Două puteri nucleare, în pragul formării unei alianțe militare: Ar putea copleși forța SUA

Miercuri, 27 Decembrie 2023, ora 04:30
10928 citiri
Două puteri nucleare, în pragul formării unei alianțe militare: Ar putea copleși forța SUA
Miniștrii Apărăriii din Rusia și China, la un exercițiu militar comun FOTO: Military Times

De decenii, Statele Unite au fost principala superputere militară a lumii, depășindu-și rivalele prin bugetele sale militare uriașe. Dar acum, două forțe nucleare sunt în pragul formării unei alianțe, care ar constitui o amenințare pentru America, China și Rusia putând copleși forța acesteia pe plan mondial.

În urma războiului din Ucraina, Rusia și China s-au apropiat din ce în ce mai mult. Dar, pe măsură ce 2023 se apropie de sfârșit, conflictele se aprind în întreaga lume, iar Rusia și China devin din ce în ce mai agresive în ambiția lor comună de a răsturna SUA, ca cea mai mare putere militară a lumii, potrivit Business Insider.

Liderii lor autoritari, Xi Jinping din China și Vladimir Putin din Rusia, încearcă să exploateze instabilitatea globală pentru a dăuna SUA și aliaților săi, spun analiștii, și se apropie de formarea unei alianțe militare care reprezintă cea mai mare amenințare cu care se confruntă SUA în decenii.

Mutare secretă a lui Putin în războiul din Ucraina: Fotografiile din satelit au demascat Rusia VIDEO FOTO

„Este clar că cele două state se văd ca parteneri militari și că acest parteneriat este din ce în ce mai profund și mai experimentat, chiar dacă nu este o alianță formală în sensul occidental”, a declarat Jonathan Ward, CEO al Atlas Group.

Xi și Putin se apropie de o alianță militară formidabilă. În conflictele din întreaga lume, rivalitatea dintre SUA și parteneriatul rus și chinez se manifestă. China a oferit Rusiei sprijin economic și diplomatic vital în invazia sa neprovocată a Ucrainei, în timp ce SUA au oferit Kievului ajutoare de miliarde.

În Orientul Mijlociu, Rusia și China s-au aliniat Iranului și au criticat atacurile Israelului asupra Gaza pentru a distruge gruparea teroristă Hamas, susținută de Teheran. Între timp, SUA au oferit ajutor militar și sprijin diplomatic Israelului.

După Ucraina și Israel o nouă criză zguduie lumea: Șocul ce blochează globul, pierderi de 9 miliarde de dolari pe zi

China, spun experții, probabil urmărește cu atenție rezultatul războiului din Ucraina pentru semne despre cum va reacționa lumea în cazul în care va acționa în baza planurilor sale de a prelua controlul Taiwanului. Și pe măsură ce se apropie, China și Rusia își coordonează tot mai mult resursele militare.

Alianța China-Rusia, o amenințare majoră pentru SUA

„Parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare pentru o nouă eră Rusia-China a fost întotdeauna despre puterea militară”, a spus Ward.

În ultimii doi ani, Rusia și China au lansat exerciții navale comune în Marea Japoniei, Rusia a oferit Chinei tehnologie submarină care i-ar putea oferi un avantaj într-un război cu aliații SUA din Pacific, iar liderii s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de arme de înaltă tehnologie, a spus Putin în noiembrie.

Rusia a vândut Chinei, de asemenea, avioane Su-25, elicoptere MI-17 și sisteme de apărare aeriană S-400. Deși liderii nu au semnat o alianță militară oficială, astfel de mișcări ar trebui să fie de mare îngrijorare pentru SUA și aliații săi, scrie Chels Michta într-un articol recent pentru Centrul pentru Analiza Politică Europeană.

Descoperire neobișnuită a experților pe fundul oceanului: Acolo trăiau 500.000 de oameni VIDEO

„O alianță pe scară largă China-Rusia ar reprezenta pentru Statelor Unite o amenințare diferită de oricare cu care s-a confruntat de la sfârșitul Războiului Rece”, scrie Michta.

„Axa Rusia-China reprezintă o amenințare enormă pentru Statele Unite, având în vedere că va trebui să ne ocupăm de securitate atât în Europa, cât și în Asia, precum și în Orientul Mijlociu, cu riscul de a fi extinse, în timp ce Beijingul și Moscova se coordonează pentru a urmări ambițiile lor regionale respective”, a spus Ward.

„Statele Unite mai pot face față ambelor amenințări, dar acest lucru va necesita creșteri substanțiale în împărțirea sarcinilor, în special între aliații europeni care au văzut acum adevăratele consecințe ale „coordonării” geopolitice Rusia-China de la invazia Ucrainei”, a adăugat Ward.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#razboi Ucraina, #Rusia, #China, #china rusia, #China Rusia Ucraina, #China Rusia razboi, #Rusia China armate, #SUA putere militara , #razboi