În timp ce deciziile politice blochează sprijinul pentru Ucraina, cetățenii mai multor țări continuă să strângă ajutoare: ”E de datoria mea să le dau ceva în schimb”

Miercuri, 27 Decembrie 2023, ora 12:54
1868 citiri
În timp ce deciziile politice blochează sprijinul pentru Ucraina, cetățenii mai multor țări continuă să strângă ajutoare: ”E de datoria mea să le dau ceva în schimb”
Soldați ucraineni FOTO Twitter

În timp ce dezacordurile politice din Uniunea Europeană şi Statele Unite încetinesc livrarea ajutorului financiar şi militar atât de necesar Ucrainei, mii de străini continuă să-şi investească resursele, timpul şi efortul pentru a susţine apărarea împotriva Rusiei şi pentru a atenua suferinţa poporului ucrainean, notează EFE.

”Sunt frustrat, aşa cum sunt sigur că sunteţi mulţi dintre dumneavoastră, deoarece Congresul SUA nu acţionează în ceea ce priveşte Ucraina”, a scris profesorul Timothy Snyder, istoric şi ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED24, adresându-se celor care îl urmăresc online.

Congresul SUA nu a adoptat încă un pachet de ajutor militar de 61,4 miliarde de dolari pe care Casa Albă l-a cerut de urgenţă pentru Ucraina din cauza reticenţei unor parlamentari republicani.

Snyder a strâns aproximativ 860.000 de euro în şase săptămâni pentru a ajuta la instalarea unui sistem de detectare de drone în patru regiuni ucrainene pentru ca autorităţile de la Kiev să proteja infrastructura energetică şi pentru cereale de atacurile ruseşti.

Acum, Snyder încearcă să facă acelaşi lucru în alte patru regiuni în cadrul iniţiativei ”Cer sigur”.

”Este greu să urmărim toate crimele comise de Rusia în acest război. Singura modalitate de a-i opri este să ajuţi Ucraina să câştige războiul”, subliniază Snyder.

Fermierii britanici donează vehicule Ucrainei

Convoaiele de camionete cu plăcuţe de înmatriculare britanice au încetat de mult să mai fie o privelişte rară în Liov.

Peste 200 de vehicule au fost donate şi transportate în Ucraina de către fermieri britanici şi alţi voluntari, spune Alastair Stewart, cofondatorul iniţiativei ”Pickups for Peace”.

”Răspunsul a fost imens şi ne-a depăşit aşteptările după ce am lansat (iniţiativa) în luna februarie a acestui an”, a declarat Stewart pentru EFE.

Furgonetele sunt de obicei transportate în estul ţării, unde sunt folosite pentru evacuări din zonele aflate în prima linie. Unele sunt folosite de forţele de apărare aeriană din Liov pentru a forma grupuri mobile care să protejeze rezidenţii de dronele ruseşti.

Tonilyn Davis, dintr-o familie de fermieri din Somerset, sud-vestul Regatului Unit, şi-a condus vehiculul Mitsubishi L200, plin până la refuz cu diverse articole, inclusiv generatoare, în Ucraina în această toamnă.

Se gândise să-l vândă, dar s-a răzgândit când a citit despre această iniţiativă.

”Va fi mult mai util în Ucraina”, a declarat ea pentru EFE, subliniind că a fost impresionată de recunoştinţa ucrainenilor.

Ospitalitate răsplătită

Împreună cu un grup de alţi voluntari polonezi, Marcin Wojcik, în vârstă de 41 de ani, a strâns articole de primă necesitate, cum ar fi alimente, produse de igienă şi îmbrăcăminte, şi le-a livrat celor aflaţi în nevoie din zonele apropiate de linia frontului, grav afectate de război, precum şi armatei.

Legătura sa cu Ucraina, pe care înainte de invazie o vizita de 6-7 ori pe an în calitate de ghid turistic, este foarte puternică.

”Am trăit multe lucruri minunate alături de ucraineni: ospitalitate, bunătate şi abnegaţie. Este de datoria mea să le dau ceva în schimb”, a spus el.

Wojcik nu a fost descurajat de faptul că a trebuit să scape de rachetele ruseşti din Herson sau că a fost zgâlţâit cu tot cu patul în care se odihnea de o rachetă Onyx în regiunea Odesa.

Spre deosebire de comentariile ocazionale despre ”oboseala războiului” care se fac auzite în străinătate, Wojcik nu a observat o scădere a angajamentului ucrainenilor pentru apărarea patriei lor.

”Hotărârea lor de a continua lupta rămâne la fel de mare ca la începutul invaziei. Sunt dispuşi să-şi sacrifice viaţa, vor să trăiască în propria lor ţară şi după propriile lor reguli”, a subliniat el pentru EFE.

Wojcik subliniază că nevoile din Ucraina depăşesc cu mult capacităţile voluntarilor.

În ciuda eforturilor sale, fiecare nouă călătorie este tot mai greu de finanţat şi organizat.

El crede că guvernele şi organizaţiile internaţionale pot face mult mai mult.

”Ajutorul, în special cel militar, este insuficient şi transferul a ceea ce s-a promis guvernului ucrainean este, de asemenea, prea lent. Din păcate, acest lucru îl avantajează pe agresor”, se plânge el. ”Ştiu că este vorba despre costuri imense. Dar vor fi aceste costuri mai mari decât preţul pe care ar trebui să-l plătim în cele din urmă pentru marşul imperial al (preşedintelui rus) Vladimir Putin? Mă îndoiesc”, conchide Wojcik.

”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, deși Berlinul a exclus asta...
#razboi Ucraina, #ajutor militar Ucraina, #congres SUA, #cetateni straini , #Razboi Ucraina