Beijingul speculează ”oboseala de război” a Occidentului pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor. „Pacea chineză“ lucrează în favoarea Moscovei

Duminica, 10 Martie 2024, ora 23:26
5381 citiri
Beijingul speculează ”oboseala de război” a Occidentului pentru a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor. „Pacea chineză“ lucrează în favoarea Moscovei
Președintele Vladimir Putin l-a primit la Kremoin pe Li Hui, reprezentantul Special al Republicii Populare Chineze pentru Afaceri Eurasiatice / NBC News

Reprezentantul Special al Republicii Populare Chineze pentru Afaceri Eurasiatice Li Hui a vizitat Rusia, sediul UE de la Bruxelles, precum și Polonia, Ucraina, Germania și Franța.

Aceasta este a doua rundă, așa cum a fost numită chiar în China, a navetei diplomatice, după o lungă pauză. La fel ca turul de primăvară de anul trecut, vizita a fost însoțită de așteptări scăzute și scepticism cu privire la adevăratele intenții de pace ale Beijingului.

Este din ce în ce mai greu pentru China să merargă pe frânghia diplomatică între „neutralitatea” demonstrativă în războiul ruso-ucrainean și apropierea de Federația Rusă. Poziția de anul trecut cu „propuneri pașnice de rezolvare a crizei ucrainene” s-a dovedit a fi neconvingătoare, în schimb, europenii se așteaptă ca Beijingul să facă pași reali pentru a-l opri pe Putin și să ceară participarea la Formula de pace din Ucraina și la Summitul global pentru pace. Mai mult, asupra Chinei planează o amenințare serioasă de sancțiuni secundare, iar primii pași în această direcție au fost deja făcuți: UE a inclus trei companii chineze suspectate că ar avea legături militare cu Federația Rusă în cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni. Cu toate acestea, nu pare posibil să ignorăm rolul Beijingului, având în vedere greutatea sa geopolitică și relațiile strânse cu Federația Rusă, scrie Zerkalo Nedeli.

Ce urmărește Bejingul

În ajunul călătoriei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a remarcat: „Scopul principal al următoarei runde a turneului diplomatic este de a ajunge la un consens privind încetarea focului și de a deschide calea pentru discuțiile de pace ”. Se pare că, chiar realizând eșecul acestor eforturi (dacă ținem cont de recentele cuvinte ale diplomatului șef al Republicii Populare Chineze, Wang Yi, că în prezent „nu există condiții propice pentru ca părțile să revină la negocieri masă"), partea chineză s-a aventurat într-o altă misiune de menținere a păcii.

Există mai multe motive pentru reluarea activității diplomatice chineze.

1. În primul rând, China speră să folosească așa-numita oboseală de război pentru a aduce părțile la masa negocierilor . Și dacă ultima dată a încercat să transmită apeluri la pace din Sudul Global, acum vrea să profite de anxietatea și confuzia țărilor europene din cauza întârzierii ajutorului militar acordat Ucrainei din partea Statelor Unite și a incertitudinii sprijinului american în viitor. Acest lucru a fost confirmat de șeful dipplomației chineze, Wang Yi, la o conferință de presă pentru jurnaliștii chinezi și străini în urmă cu câteva zile: „În timpul participării recente la conferința de la München, s-a observat că tot mai mulți oameni au început să-și facă griji că criza ucraineană ar putea duce la pierderi sau consecințe generale, când toată lumea pierde. Dacă discuțiile de pace nu pot fi deschise, neînțelegerile și judecățile greșite se vor acumula și vor duce la o criză mai mare”.

2. În al doilea rând, Beijingul, care este interesat de scindarea Alianței Nord-Atlantice și a cerut în repetate rânduri Europei „autonomie strategică” față de Statele Unite, ia în considerare realitatea unei astfel de evoluții, ținând cont de discuțiile politice actuale din Statele Unite și poziția lui Trump, care are șanse mari să devină președintele țării. În această situație, China vede o oportunitate de a câștiga influență asupra formării arhitecturii europene de securitate și asupra Europei în general.

