Un camion plin cu explozibili, trimis din Ucraina în Rusia, ar fi trecut prin România. Țara care a dezvăluit complotul

Luni, 05 Februarie 2024, ora 17:19
10031 citiri
Un camion plin cu explozibili, trimis din Ucraina în Rusia, ar fi trecut prin România. Țara care a dezvăluit complotul
Explozia de pe podul Crimeii FOTO Twitter

Serviciul de securitate al Georgiei a anunțat luni, 5 februarie, că a interceptat o încărcătură clandestină de explozibili cu destinaţia Voronej, oraş rusesc, care plecase din portul ucrainean Odesa şi ar fi traversat inclusiv teritoriul României, ascunsă sub paravanul unui transport de baterii, relatează Reuters.

Agenţia de securitate internă a ţării din Caucazul de Sud susţine că explozibilii erau ascunşi într-un transport de baterii auto care a intrat în Georgia în ianuarie, pe cale terestră, venind din Ucraina, via România, Bulgaria şi Turcia, încărcătura fiind confiscată la graniţa Georgiei cu Rusia.

Într-un comunicat, agenţia a precizat că încărcătura de explozibili a ajuns în Georgia într-o dubiţă înmatriculată în Ucraina şi urma să ajungă la Voronej, un oraş rusesc aflat la aproximativ 180 km de graniţa cu Ucraina. Agenţia nu a precizat în ce scop.

În 2022, anchetatorii ruşi au declarat că un camion încărcat cu explozibili folosit într-un atac care a avariat grav podul din Crimeea în acel an a intrat în Rusia din Ucraina pe o rută similară. Serviciul de securitate ucrainean SBU, care a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra unor obiective ruseşti, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Comunicatul Serviciilor georgiene

„În cadrul acţiunilor de investigare, în baza informaţiilor operative preliminare, ca urmare a percheziţiei unui anumit autovehicul de către angajaţii centrului antiterorist, au fost ridicate două unităţi de acumulatori destinate unui automobil electric. Acumulatorii existenţi au fost folosiţi drept recipiente”, arată Serviciul Securităţii Statului din Georgia.

„S-a stabilit că dispozitivele explozive conţineau explozibil plastic de calitate militară C-4, care poate fi activat cu ajutorul unui detonator electric şi al unui temporizator special. Greutatea totală a substanţei explozive ajunge la 14 kilograme. De asemenea, în containere au fost plasate 6 detonatoare şi 6 chei speciale. Acelaşi număr de cronometre electronice de activare au fost instalate în toate cele şase cutii individuale ale dispozitivului exploziv, în care timpul de activare fusese deja programat”, susţin autorităţile din Georgia.

„Ca urmare a studiului iniţial al dispozitivelor recuperate, s-a stabilit că toate cele şase dispozitive au fost fabricate de un specialist de nivel înalt şi au fost proiectate pentru o rază largă de distrugere. Amplasarea unui astfel de dispozitiv în zone aglomerate ar fi provocat pagube semnificative la nivelul infrastructurii şi victime pe scară largă. Încărcătura substanţei menţionate este mult mai puternică decât încărcătura de explozibil TNT”, explică serviciul georgian.

„În urma acţiunilor complexe desfăşurate de Centrul Antiterorist, pe baza declaraţiilor martorilor interogaţi şi a fişierelor audio recuperate, s-a stabilit că dispozitivele şi substanţele explozive menţionate au fost aduse din oraşul ucrainean Odesa, prin România, Bulgaria şi Turcia, în Georgia, la data de 19 ianuarie a acestui an, prin punctul de control Sarfi, cu o dubiţă deţinută de un cetăţean ucrainean şi se intenţiona să le ducă în Federaţia Rusă, mai exact în oraşul Voronej, prin punctul de control Darial”, mai precizează securitatea georgiană.

Autorităţile susţin că în urma percheziţiilor şi investigaţiilor desfăşurate s-a stabilit că şapte persoane din Georgia, trei persoane din Ucraina şi două persoane din Armenia au fost implicate în importul în Georgia a dispozitivelor explozive menţionate, în deplasarea acestora pe teritoriul ţării, în transportul unuia dintre containere în Federaţia Rusă şi în amplasarea celuilalt în capitala georgiană.

