Rusia, afacere record cu o țară care este partenerul nr.1 al SUA: Putin a încasat peste 120 de miliarde de dolari

Sambata, 13 Ianuarie 2024, ora 02:06
5360 citiri
Rusia, afacere record cu o țară care este partenerul nr.1 al SUA: Putin a încasat peste 120 de miliarde de dolari
Portul Vladivostok din Rusia și-a sporit afacerile în 2023 FOTO: Nikkei

În ciuda războiului din Ucraina și a pachetelor de sancțiuni ale Occidentului împotriva Moscovei, Rusia a făcut afaceri record anul trecut cu o țară, care este partenerul de business numărul 1 al Statelor Unite. Ultimele date publicate la Beijing, arată că schimburile comerciale dintre China și Rusia au atins un nivel record în 2023, de peste 240 de miliarde de dolari, din care peste 125 de miliarde au reprezentat exporturile Rusiei, care au umplut visteria lui Putin.

În schimb, comerțul dintre Statele Unite și China în anul 2023 a scăzut pentru prima dată în ultimii patru ani, acesta situându-se la valoarea de 664 de miliarde de dolari, în scădere cu 11,6% față de 2022, potrivit Yahoo.

Comerțul dintre China și Rusia a atins peste 240 de miliarde de dolari, au arătat cifrele vamale de la Beijing, depășind obiectivul de 200 de miliarde de dolari stabilit de vecini în cadrul întâlnirilor bilaterale de anul trecut.

Țara unde au fugit zeci de mii de ruși, lovită de criză: Inflația urcă la 222%, prețurile urcă nebunește

Cifra este un record pentru cele două țări, care s-au apropiat din punct de vedere politic și economic de la invazia Ucrainei de către Moscova în 2022. Beijingul a atras critici din partea țărilor occidentale pentru poziția sa față de războiul din Ucraina, asupra căruia China insistă că este neutră. Cifrele comerciale au reprezentat o creștere de la an la an de 26,3 la sută, potrivit datelor.

În schimb, comerțul dintre SUA și China a scăzut pentru prima dată din 2019. Comerțul cu Statele Unite a fost evaluat la 664 de miliarde de dolari anul trecut, în scădere cu 11,6% față de 2022.

Wang Lingjun, viceministrul Administrației Generale a Vămilor, a declarat într-o conferință de presă că comerțul țării se va confrunta cu mai multe obstacole în 2024.

Experții de la Moscova i-au dat lui Putin o veste groaznică: 15 milioane de ruși dispar VIDEO

„Complexitatea, severitatea și incertitudinea mediului extern sunt în creștere și trebuie să depășim dificultățile și să facem mai multe eforturi pentru a promova în continuare creșterea comerțului exterior”, a spus el.

Cifrele au arătat, de asemenea, că exporturile Chinei au scăzut cu 4,6% pe parcursul anului, prima retragere din 2016, în timp ce importurile au scăzut cu 5,5%. Exporturile Chinei au scăzut anul trecut, pentru prima dată în ultimii șapte ani, au arătat datele publicate vineri, 12 ianuarie 2024, în condițiile în care tensiunile cu Statele Unite și o redresare economică globală ratată agravează luptele Beijingului de a porni creșterea.

Surprinzător o băutură e benefică pentru creier și inimă: Conține o substanță miraculoasă pentru organism, spun experții

Transporturile de peste mări au fost în mod tradițional cheia pentru a alimenta expansiunea PIB-ului în ultimele patru decenii, iar cifrele au venit în timp ce un raport separat a arătat că țara este în pericol de alunecare într-o spirală deflaționistă care ar putea complica și mai mult planurile oficialilor de a stimula activitatea.

„Politicile fiscale și monetare au început să se miște în direcția corectă în trimestrul al patrulea din 2023, dar este nevoie de timp pentru ca aceste politici să fie transmise economiei”, a spus Zhiwei Zhang de la Pinpoint Asset Management.

„De asemenea, nu este clar dacă aceste politici sunt suficient de puternice pentru a compensa presiunea deflaționistă din economie”. Deși deflația din China sugerează că bunurile erau mai ieftine, ea reprezintă o amenințare pentru economie în general, deoarece consumatorii tind să amâne achizițiile, în speranța unor reduceri suplimentare.

Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică
Odată cu invazia Moscovei din Ucraina, regimul de la Kremlin a pierdut aproape în totalitate piața europeană, dar a fost eliminat și din sistemul financiar internațional SWIFT, ca parte a...
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Avioanele F-16 vor activa din vară pe cel mai periculos câmp de luptă din toate timpurile
Mult-așteptata livrare de avioane F-16 către Ucraina este la orizont, iar aceste avioane de luptă avansate de producție americană nu pot veni suficient de repede pentru forțele sale....
#razboi Ucraina, #Rusia China schimburi comerciale, #china rusia, #schimburi comerciale CHina SUA, #exporturi Rusia , #Razboi Ucraina