Mutarea SUA ce îi dă lovitura lui Putin. America își extinde teritoriul cu 1 milion de kilometri pătrați

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 01:18
12711 citiri
Mutarea SUA ce îi dă lovitura lui Putin. America își extinde teritoriul cu 1 milion de kilometri pătrați
Casa Albă a anunțat extinderea limitei teritoriale a SUA din Arctica FOTO: Britannica

Pe 11 decembrie 2023, Vladimir Putin a declarat că „dezvoltarea acestei regiuni este o prioritate de necontestat pentru Federația Rusă” și datorită potențialului său geo-economic colosal, făcând referire la zona Arcticii. Acum, Statele Unite iau prin surprindere Rusia, după ce Departamentul de Stat de la Washington a publicat „Anunțul privind limitele exterioare ale platformei continentale extinse ale Statelor Unite”, care a extins limitele exterioare ale platformei continentale americane din Arctica cu aproximativ un milion de kilometri pătrați.

Principala problemă pe care încearcă să o abordeze această lucrare este: care ar fi răspunsul cel mai probabil și cel mai realist al părții ruse și la ce ar trebui să se aștepte SUA și aliații săi din Arctica în continuare? se întreabă Wilson Center.

Potrivit documentului publicat de Departamentul de Stat, acesta respectă pe deplin Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS) din 1982 și Ghidurile științifice și tehnice ale Comisiei privind limitele platoului continental.

Rusia și China suferă un eșec de proporții: O țară majoră le dă o grea lovitură în 2024, aliniindu-se cu SUA

Desemnată de Rusia drept o „provocare anti-rusă”, aceasta va crește și mai mult tensiunile în regiunea arctică, o macroregiune importantă din punct de vedere strategic, care se bucura de statutul de „zonă fără conflicte” și care devine acum o arenă de creștere a tensiunilor geopolitice.

Pe 11 decembrie 2023, vorbind la convenția pentru dezvoltarea zonelor rezidențiale cheie din regiunea arctică, Vladimir Putin a declarat în mod explicit că „dezvoltarea Arcticii este o prioritate de necontestat pentru Federația Rusă” și datorită potențialului său geo-economic colosal, ca factor al securității și apărării naționale a Rusiei.

Experții susțin că pentru Rusia, valoarea regiunii arctice depășește cu mult interesele geo-economice și preocupările de securitate mai degrabă iluzorii. În lumina transformării Rusiei după 2014, tradusă în expansionism neo-imperial reapărut, este clar că Arctica s-a transformat într-un pilon fundamental al statului și identității naționale a Rusiei.

Rusia a făcut un pas oficial cu o revendicare teritorială în Arctica, dând un suflu nou ideii de „expansionism arctic”. Fără îndoială, SUA se întreabă care este cel mai probabil scenariu: cum ar putea arăta răspunsul Rusiei la mutarea Americii?

Evenimentul ce lovește Pământul pe 8 aprilie 2024, anunțat de NASA: 50 de milioane de oameni aruncați în beznă VIDEO

Analiza reacției imediate a politicienilor și oficialilor ruși nu a devenit o revelație: expresii precum „provocarea” și „încălcarea dreptului internațional” domină discursul. În plus, s-ar putea avea impresia că partea rusă nu a fost copleșită de mișcarea SUA.

Înainte de a aprecia răspunsul potențial al Rusiei, s-ar putea vorbi despre un aspect: comportamentul Rusiei în Arctica în general și răspunsul strategic potențial/prospectiv al Kremlinului față de SUA, în special, va depinde cel mai probabil de rezultatul politicii Rusiei în războiul din Ucraina.

Acesta va include, printre altele, variabile precum forma și condițiile Federației Ruse ca politică, starea economiei sale, capacitățile și potențialul militar, configuraţia arhitecturii politice din ţară.

Răspunsul lui Putin ar putea face ca Rusia să ia decizia de a-și denunța participarea la UNCLOS – mai ales având în vedere campania informațională masivă care o etichetează drept „invenție anti-rusă a Americii” care a început înainte de decizia SUA – și să închidă porțiunea Rusiei din Arctica, pentru așa-numitele „țări neprietenoase”.

Adițional, în cazul unui rezultat favorabil al războiului din Ucraina pentru Rusia, Moscova ar putea fi obligată să facă unele concesii serioase Chinei, care vor include, printre altele, oferirea Beijingului un acces mai mare în regiunea arctică.

Iepurii uriași crescuți de un român, la mare căutare în Statele Unite. Americanii vin de peste ocean să cumpere iepuri din Banat
Iepurii uriași crescuți de un român, la mare căutare în Statele Unite. Americanii vin de peste ocean să cumpere iepuri din Banat
În luna martie, Elizabeth Strickland a venit pentru a patra oară de la peste 8.500 de kilometri, din Missouri, Statele Unite, pentru a cumpăra iepuri de la Lucian Onujec, din Lugoj....
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
#statele unite, #Arctica, #regiunea arctica SUA Rusia, #teritoriu, #America, #SUA, #zona arctica, #SUA Rusia tensiuni , #Statele Unite