Experții occidentali anunță evoluția războiului din Ucraina în 2024: 2 mutări decisive pentru înfrângerea lui Putin

Marti, 26 Decembrie 2023, ora 23:43
6279 citiri
Experții occidentali anunță evoluția războiului din Ucraina în 2024: 2 mutări decisive pentru înfrângerea lui Putin
Rachetele cu rază lungă de acțiune vor fi decisive pentru Ucraina FOTO: India Times

La începutul anului 2023, erau mari speranțe că o contraofensivă ucraineană mult lăudată va schimba cursul în războiul împotriva Rusiei. Nu a fost așa, iar evoluția conflictului din 2024 ar putea fi chiar mai dificilă, iar două mutări decisive ar influența posibila înfrângere a lui Putin, susțin experții militari occidentali.

Alianțele militare ale Ucrainei cu Statele Unite și Europa vor putea destabiliza armata Rusiei, însă totul depinde de cum va evolua cursul politicii americane după alegerile pentru Casa Albă din 2024, dar și livrarea către Kiev a 2 importante arme de către Occident, care pot face diferența pe câmpul de luptă, potrivit CNBC.

Cantitatea de sprijin și hardware militar pe care le primește Ucraina ar putea face o contraofensivă de succes sau ar întrerupe eforturile sale de război. Rusia a intensificat cheltuielile militare și producția de arme, semnalând că este pregătită pentru un război lung.

După Ucraina și Israel o nouă criză zguduie lumea: Șocul ce blochează globul, pierderi de 9 miliarde de dolari pe zi

La începutul anului 2023, erau mari speranțe că o contraofensivă ucraineană mult lăudată – care se preconiza că va fi lansată în primăvară – va schimba cursul în războiul împotriva Rusiei.

Nu a fost așa, iar perspectiva unei străpungeri a frontului Rusiei în 2024 este, de asemenea, puțin probabilă, au declarat experți militari și analiști ai apărării. Ei prevăd că luptele intense vor continua în anul următor, dar spun că forțele de la Kiev nu sunt dotate încă să mai lanseze contraofensive puternice. Între timp, este probabil să se concentreze pe consolidarea teritoriului pe care l-a ocupat deja, în special în estul Ucrainei.

Departe de câmpul de luptă, experții militari au spus că traiectoria pe care o va lua războiul Rusia-Ucraina în 2024 va fi dictată în mare parte la mii de mile distanță în SUA, cel mai mare susținător militar al Ucrainei, și dacă ajutorul va scădea în perioada premergătoare și după alegerile prezidențiale din SUA.

„Războiul este un efort incert”, a declarat generalul în retragere al armatei americane Stephen Twitty, fost comandant adjunct al Comandamentului European al SUA.

Descoperire ce a îngrozit experții. Ceva intră în corpul oamenilor și produce cancer: Cine sunt cei mai expuși?

„Rusia poate câștiga războiul, sau ucrainenii pot câștiga războiul. Și, așa cum vedeți lucrurile acum, dacă vă gândiți cu adevărat la asta, ce s-a realizat anul acesta? Foarte puțin a fost realizat de Rusia și puteți spune același lucru pentru ucraineni”, a spus el.

Cele 2 arme de top pentru victoria Ucrainei

„Ne aflăm acum în această situație în care, dacă nu există un câștigător clar, va fi un impas și va exista, probabil, un viitor conflict înghețat. Ceea ce poate înclina balanța, în opinia mea, este dacă ucrainenii nu sunt reaprovizionați și nu primesc echipamentul și oamenii de care au nevoie. Atunci acest război s-ar putea înclina spre ruși”, a menționat Twitty.

Finanțarea continuă pentru Ucraina este departe de a fi sigură în 2024, având în vedere faptul că alegerile prezidențiale din SUA ar putea anunța o schimbare seismică în atitudinea și sprijinul față de Kiev. Mai exact, toate privirile sunt ațintite pe fostul președinte al SUA și favorit republican Donald Trump, care a cultivat relații strânse cu omologul său rus Vladimir Putin în timpul președinției sale.

„Cred că este important să înțelegem în ce măsură Ucraina depinde acum de SUA, pentru că se bazează mult mai mult pe SUA decât pe UE”, a spus Sam Cranny-Evans, analist al apărării la Royal United Services Institute.

Putin a primit o grea lovitură: Rusia pierde un punct strategic militar de mare importanță VIDEO

Fostul ambasador al SUA la NATO, Kurt Volker, a declarat că consideră că pachetele de ajutor americane și UE pentru Ucraina vor fi aprobate în ianuarie 2024, spunând că crede că această finanțare va acoperi Ucraina pentru încă un an, din punct de vedere militar. Volker a spus că pachetele de ajutor trebuie să includă armament mai avansat pentru Ucraina, cum ar fi avioanele de luptă F-16 care au fost promise de Norvegia, Danemarca și Țările de Jos, dar și rachetele cu rază lungă de acțiune.

„Ar trebui să se schimbe câteva lucruri”, a spus Volker pentru CNBC. „Ar trebui să ridicăm restricțiile asupra armelor pe care le furnizăm. Încă nu oferim rachete cu cea mai mare rază de acțiune și încă nu am livrat nicio aeronavă occidentală în Ucraina. Acele lucruri trebuie să se întâmple. Și cred că trebuie să încercăm să oferim ucrainenilor un avantaj tehnologic mai mare”, a menționat el.

„Mă îndoiesc că, chiar dacă Trump ar fi ales, ar abandona sprijinul pentru Ucraina în general, pentru că ar fi un dezastru pentru interesele SUA și ar părea a fi un eșec. Ai vedea acele imagini cu rușii cucerind regiuni, cu brutalitate și așa mai departe, așa că nu cred că el își dorește asta”.

Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
#razboi Ucraina, #Rusia razboi, #Putin razboi, #infrangere rusia, #avioane F16 ucraina, #rachete raza lunga actiune, #evolutie razboi , #Razboi Ucraina