Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 04:00
4461 citiri
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Primarul Radu Mihaiu. Foto Facebook

Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe strângerea de semnături pentru ambele runde de alegeri și încep proceduri premergătoare zilei în care se merge la vot.

Ziare.com a stat de vorbă cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, care spune că pe partea administrativă este posibil ca volumul de muncă să se dubleze în aceeași zonă, prin urmare cheltuieli mai mari și nu mai mici, cum au argumentat liderii PNL și PSD în favoarea comasării.

“Sunt două paliere de discuții, în primul rând palierul administrativ, fiind primar în funcție există și o responsabilitate de organizare a alegerilor locale, prin lege responsabilitatea alegerilor locale cădea până acum la primărie, pentru celelalte alegeri responsabilitatea era a prefecturii. Acum avem două tipuri de alegeri, vom vedea.

Înțelegerea mea, în urma discuțiilor cu prefectul pe care le-au avut cei din aparat, este că se vor dubla numărul de secții, ceea ce înseamnă că practic nu facem nicio economie. Deși comasarea era anunțată tocmai pentru a se face economii”, a declarat Radu Mihaiu.

Alegerile implică o mare încărcătură de responsabilitate și până acum experiențele precedente reprezentau un ghid pentru aleșii locali care trebuiau să gestioneze pentru prima dată un eveniment de o asemenea amploare.

“Vor fi extraordinar de complicat de gestionat fluxurile logistice. Pentru campania de la europarlamentare strângerea de semnături începe pe 9 martie, pentru cele locale începe pe 26 martie, sunt birouri electorale diferite, președinți de secție diferiți, operatori, care verifică votul multiplu, diferiți.

Există memorie administrativă pentru a organiza câte un tur de alegeri. Acum va trebui să dublăm, președinți, delegații în secții ș.a.m.d. Este ilegală comasarea alegerilor, a fost declarată neconstituțională în 2012. PSD încalcă legea de fiecare dată. Sunt hoți cu legea în mână, pentru că ei fac legea acum”, spune primarul Sectorului 2.

Căi de atac dacă OUG prin care se vor stabili regulile ridică suspiciuni

Ordonanța de urgență pe care Guvernul o pregătește ar putea fi atacată la Curtea Constituțională dar doar de către Avocatul Poporului, care, în opinia lui Radu Mihaiu, nu o va ataca, din rațiuni politice.

“Va ajunge în Parlament undeva în septembrie, și abia atunci după ce își va fi produs efectele, poate fi atacată la Curtea Constituțională. Au mai făcut lucrul acesta, este felul PSD-ului de a fura dreptul oamenilor de a alege.

Știm că pot face chestia asta, și ei știu, și o fac cu un cinism extraordinar. Dar acesta este terenul de joc, vom juca meciul, sunt convins că oamenii vor fi alături de noi.

Asta este miza lor, pentru că nu au nici un fel de program. Pentru că nu au nici un fel de viziune despre Parlamentul European, ce ar trebui să se întâmple acolo”, spune edilul.

Miza acestei comasări dincolo de interesul local

Pe lângă atragerea de alegători în favoarea partidelor aflate la guvernare, Radu Mihaiu consideră că este și un alt motiv pentru care s-a făcut această modificare. Un rezultat foarte bun la alegerile europarlamentare ar putea avea repercusiuni și în numirea unor funcții la nivel european.

Acesta a mai precizat că toată atenția se va concentra pe alegerile locale, iar programele europarlamentarilor vor fi ignorate. Atât în Capitală cât și în țară alegătorii vor primi cinci buletine de vot, patru pentru alegerile locale și unul pentru cele europarlamentare.

“Miza acestei comasări este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva, poate la NATO, dar dacă nu la NATO, să-i găsească și lui un „colegi” după cum spunea Caragiale acum aproape 150 de ani.

La modul pragmatic oamenii nu au cum să înțeleagă două mesaje diferite. Este în defavoarea dreptului de a alege informat. Pentru că oamenii trebuie să aleagă informați. Există două tendințe, prima este furia oamenilor care înțeleg că li se ia un drept de vot. Miza lor este să închidă capacul la o oală care clocotește.

Oamenii înțeleg că li se ia un drept și unii din furie se vor mobiliza și vor merge la vot. Probabil, în orașele mari eu spun că USR este favorizat, însă în comunele mai mici care nu au teme europene, unde nu contează acest tip de lucruri, este posibil să fie mai dificil pentru colegii mei.

Dar până la urmă asta ne motivează și mai tare pentru alegerile locale”, a concluzionat Radu Mihaiu.

Interviul integral:

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
#radu mihaiu, #alegeri europarlamentare, #alegeri locale, #sectorul 2 , #comasare alegeri