NATO va detașa noi grupuri de luptă permanente în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia. Anunțul lui Jens Stoltenberg

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 16:34
3057 citiri
NATO va detașa noi grupuri de luptă permanente în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia. Anunțul lui Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg FOTO Hepta

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că la summitul de joi, 24 martie, va fi aprobată înființarea unor noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia.

Decizia face parte din măsurile de consolidare a flancului estic, în contextul amenințărilor din partea Rusiei.

”Liderii NATO vor decide la summitul lor mâine (joi) să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.

”Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare'”, a adăugat înaltul oficial NATO.

”Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung”, a mai spus Stoltenberg.

Șeful NATO a avertizat că o eventuală utilizare a armelor chimice de către Rusia va avea consecințe majore.

Stoltenberg a precizat că invazia Rusiei în Ucraina este brutală, iar suferinţa umană este îngrozitoare, transmite BBC.

”Suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina”, dar NATO are responsabilitatea ”de a se asigura că războiul nu va escalada dincolo de Ucraina, a adăugat el.

”Putin trebuie să încheie acest război şi să participe la diplomaţie reală”, a mai spus el.

Intrarea Ucrainei în NATO nu se află pe agenda discutată în cadrul summitului, însă sporirea ajutorului pentru Ucraina va fi discutată, a continuat Stoltenberg.

China a oferit Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea ”minciunilor sfruntate şi dezinformare”, a mai acuzat el.

NATO va asigura și suport și echipamente pentru securitate cibernetică, pentru a ajuta la protejarea împotriva amenințărilor chimice, nucleare și biologice.

De asemenea, va fi întărit sprijinul pentru toți partenerii expuși riscului de presiune din partea Rusiei, inclusiv Georgia și Bosnia Herțegovina.

Grupurile de luptă sunt forțe de intervenție rapidă și au aproximativ 1.500 de soldați special antrenați să intervină pe cale aeriană, terestră și pe apă. Aceste grupuri includ prezență militară permanentă, formată din trupe din mai multe țări.

În prezent, NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Citește și:
Stoltenberg: NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat VIDEO
Stoltenberg: NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat VIDEO
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți, 29 noiembrie, că Alianţa Nord-Atlantică „este aici, este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de...
Un ministru de externe dintr-un stat NATO cere tancuri de luptă pentru Ucraina: ”Dacă am furniza în ianuarie, ar putea face diferenţa”
Un ministru de externe dintr-un stat NATO cere tancuri de luptă pentru Ucraina: ”Dacă am furniza în ianuarie, ar putea face diferenţa”
Statele NATO trebuie să ia decizia politică de a trimite tancuri de luptă moderne în Ucraina pentru a oferi forţelor ucrainene un avantaj militar împotriva forţelor ruse invadatoare în...