Georgienii arată cu degetul către un politician ucrainean de origine georgiană, având grijă să menţioneze că ar fi membru al partidului preşedintelui Volodimir Zelenski. „Potrivit materialelor, procesul menţionat a fost organizat de un cetăţean ucrainean, candidat în 2020 la funcţia de deputat în Rada locală a districtului Odesa din partea partidului ”Servitorul poporului”, Andrei Şaraşidze, care este originar din oraşul Batumi. Persoana menţionată a monitorizat în mod activ deplasarea dispozitivelor explozive menţionate mai sus din afara Georgiei. Ancheta a stabilit, de asemenea, că persoanele menţionate mai sus, cu excepţia lui Şaraşidze, probabil că nu au ştiut despre dispozitivele explozive şi detonatoarele cu capsulă plasate în bateriile maşinii”, susţine serviciul de securitate georgian.

Autorităţile de la Tbilisi sugerează că este vorba despre un complot mai amplu, care ar fi urmărit inclusiv destabilizarea în Georgia şi târârea ei în conflict.

„În ceea ce priveşte cele trei dispozitive explozive lăsate în oraşul Tbilisi - ele fie trebuiau să fie exportate în Rusia, fie ar fi trebuit să rămână în Georgia pentru a fi folosite în acţiune. Ancheta în curs de desfăşurare va stabili acest lucru. Cu toate acestea, detaliile cazului menţionat şi situaţia de fapt dau motive să se suspecteze că utilizarea teritoriului Georgiei şi implicarea în mare măsură a cetăţenilor georgieni în acest proces au servit la crearea opiniei că actele teroriste, care urmau să se desfăşoare în Georgia sau în străinătate, ar fi fost puse pe seama Georgiei atât pentru planificare, cât şi pentru implementare”, se spune în comunicatul serviciului georgian, care precizează că ancheta se desfăşoară în baza legislaţiei referitoare la terorism.

Contextul în care are loc anunțul

Guvernul Georgiei, care afirmă că se opune invaziei Rusiei în Ucraina şi vrea să se asigure că războiul nu va ajunge pe propriul teritoriu, s-a confruntat cu acuzaţii de a fi tacit pro-rus de la declanşarea ostilităţilor la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Acum, Georgia se pregăteşte pentru alegeri legislative, iar premierul a demisionat săptămâna trecută pentru a permite pregătirea alegerilor. Imediat, partidul de guvernământ din Georgia şi-a desemnat liderul, Irakli Kobahidze, pentru funcţia de prim-ministru.

Kobahidze, care conduce Visul Georgian din 2021, este cunoscut pentru retorica sa însufleţită şi face slalom între criticile uneori tranşante la adresa Occidentului şi a Ucrainei şi declaraţiile despre dorinţa ţării sale de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO.

De asemenea, el este cunoscut pentru criticile sale vehemente la adresa opoziţiei şi a fostului preşedinte încarcerat Mihail Saakaşvili.

Într-un discurs ţinut la congresul partidului său după ce a fost nominalizat ca premier, Kobahidze a prezis că Visul Georgian va câştiga alegerile parlamentare prevăzute pentru luna octombrie ”cu o marjă mare”.

Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid din ţară, dar a pierdut teren din 2020, când a obţinut o majoritate la limită în parlament.

Irakli Garibaşvili, premierul demisionar, a declarat că demisionează pentru a-i da timp succesorului său să pregătească votul.

În general, se consideră că Visul Georgian este controlat de fondatorul său, miliardarul Bidzina Ivanişvili, fost prim-ministru.

În discursurile lor, atât Kobahdize, cât şi Garibaşvili i-au mulţumit lui Ivanişvili pentru sprijinul său politic.

Ivanişvili şi aliaţii săi spun că sunt dedicaţi obiectivului Georgiei de a adera la UE şi la NATO, dar legăturile tot mai strânse cu Rusia şi reprimarea opoziţiei în ţară au stârnit îngrijorări în Occident.

Georgia, care tocmai a primit statutul de candidată la aderarea la UE în decembrie anul trecut, a refuzat să impună sancţiuni Moscovei după invazia din Ucraina şi între timp a restabilit zborurile cu Rusia, care fuseseră suspendate în 2019.

Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Rușii atacă căile ferate din Ucraina pentru a bloca livrările militare. Două spitale din Kiev, evacuate de teama unor bombardamente FOTO/VIDEO
Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a „paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară...
Alertă în Ucraina: peste 20.000 de paraşutişti ruși participă la asaltul asupra unui important oraș. Kremlinul vrea să cucerească zona până pe 9 mai FOTO
Alertă în Ucraina: peste 20.000 de paraşutişti ruși participă la asaltul asupra unui important oraș. Kremlinul vrea să cucerească zona până pe 9 mai FOTO
Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasiv Iar, în provincia Doneţk din estul Ucrainei,...
#razboi Ucraina, #explozie, #podul crimeii, #camion, #explozibil, #atac Rusia, #Georgia , #Razboi Ucraina