Mutarea din umbră a lui Putin: Rețeaua secretă a Rusiei apărută peste noapte

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 05:32
3771 citiri
Mutarea din umbră a lui Putin: Rețeaua secretă a Rusiei apărută peste noapte
Portul Tanger din Maroc a devenit o rețea secretă pentru importurile critice ale Rusiei FOTO: NYT

După începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 660 de zile, Occidentul a impus mai multe sancțiuni economice împotriva Moscovei pentru a-i scădea capacitatea de luptă. Dar, mutarea din umbră a președintelui rus a trasat lanțuri de aprovizionare ascunse, iar portul Tanger-Med din Maroc a devenit peste noapte o rețea secretă a Rusiei.

Pe aici, Kremlinul a dus o flotă comercială care a transportat componente electronice critice din Occident, necesare industriei de Apărare. Rusia a folosit fel de fel de metode pentru a evita sancțiunile Vestului și a cumpărat produse și echipamente americane și europene, cu ajutorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), potrivit The New York Times.

Folosind site-uri specializate de comerț electronic, soluții secrete de transport maritim și o constelație de intermediari, Rusia a obținut componentele tehnologice de care are nevoie pentru a-și menține economia și războiul în Ucraina.

Mutare secretă a lui Putin în războiul din Ucraina: Fotografiile din satelit au demascat Rusia VIDEO FOTO

În timp ce Cisco, un furnizor de tehnologie din SUA, a oprit vânzările către Rusia pe 3 martie 2022, inginerii firmei rusești Convex au obținut cu ușurință echipamentul Cisco de care aveau nevoie printr-un site de comerț electronic rusesc obscur numit Nag, care a ocolit restricțiile comerciale internaționale cumpărând echipamente americane printr-o rețea de furnizori din China.

În cele 22 de luni de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a continuat în mare parte să obțină tehnologia de care are nevoie pentru a-și menține economia în funcțiune. După ce restricțiile la export și interdicțiile corporative au dus inițial la întreruperi comerciale, furnizorii ruși au găsit lacune și au oferit soluții.

Autoritățile și companiile ruse s-au unit pentru a profita de fisurile în răspunsul global. Aceștia au accesat rețele de intermediari, inclusiv intermediari din China, și și-au deghizat activitatea prin intermediul unor companii-fantomă.

Putin a primit o grea lovitură: Rusia pierde un punct strategic militar de mare importanță VIDEO

De asemenea, s-au adresat țărilor care și-au stabilit poziții neutre în conflict, cum ar fi Maroc și Turcia, și și-au folosit porturile pentru a primi mărfuri de la centrele globale de producție tehnologică, care sunt apoi plasate pe alte nave care se îndreaptă spre Rusia, un proces cunoscut sub numele de transbordare.

În Tanger nimeni nu știe ce transportă Rusia

În Maroc, biroul comercial al Rusiei, care se ocupă de interesele economice ale țării în străinătate, a ajutat, de asemenea, companiile rusești să-și recapete amploarea.

„Suntem în contact constant cu directorul general” al portului de stat Tanger Med din Maroc, a scris un oficial rus într-un e-mail din aprilie 2022. „În cazul în care navele intră sub pavilion rusesc, nu vor fi probleme de întreținere.”

O purtătoare de cuvânt a portului Tanger Med, din strâmtoarea Gibraltar, a declarat că portul a închiriat spațiu companiilor de transport maritim și ”nu are informații sau responsabilitate” cu privire la navele care se deplasează prin complex.

Fenomenul care năucește o mare putere din UE: Creștere a exporturilor cu 5.500% către un stat, dar totul merge la Putin

Portul, care se ocupă de peste opt milioane de containere anual care se conectează la 180 de porturi internaționale, „nu știa” că mărfurile expediate fac escală în porturile rusești înainte sau după ce se află la Tanger Med, sau că întreținerea navelor rusești este efectuată, a adăugat ea.

Până în noiembrie 2022, oficialii ruși comerciali din Maroc se lăudau că „sprijinul lor direct” a transformat țara africană într-un centru de transbordare a electronicelor. Mărfurile din Taiwan, China și alte centre de producție au fost descărcate la Tanger Med și apoi plasate pe alte nave care se îndreptau spre Rusia.

„Având în vedere natura pe termen lung a cooperării cu partenerul marocan, volumul livărilor s-ar putea ridica la aproximativ 10 milioane de dolari pe an”, au spus oficiali din comerț.

O analiză a ofertelor ProSoft din Rusia a găsit aproape 300 de produse de vânzare care conțin cipuri Intel, precum și componente produse de Nvidia și un cip AI de computer optimizat proiectat de Google. Deși nu este clar cum au fost utilizate în cele din urmă importurile, cipurile americane au fost găsite pe rachete și drone rusești, potrivit experților în arme.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în...
#razboi Ucraina, #port Tanger Maroc, #Rusia sanctiuni Occident, #importuri Rusia, #produse electronice, #cipuri americane , #razboi