O forță amenințătoare a lui Putin paralizată de Ucraina: Kievul a lovit-o, deschizând calea spre înfrângerea Rusiei

Marti, 06 Februarie 2024, ora 00:33
10578 citiri
O forță amenințătoare a lui Putin paralizată de Ucraina: Kievul a lovit-o, deschizând calea spre înfrângerea Rusiei
Flota Rusiei de la Marea Neagră a fost paralizată de Ucraina FOTO / captură Newsweek

Vladimir Putin a crezut că va cuceri Kievul și va subjuga întreaga țară vecină în doar câteva zile, însă eșecul armatei sale a fost unul răsunător. Acum, după aproape 2 ani de război, o forță amenințătoare a Rusiei este aproape paralizată: flota sa din Marea Neagră este distrusă în proporție de peste 20%. Ea a fost lovită de forțele Ucrainei și a deschis drumul spre înfrângerea Moscovei.

Rusia a pierdut până la 25 din cele aproximativ 80 de nave de diferite tipuri pe care le-a desfășurat în primele etape ale invaziei Kremlinului din 2022, a declarat pentru televiziunea din țara sa, Dmitro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, potrivit Newsweek.

Până la 35 dintre aceste nave au reprezentat o „adevărată amenințare” pentru Ucraina, a spus Pletenchuk, oferind Rusiei capacități de atacuri cu rachete de rază lungă de acțiune și permițând operațiuni rusești în jurul peninsulei Crimeea anexată și în sudul Ucrainei.

Rusia pierde cele mai valoroase ”diamante” ale armatei sale: Ucraina îl țintește pe Gerasimov în punctul forte VIDEO

„Acum 25 de nave diferite au fost distruse, iar 15 sunt în prezent în reparație”, a spus Pletenchuk.

La scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Marea Neagră a apărut ca un câmp de luptă cheie. Ucraina a promis că va recupera Crimeea, care se află la sud de continent, la Marea Neagră, dar este controlată de forțele Kremlinului de la anexarea sa în 2014.

Ucraina a redus resursele navale ale Rusiei în Marea Neagră, efectuând cu succes lovituri dramatice considerate profund jenante pentru Moscova. Operațiunile victorioase ale Kievului împotriva flotei Mării Negre s-au dovedit mai fructuoase decât speranțele împietrite ale Ucrainei de a retrage controlul rusesc în estul și sudul continentului.

Experții NATO au descifrat planul ascuns al lui Putin: Va trece să ia trei state din Europa

La sfârșitul lunii decembrie, secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat că Rusia a pierdut 20% din flota sa de la Marea Neagră în ultimele patru luni.

Ucraina nu are flotă, dar dronele sale au făcut prăpăd

Se știe că Ucraina a distrus un submarin rusesc din clasa Kilo, precum și a avariat o serie de nave de debarcare ale Moscovei, precum Minsk, Saratov și Olenegorsky Gornyak. În primele luni ale războiului, nava amiral a Rusiei la Marea Neagră, Moscova, s-a scufundat sub valuri, Ucraina pretinzând că rachetele sale Neptune sunt responsabile.

La începutul acestei luni, Ucraina a declarat că agenția sa militară de informații a distrus o corvetă rusească înarmată cu rachete, Ivanovets, cu o serie de drone pe mare. Nava a suferit „un număr de lovituri directe la carenă” înainte de a se scufunda, a spus Kiev, evaluând-o la până la 70 de milioane de dolari.

Frica diabolică a lui Putin. Filmat în Ucraina, pe ascuns: Poartă cu el tot timpul ceva foarte periculos VIDEO

Ucraina a folosit dronele de suprafață MAGURA V5 ale țării în atac, a declarat generalul locotenent Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare a Ucrainei, pentru The War Zone.

Kremlinul și-a mutat unele dintre activele sale din Marea Neagră din peninsulă la baza sa din Novorossiysk, în regiunea Krasnodar din Rusia, mai departe de coasta Ucrainei.

De asemenea, se crede că Rusia va stabili o altă bază la Marea Neagră în Abhazia, o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Georgiei. Acest lucru ar îndepărta și mai mult resursele Rusiei din Marea Neagră de la îndemâna Ucrainei.

Ucraina nu are o flotă puternică, dar a mânuit vehicule fără echipaj și rachete furnizate de Occident cu mare efect. În decembrie, Regatul Unit și Norvegia au declarat că vor dona nave de deminare, aproape două duzini de ambarcațiuni de raid și 20 de vehicule amfibii marinei ucrainene în cadrul unei noi Coaliții pentru Capacitate Maritimă.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragedă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
După ce a capturat Avdiivka și mai multe sate din est, Moscova a pus ochii pe următoarea țintă principală, orașul Ceasiv Iar, scrie kyivindependent.com. Depășite numeric, trupele...
#razboi Ucraina, #flota rusa Marea Neagra, #nave rusesti Marea Neagra, #Crimeea Sevastopol nave razboi, #nave razboi Rusia , #razboi