3. În al treilea rând, negocierile și înghețarea conflictului vor face posibilă eliminarea presiunii din relațiile comerciale chino-ruse. Autoritățile chineze trebuie să justifice că „cooperarea comercială și economică dintre China și Rusia nu vizează niciun terț”. Beijingul este foarte enervat de „sancțiunile unilaterale ilegale împotriva companiilor chineze”. În timpul unei vizite la Bruxelles, reprezentantul special chinez a subliniat: „China se opune ferm includerii de către UE a întreprinderilor chineze în cea mai recentă listă de sancțiuni împotriva Federației Ruse, solicitând UE să anuleze necondiționat lista întreprinderilor chineze și să revină la calea dialogului și consultărilor cu China”.

4. În al patrulea rând, din punctul de vedere al Chinei, Federația Rusă se află în prezent într-o poziție strategică mai avantajoasă. Experții chinezi și mass-media scriu despre „preluarea de către Rusia a inițiativei pe câmpul de luptă”, stabilitatea economiei ruse și poziția puternică a lui Putin la putere, spre deosebire de Ucraina și partenerii săi occidentali, care suferă din cauza lipsei de resurse și a incertitudinii cu privire la viitorul sprijin militar al Ucrainei din partea SUA. În opinia lor, acest lucru creează condiții favorabile pentru ca China să convingă Ucraina și Occidentul să fie mai deschiși în promovarea discuțiilor de pace, scrie publicația Ucrineană.

5. În al cincilea rând, Beijingul este sub presiunea țărilor occidentale, care îl îndeamnă să depună eforturi pentru a pune capăt războiului. Unul dintre pașii pe această cale este să cauți să-l implici în Formula Păcii. Volodimir Zelenski a subliniat în repetate rânduri că și-ar dori foarte mult ca China să fie implicată în Formula Păcii și să participe la summitul liderilor, având în vedere „rolul său mare în lume”.

China s-a trezit într-o situație în care nu îi este ușor să găsească un motiv să refuze sau să ignore această invitație: nu numai diplomații ucraineni, ci și occidentali s-au alăturat inițiativei. În plus, Ignazio Cassis, ministrul de externe al Elveției, care va găzdui Summitul Global pentru Pace, a extins personal invitația părții chineze în timpul unei vizite la Beijing. Respingerea Elveției nu este ușoară: China încearcă să restabilească relațiile deteriorate cu Europa prin intermediul țărilor individuale, iar Elveția este una dintre ele . Înainte de summitul de la Davos, premierul chinez Li Qiang a efectuat o vizită oficială în Elveția, pe care a numit-o „începutul schimburilor la nivel înalt între China și Europa”. Xi Jinping plănuiește, de asemenea, o vizită în Europa în acest an. Președintele Aleksandar Vučić a anunțat că a primit confirmarea vizitei liderului chinez în Serbia. În prezent, nu există informații despre alte țări, doar zvonuri că unul dintre punctele traseului ar putea fi Franța. Este evident că pentru implementarea cu succes a acestei călătorii, este necesar să se confirme reputația pozitivă a Chinei.

Cu toate acestea, prietenia cu Rusia, care are un calcul strategic profund, precum și propria confruntare cu Statele Unite, prin prisma căreia Beijingul vede războiul ruso-ucrainean, nu permit Chinei să accepte acordul de pace conform regulilor ucrainene și să permită înfrângerea Moscovei.

„Pacea chineză“ lucrează în favoarea Moscovei

Conform rezultatelor vizitei lui Li Hui la Moscova, care a devenit primul punct în turneul său de pace, Ministerul rus de Externe a emis un scurt comunicat, în care se spunea: „Orice reglementare este imposibilă fără participarea Federației Ruse și luarea în considerare a intereselor sale în domeniul securității. Cererile ultimatumului către Rusia, care sunt avansate de Kiev și Occident nu pot servi drept bază.”

În comunicatul său, Ministerul chinez de Externe nu a făcut public acest punct, ci a reușit doar să generalizeze că „orice conflict trebuie soluționat în cele din urmă prin negocieri”. Totodată, se subliniază că viceministrul rus de externe Mihail Galuzin, cu care s-a întâlnit Li Hui, a fost de acord că, în cele din urmă, criza din Ucraina ar trebui rezolvată prin negocieri și a apreciat rolul unic și constructiv al Chinei în acest sens.

Cu toate acestea, poziția Rusiei a fost imediat auzită și aprobată de China. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a subliniat în cadrul întâlnirii menționate mai sus cu jurnaliştii: „China sprijină convocarea la timp a unei conferințe internaționale de pace, recunoscută de Rusia și Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților și o discuție corectă a tuturor planurilor de pace . ”

În acest fel, Beijingul nu numai că ajută Rusia să submineze eforturile Ucrainei și ale partenerilor occidentali de a crea o platformă pentru promovarea unei păci juste în condițiile Ucrainei, care a suferit de pe urma agresiunii ruse, dar își găsește și un argument pentru a nu participa la formatul ucrainean. China a permis în repetate rânduri standarde duble în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean, justificând acțiunile Federației Ruse cu „factori istorici” și „preocupări legitime de securitate”, așa că declarațiile actuale nu fac decât să confirme că „încheierea păcii” chineze lucrează în favoarea Rusiei.

China ajută Rusia să impună o agendă pro-rusă

Vizita reprezentantului special chinez la Bruxelles și capitalele europene a evidențiat diferențe profunde între acestea în problema războiului. „Medierea și căutarea consensului” din partea Beijingului, menită să simtă disponibilitatea de a face concesii Moscovei, a avut rezerve cu privire la sprijinul Federației Ruse. Sediul UE și alte capitale europene și-au confirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina și au subliniat că războiul Rusiei este o amenințare existențială pentru securitatea propriei comunități, așa că poziția RPC asupra războiului afectează inevitabil relațiile lor bilaterale . Liderii europeni au cerut Chinei să nu ofere sprijin politic, economic și militar Moscovei și să ia măsuri eficiente în jurisdicția sa pentru a limita volume semnificative de bunuri cu dublă utilizare și tehnologii avansate exportate din RPC către industria militară a Rusiei. În plus, reprezentantului chinez i s-a spus încă o dată că se așteaptă de la Beijing pași reali în ceea ce privește întoarcerea copiilor ucraineni răpiți, asigurarea securității nucleare, în special a Centralei Nucleare de la Zaporojie etc.

Având în vedere contactele bilaterale limitate cu Beijingul, la Kiev reprezentantul chinez a fost informat despre situația de pe front, pierderile Rusiei, atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile, încălcările drepturilor civile și militare, crimele de război ale Federației Ruse și, de asemenea, s-a vorbit în detaliu despre cele zece puncte ale Formulei Păcii, la implementarea căreia China a fost din nou invitată. În timpul întâlnirii, oaspetelui din Regatul Mijlociu i s-a arătat epava unei rachete nord-coreene utilizate de armata rusă, precum și despre utilizarea componentelor din țări terțe (RPC este una dintre ele) pentru producerea dronelor Shahed, dronelor de recunoaștere, rachetelor, sistemelor de navigație etc.

Este evident că China ajută Federația Rusă să impună o agendă pro-rusă în chestiuni legate de război și consecințele sale globale. Prin urmare, toate acțiunile sale de menținere a păcii nu au ca scop obținerea unei păci juste pentru Ucraina. China, ca și Federația Rusă, încearcă să găsească un decalaj în unitatea europeană în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina și disponibilitatea pentru compromisuri, prin urmare, este important, în primul rând, ca poziția partenerilor europeni și a Ucrainei să fie clară și principială, iar în al doilea rând, China trebuie să realizeze că sprijinul Federației Ruse are consecințe negative pentru el. conchide zn.ua.

Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #China, #naveta diplomatica, #pace , #Razboi Ucraina