativ o treime din acestea în mâna separatiștilor pro-ruși.

Acum, Putin își continuă visul său de a reface o parte din Uniunea Sovietică. Recunoașterea Republicilor Populare Donețk și Lugansk deschide noi perspective pentru Rusia.

Bill Gates vine cu o predicție îngrijorătoare: O altă pandemie va lovi lumea VIDEO

Interesul strategic al lui Putin în Donbas

După ce trupele Rusiei au trecut în teritoriul celor două Republici separatiste, Putin are probabil în cap, noi mutări strategice pe ”tabla de șah” a Ucrainei. Ținta următoare ar putea fi ocuparea întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk.

Acest aspect i-ar putea aduce lui Putin câteva mari atuuri pentru o viitoare cotropire a întregii Ucrainei, dar și alte avantaje geopolitice în zona Mării Azov. Vă prezentăm mai jos, câteva dintre acestea:

1. Rețeaua de drumuri și căi ferate care îi dau acces Rusiei în toată Ucraina

O primă țintă strategică care s-ar îndeplini prin ocuparea totală a regiunilor Donețk și Lugansk, ar fi accesul rapid la rețelele de drumuri și căi ferate din sudul și centrul Ucrainei. Acest lucru, ar facilita avansarea armatei Moscovei spre toate punctele cheie din țara vecină.

Astfel Putin și-ar putea împinge trupele pentru a captura principalele orașe din Ucraina: Kiev (2,9 milioane de locuitori), Kharkiv (1,4 milioane), Dnipro (980 mii), dar și porturile strategice de mare importanță Odesa (1 milion), din Marea Neagră și Mariupol (aproximativ 500 mii) din Marea Azov.

Un fost înalt oficial din Israel dezleagă criza din Ucraina: Ce l-a împins pe Putin să escaladeze situația

2. Orașul Mariupol, cel mai mare hub comercial din Marea Azov

Mariupol, localizat la aproximtiv 100 de kilometri de capitala regiunii separatiste Donețk, este văzut ca un element cheie al potențialui coridor al Rusiei spre peninsula Crimeea. Orașul are și mare importanță regională, fiind o poartă de acces pentru comerțul maritim al țării.

Capturând portul Mariupol, Rusia va tăia practic legătura Ucrainei cu Marea Azov, cu un impact economic masiv. În plus, orașul cu o populație de 500.000 de locuitori este situat într-un nod rutier important din sudul țării, care i-ar oferi Rusiei un acces rapid în inima Ucrainei.

De asemenea, Mariupol este un centru industrial metalurgic important din zona de coastă a Mării Azov. Portul și orașul este reprezintă un punct cheie la granița Rusiei cu Ucraina și cu râul Dnipro, cu legături în canalul din nordul Crimeii.

În plus, aici Rusia și-ar putea face o bază militari navală de mare importanță strategică din Marea Azov, cu ieșire la Marea Neagră.

3. Dominația totală a Rusiei în Marea Azov

Dacă Rusia ar ocupa tot Donbas-ul atunci, Rusia ar deveni dominantă în Marea Azov, tăindu-i astfel legătura Ucrainei cu accesul la această importantă cale maritimă de importanță militară și comercială.

Practic, Moscova ar închide Marea Azov pentru țările ”inamice”, putându-și aduce flota Rusiei în portul Mariupol, iar împreună cu Sevastopol din Crimeea, cele două ar putea deveni două baze militare navale de temut pentru Rusia.

Acestea ar putea fi niște pericole pentru securitatea regională din zona Mării Negre și a țărilor vecine, precum Turcia și România. Ar fi încă o consolidare militară importantă pentru strategia Rusia, în partea de sud-est a Europei.

Scandal uriaș în armata lui Putin: Soldații ruși s-au împușcat între ei. Confuzia mediatizată pe canalele ”Z” de propagandă FOTO
Scandal uriaș în armata lui Putin: Soldații ruși s-au împușcat între ei. Confuzia mediatizată pe canalele ”Z” de propagandă FOTO
Soldații forțelor armate ruse s-au împușcat accidental unul pe altul în apropierea localității Ocheretino din Donețk. Propagandiștii Z erau încrezători că au fost eliminați...
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni, 22 aprilie, că noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de...
#Putin Ucraina, #Rusia Ucraina razboi, #Rusia Ucraina conflict, #regiuni separatiste ucraina, #Donbas, #donetk, #Luhansk Donetk Ucraina Rusia , #stiri Vladimir Putin