O breșă reușită de Ucraina deschide drumul spre înfrângerea lui Putin: Nimeni nu se aștepta la lovitură

Miercuri, 24 Ianuarie 2024, ora 00:36
38490 citiri
O breșă reușită de Ucraina deschide drumul spre înfrângerea lui Putin: Nimeni nu se aștepta la lovitură
Armata lui Zelenski a reușit să alunge flota Rusiei din Crimeea FOTO: Atlantic Council

Războiul de 700 de zile provocat de Putin în Ucraina trece într-o nouă fază, chiar dacă deznodământul final este greu de anticipat. Deși optimismul de la începutul anului 2023 a fost înlocuit cu o perspectivă mult mai sumbră, totuși o breșă reușită de forțele Kievului la Marea Neagră deschide drumul spre înfrângerea lui Putin.

Distrugerea a 20% din Flota Rusiei de aici și alungarea multor nave de război de la Sevastopol, Crimeea, constituie un progres remarcabil pentru Ucraina, în ciuda faptului că țara nu dispune de vase de luptă.

Ucraina a reușit să transforme echilibrul de putere în Marea Neagră datorită priceperii, îndrăznelii și ingeniozității armatei țării, împreună cu proviziile ample de arme occidentale și capacitatea de a le folosi fără a fi împiedicată de restricții bazate pe temerile greșite privind o posibilă escaladare, potrivit unei analize din Atlantic Council.

Dacă este aplicată efortului de război mai larg al Ucrainei, această combinație câștigătoare ar putea deschide calea pentru posibila înfrângere a Rusiei.

O țară vrea să domine lumea, devenind centrul globului: Țintește să înlocuiască SUA, fixând și o dată

În ajunul invaziei la scară largă de acum doi ani, stăpânirea rusă a Mării Negre părea aproape asigurată. Ucraina a fost depășită chiar mai mult pe mare decât pe uscat și nu părea să se potrivească cu puterea flotei ruse de la Marea Neagră. Putin a fost atât de încrezător încât a început blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră sub pretextul unor exerciții navale cu aproape două săptămâni înainte de începerea invaziei terestre.

Prima angajare navală semnificativă a avut loc în primele ore ale invaziei, când puternica navă amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, Moscova, s-a apropiat de Insula Șerpilor din Ucraina, însă forțele Ucrainei au scufundat-o câteva luni mai târziu.

Decizia Marii Britanii din mai 2023 de a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă Storm Shadow a pregătit scena pentru progresul spectaculos care urma. În iulie, Franța a urmat exemplul cu livrările propriilor rachete de croazieră SCALP. Acest lucru a îmbunătățit dramatic capacitatea Ucrainei de a lovi ținte în Crimeea.

Situație critică într-o țară cu 1 milion de români: ”Anul 2024 aduce o luptă pentru supraviețuire”

În a doua jumătate a anului, Ucraina a bombardat o serie de nave de război rusești, centre logistice, sisteme de apărare aeriană și centre de comandă în întreaga peninsula ocupată Crimeea.

Lecția de la Marea Neagră pentru Occident

Pe mare, Ucraina a desfășurat cu mare efect drone navale produse pe plan intern, lovind flota rusească în Crimeea și în nordul Mării Negre.

Această campanie de atacuri cu rachete și drone i-a forțat în cele din urmă pe comandanții Flotei Rusiei de la Marea Neagră să recunoască că poziția lor nu mai era sustenabilă. Până la începutul lunii octombrie, Rusia și-a retras cea mai mare parte a navelor de război și a submarinelor rămase din Crimeea pentru siguranța relativă a porturilor rusești.

Retragerea navală a Rusiei a permis Ucrainei să pună capăt blocadei porturilor maritime ale țării și să reia transportul comercial. Câștigurile remarcabile ale Ucrainei în arena Mării Negre evidențiază ceea ce se poate realiza atunci când partenerii țării își depășesc fobia de escaladare și oferă comandanților ucraineni suficiente arme fără a impune restricții artificiale asupra utilizării acestora.

Vești cumplite primite de Putin dintr-un punct cheie: Eșec al armatei sale cauzat de 2 metehne apărute

În ciuda atacurilor ucrainene din ce în ce mai îndrăznețe asupra țintelor din Crimeea, Putin nu a reușit să escaladeze în vreun fel semnificativ. În schimb, atunci când s-a confruntat cu noi realități militare nefavorabile din Marea Neagră, flota rusă s-a retras în liniște.

Succesul strategic al Ucrainei în Marea Neagră oferă o serie de lecții importante pentru desfășurarea viitoare a războiului. Ea subliniază capacitatea armatei ucrainene de a integra fără probleme cele mai recente sisteme de arme occidentale în propriile operațiuni ofensive, confirmând totodată incapacitatea Rusiei de a se apăra împotriva acestei puteri de foc ucrainene sporite.

În 2024, partenerii Ucrainei trebuie să tragă concluziile logice din evoluțiile din Marea Neagră și să le aplice pentru a crea o strategie de câștig a războiului de către trupele Kievului.

Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#razboi Ucraina, #flota rusa Marea Neagra, #flota rusa Sevastopol, #flota Rusiei, #Sevastopol, #Crimeea Rusia, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina