Planul secret al premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru viitorul Fâșiei Gaza

Joi, 01 Februarie 2024, ora 23:35
4332 citiri
Planul secret al premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru viitorul Fâșiei Gaza
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu/ FOTO: CNN

Un plan israelian secret are ca scop stabilirea unui guvern militar în Gaza și promovarea legăturilor regionale, având în vedere un viitor stat palestinian și pacea cu Arabia Saudită, scrie Jerusalm Post.

Prima etapă implică crearea unui guvern militar israelian cuprinzător în Gaza, care să supravegheze ajutorul umanitar și să își asume responsabilitatea pentru populația civilă în timpul unei "perioade de tranziție".

Coaliție arabă internațională

Concomitent, în etapa a doua se va forma o coaliție arabă internațională, care va include Arabia Saudită, Egipt, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și altele. Această coaliție va face parte dintr-un acord de normalizare regională mai larg, susținând înființarea "noii Autorități Palestiniene".

Netanyahu își dorește formarea unei coaliții arabe internaționale care să reunească Arabia Saudită, Egipt, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și alte țări. Această coaliție este imaginată atât în scopul recunoașterii Statului Israel, mai ales de către Arabia Saudită, așa cum era pe cale să se întâmple înainte de atacul lansat de organizația islamistă Hamas pe 7 octombrie, cât și în scopul configurării unui cadru pentru întemeierea „Noii Autorități Palestiniene”.

„Noua Autoritate Palestiniană” nu ar trebui să fie formată din actualii membri ai Hamas și nici din asociații liderului Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. În paralel, Israelul ar urma să-și mențină posibilitatea de a desfășura operațiuni de securitate în Gaza pentru prevenirea oricărui potențial risc de terorism.

Faza următoare, condiționată de stabilizarea Gazei și succesul „Noii Autorități Palestiniene”, presupune reforme ample în Iudeea și Samaria privind organizarea locală, securitatea și educația.

Dacă și această etapă va decurge fără probleme într-un interval de timp predefinit de doi până la patru ani, atunci Israelul va recunoaște un stat palestinian delimitat în teritoriile Autorității Palestiniene și va lua în considerare transferul de terenuri suplimentare care nu necesită ridicarea unor noi așezări.

Israelul își va păstra dreptul de a desfășura operațiuni de securitate în Gaza

Israelul își va păstra dreptul de a desfășura operațiuni de securitate în Gaza, în oglindă cu operațiunile sale din Cisiordania, ori de câte ori va fi nevoie pentru a contracara terorismul sau infrastructurile teroriste.

Acest plan face parte din strategia mai largă a Israelului pentru „ziua de după” în Gaza, alături de alte câteva inițiative. Coordonatorul tuturor acestor inițiative este generalul Ghassan Alian, responsabilul-șef de activitățile din teritorii.

Această abordare caracterizează metoda de lucru a lui Netanyahu, cunoscut pentru faptul că desfășoară misiuni paralele prin delegați în timp ce dă impresia că nu este angajat în niciun fel când e vorba de o chestiune foarte sensibilă. Planul atribuit „oamenilor de afaceri” este marea încercare a lui Netanyahu, dar de la o „distanță sigură”, tipică lui, insistă The Jerusalem Post.

Acest plan secret a fost prezentat deja unor oficiali de la Washington. Ziarul israelian apreciază că această inițiativă se aliniază cu efortul global de reglementare condus de americani în Orientul Mijlociu, care cuprinde Gaza, Autoritatea Palestiniană și Arabia Saudită.

Netanyahu cere închiderea UNRWA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri, la Ierusalim, în faţa ambasadorilor ONU, că Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) este „total infiltrată“ de mişcarea islamistă palestiniană Hamas. „UNRWA este total infiltrată de Hamas“ şi „avem nevoie de alte agenţii ONU şi alte organizaţii umanitare“ în locul său, a declarat premierul israelian, în timp ce această agenţie este acuzată de Israel pentru presupusa participare a unora dintre angajaţii săi la atacul din 7 octombrie, ceea ce a determinat suspendarea finanţării de către marile ţări donatoare pentru agenţia ONU.

UNRWA „a fost în slujba Hamasului, în şcolile sale şi în multe alte lucruri“, a declarat prim-ministrul în cadrul acestei întâlniri, a cărei retransmisie filmată a fost difuzată de biroul său. „Spun aceasta cu mare regret pentru că sperăm să existe un organism obiectiv şi constructiv care să ofere ajutor. Avem nevoie de un astfel de organism astăzi în Gaza, dar UNRWA nu este această instanţă“, a adăugat el.

„Este timpul ca ONU şi comunitatea internațională să înțeleagă că misiunea UNRWA trebuie să se încheie”, a spus Netanyahu delegaților ONU aflați în vizită, potrivit unui comunicat al biroului său. „Se urmărește menţinerea problemei refugiaților palestinieni. Trebuie să înlocuim UNRWA cu alte agenții ale ONU și alte agenții umanitare, dacă vrem să rezolvăm problema din Gaza așa cum intenționăm să o facem”, a completat el.

Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#razboi Gaza, #Israel Hamas Gaza, #plan, #administrare fasia gaza, #Benjamin Netanyahu , #Razboi Gaza