Umbra lui Putin trimite unde de șoc în 3 state NATO: ”Nu vom avea decât câteva ore” până la invazia Rusiei

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 01:09
7716 citiri
Umbra lui Putin trimite unde de șoc în 3 state NATO: ”Nu vom avea decât câteva ore” până la invazia Rusiei
Vladimir Putin FOTO / X Nexta

Războiul declanșat de Putin în Ucraina acum peste 700 de zile nu dă niciun semn că s-ar termina prea repede, în ciuda faptului că au murit zeci de mii de soldați de ambele părți. Acum, umbra lui Putin trimite unde de șoc în Europa, iar frica unei escaladări este prezentă în trei state NATO. Țările baltice sunt panicate de teama că Rusia și-ar putea extinde agresiunea și asupra lor.

Statele baltice, Letonia, Lituania și Estonia, deși sunt membre în alianța NATO, nu dispun de armate proprii prea puternice și se tem de o diversiune a lui Putin, care le-ar putea lovi în viitor, potrivit Bloomberg.

Semnele de aprehensiune nu sunt lipsite de motiv: avertismentele de la Moscova au venit masiv și rapid în ultima vreme, iar statele baltice, Letonia, Lituania și Estonia au o experiență amară a ceea ce ar putea însemna asta.

Rusia pierde cele mai valoroase ”diamante” ale armatei sale: Ucraina îl țintește pe Gerasimov în punctul forte VIDEO

În timp ce face campanie înainte de alegerile prezidențiale din martie, Putin a citat tratamentul de către Letonia față de etnicii ruși ca o problemă de securitate pe 16 ianuarie – o retorică similară cu cea folosită înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Afișe vizibile la frontiera cu Estonia proclamă: „Granițele Rusiei – nu se termină niciodată”.

Mai de rău augur, Rusia a vizat orașele estoniene în atacuri simulate în timpul exercițiilor militare din vara anului 2022, la câteva luni după ce a atacat pe adevărat Ucraina.

„Își îndreaptă armele spre noi, introduc toate datele, dar de fapt nu apasă pe trăgaci”, a declarat generalul Martin Herem, comandantul Forțelor de Apărare Estoniene, într-un interviu la sediul comandamentului militar comun din Tallinn. El compară acțiunile lui Putin cu cele ale „un bandit” care se luptă pe stradă: „Încearcă să creeze un pretext”.

O forță amenințătoare a lui Putin paralizată de Ucraina: Kievul a lovit-o, deschizând calea spre înfrângerea Rusiei

Țările baltice sunt obișnuite cu intimidările din partea Moscovei, lucru pe care apartenența la UE și la NATO au contribuit la o diminuare a fricii. Dar invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei a schimbat ecuația. Acum eforturile slăbite ale Occidentului de a ajuta Kievul și trecerea inexorabilă a Rusiei către o economie de război, menținând în același timp sprijinul public, creează sentimentul că apare o nouă amenințare.

Ceea ce a devenit clar în ultimele șase luni este că Rusia este capabilă să producă de multe ori mai multă muniție decât se presupunea anterior, potrivit lui Herem.

Ambițiile imperialiste ale lui Putin nu se opresc la Ucraina

Cele trei țări baltice au fost mult timp atente față de Rusia, avertizând asupra agresiunii Moscovei cu mult înainte ca Putin să-și lanseze invadarea pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022. De atunci, liderii lor au condus apelurile de a sprijini Ucraina și de a consolida apărarea, mergând înainte cu achiziții de hardware militar de la rachete la drone, în timp ce întăreau granița.

Nimeni nu se așteaptă ca Putin să lanseze un atac imediat, nu în ultimul rând pentru că Rusia este pe deplin angajată în Ucraina și este ocupată să încerce să-și completeze personalul militar și hardware-ul.

Dar oficialii baltici îl văd pe Putin ca fiind încurajat să ia în considerare extinderea ambițiilor sale imperialiste. Fiind mici foste republici sovietice care se învecinează cu teritoriul Rusiei, care conțin minorități importante de limbă rusă, ei spun că sunt candidații principali pentru a fi următorii în linia de foc a Moscovei.

Amenințarea șocantă venită de la Moscova: În cât timp poate distruge Rusia Statele Unite ale Americii

„Tratez situația de astăzi ca pe o mare tentație pentru Rusia de a ataca Occidentul și țările NATO, deoarece văd indecizia noastră în sprijinul Ucrainei”, a spus Dalia Grybauskaite, care s-a întâlnit cu Putin în timp ce era președinte al Lituaniei timp de un deceniu, până în 2019.

Liderii politici și militari din Riga, Vilnius și Tallinn se simt justificați pentru că au tras devreme alarma, având în vedere agresiunea ulterioară față de Kiev. Acum lansează un nou avertisment asupra vulnerabilității lor și îndeamnă Occidentul să acționeze împotriva lui Putin.

Vorbind la un apel Zoom de la Vilnius, fostul președinte lituanian Grybauskaite a descris actuala oscilație asupra ajutorului Ucrainei ca fiind o „greșeală strategică și tactică uriașă pentru că mai devreme sau mai târziu, Putin va vedea o fereastră de oportunitatea și el va merge mai departe.”

Este prea târziu pentru descurajare, a spus ea, și în schimb apărarea trebuie sporită – și urgent. "Pentru că noi nu vom avea nici măcar o zi”, a spus Grybauskaite. „Teritoriile din afara au o lățime de 300 de kilometri și nu este vorba despre zile sau de săptămâni, este vorba despre ore”.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
#razboi Ucraina, #tari baltice amenintare Rusia, #state nato, #tari NATO Putin, #Letonia, #Lituania, #Estonia, #Rusia tari baltice , #Razboi Ucraina