Schimbare dramatică pentru un stat, după o neutralitate de 200 de ani: Mutare militară în coasta lui Putin

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 02:44
5998 citiri
Schimbare dramatică pentru un stat, după o neutralitate de 200 de ani: Mutare militară în coasta lui Putin
Exerciții comune ale soldaților din Suedia și SUA FOTO: Newsweek

După izbucnirea războiului din Ucraina declanșat de Vladimir Putin, configurația geopolitică din Europa și din lume s-a schimbat dramatic, iar multe state care nu făceau parte dintr-o alianță și-au modificat planurile. Astfel, Suedia, o țară neutră vreme de 200 de ani, este pe cale să devină membru al NATO și în plus a decis să facă o mutare militară în coasta lui Putin.

Stockholm-ul va trimite aproximativ 800 de militari în Letonia, pentru a face parte din batalionul de trupe NATO, condus de către Canada, de-a lungul graniței cu Rusia, potrivit Newsweek.

Suedia stă în sala de așteptare a NATO până când Ungaria și Turcia vor renunța la opoziția lor față de aderarea Stockholmului în alianța nord-atlantică.

Putin face o declarație neașteptată: ”Rusia are un nou inamic, dar ne vom ocupa de el rapid”

Premierul Ulf Kristersson a declarat luni că Stockholm nu va aștepta ratificarea cererii sale de aderare de către cele două parlamente ale alianței necinstite dintre Ankara și Budapesta și că va trimite trupe suedeze în Letonia, la frontiera de est a NATO.

„Suedia și vecinii săi trăiesc în umbra directă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Kristersson. „Dar amenințările, dezinformarea și atacurile cibernetice ale Rusiei sunt o încercare de a destabiliza întreaga Europă”.

„Anul trecut, am anunțat că Suedia este, pe lângă contribuția la Poliția Aeriană Baltică a NATO și la cooperarea pentru stimularea apărării aeriene europene, gata să furnizeze unități de luptă la sol pentru apărarea țărilor baltice. Astăzi, pot raporta că guvernul intenționează să contribuie cu un batalion redus la forțele conduse de canadieni din Letonia”.

Fenomenul provocat de Putin ce lovește dramatic Rusia: Este pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice

Nu este încă clar cât de mare sau bine înarmat va fi contingentul suedez. Cotidianul suedez Dagens Nyheter a citat surse militare anonime care au spus că forța va consta din aproximativ 800 de soldați sprijiniți de vehicule blindate. Șeful armatei suedeze, Jonny Lindfors, a declarat anterior ziarului că forța ar putea fi desfășurată până la începutul anului 2025.

Forța suedeză se va alătura grupului de luptă de dimensiunea unui batalion de dimensiunea unui batalion, condus de Enhanced Forward Presence (EFP) din Canada, una dintre cele patru astfel de formațiuni cu sediul în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia și destinată ca o primă linie de apărare împotriva oricărei viitoare invazii terestre a Rusiei în statele baltice.

Ministrul leton al Apărării, Andris Spruds, a salutat anunțul de la Stockholm. „Suntem mulțumiți de această decizie importantă, care, împreună cu viitoarea admitere a Suediei în NATO, va deveni o investiție semnificativă în consolidarea securității regionale și a apărării Letoniei”, a scris el pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

Planul secret al SUA și aliaților privind războiul din Ucraina: 3 țări prietene cu Putin l-au abandonat

Grupul de luptă condus de canadieni include în prezent contingente din Albania, Canada, Republica Cehă, Islanda, Italia, Muntenegru, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania. Numărul total de trupe este de aproximativ 4.000, forța având cartierul general în tabăra militară Ādaži, aproape de capitala Riga și la aproximativ 125 de mile de granița cu Rusia.

Suedia încă așteaptă să devină cel de-al treizeci și doilea membru al NATO, aderarea sa fiind blocată de tensiunile bilaterale cu Turcia. Parlamentul maghiar amână, de asemenea, ratificarea candidaturii Stockholm, deși premierul Viktor Orbán este de așteptat să aprobe aderarea, imediat după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan renunță la opoziție.

Ambele țări, Suedia și Finlanda au început procesul de aderare la NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Pentru Suedia, asta a însemnat încheierea a 200 de ani de neutralitate. Stockholm s-a coordonat mult timp îndeaproape cu NATO, este membru al Uniunii Europene și a fost implicat în mai multe operațiuni militare străine, inclusiv războiul din Afganistan, menținerea păcii condusă de NATO după războiul din Bosnia și intervenția alianței în războiul civil libian.

Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #Suedia NATO, #aderare nato suedia, #alianta nato, #alianta nato rusia, #razboi Rusia Ucraina, #Putin razboi , #Razboi Ucraina