Belarus vrea să se folosească de ofițerii Wagner exilați pentru a-și perfecționa armata. Temerile statelor vecine

Miercuri, 28 Iunie 2023, ora 23:32
2271 citiri
Belarus vrea să se folosească de ofițerii Wagner exilați pentru a-și perfecționa armata. Temerile statelor vecine
Mercenari ruși FOTO Telegram

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, dorește ca comandanții grupului de mercenari Wagner să-și împărtășească experiența cu armata sa, după ce Rusia a spus că ar putea merge în fosta republică sovietică în urma revoltei împotriva Kremlinului din weekend.

Agenția de știri Belta a raportat că Lukașenko s-a întâlnit cu ministrul belarus al Apărării, Viktor Krenin, și i-a spus că comandanții Wagner îi pot „ajuta” împărtășindu-și experiențele de luptă în prima linie în Ucraina.

„Ne vor spune ce este important acum”, a spus el, arătând spre domenii precum războiul cu drone.

„Ne vor spune despre arme: ce a funcționat bine și ce nu”, a spus el. "Tactici, și arme și cum să atacăm, cum să ne apărăm. Este neprețuit. Acesta este ceea ce trebuie să luăm de la luptătorii Wagner."

„Nu trebuie să ne fie frică de ei. Ne menținem urechile ascuțite”, a adăugat dictatorul de la Minsk.

Grupul Wagner este cunoscut pentru tacticile sale brutale și este acuzat de crime de război în Africa, unde are luptători.

Temerile statelor vecine

Dacă „Wagner” va fi reînviat pe teritoriul belarus, va crea amenințări pentru Ucraina, pentru Europa și pentru belaruși înșiși.

Este greu să-ți imaginezi un vecin mai rău. Liderul grupului „Wagner”, Evgheni Prigojin, este cunoscut pentru brutalitatea sa. El comandă multe mii de trupe călite în luptă. Și nu-i pasă de reguli.

Dar se pare că oamenii din Belarus, și așa greu încercați, vor fi forțați să trăiască cu șeful mercenar rebel din cauza unei înțelegeri care i-a permis să iasă în siguranță din joc în schimbul opririi mărșului spre Moscova.

O înțelegere intermediată de Aleksandr Lukașenko pare să fi evitat o criză de putere în Rusia, dar ar putea fi începutul unei noi dezordini dacă Prigojin își recâștigă influența într-un alt stat care rămâne vasal Rusiei.

„Deși multe despre mandatul său rămân neclare, mișcarea lui Prigojin de marți a servit ca un memento dur că haosul rus este puțin probabil să rămână limitat la Rusia însăși și s-ar putea scurge spre vest, creând instabilitate în Belarus, noi provocări pentru Ucraina și probleme pentru restul Europei", scrie Washington Post.

„Principala victimă a acestei situații va fi poporul belarus. Prigojin va veni cu criminali, va aduce o cultură a violenței. El va crea instabilitate în țară și la granițele acesteia”, a declarat Franak Vyachorka, consilier-șef al liderului exilat al opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

Publicația amintește cum mercenarii Wagner au executat un dezertor zdrobindu-i capul cu un baros. De asemenea, Prigojin a recrutat condamnați în închisori și apoi i-a trimis la atacuri sinucigașe. Încă nu este clar ce anume au convenit Prigojin, Lukașenko și Putin. Nu se știe dacă liderul mercenar va locui în Belarus singur sau cu legiuni de luptători loiali.

„Pentru mine, întrebarea este dacă vorbim despre Prigojin însuși, sau despre 25.000 de luptători Wagner, sau cel puțin o parte semnificativă dintre ei”, a declarat Michal Baranowski, directorul general al think tank-ului GMF East Varșovia. Organizația sa face parte din „German Marshall Fund”.

„Dacă Prigojin este pensionat, iar „Wagner” este integrat în armata rusă, acesta este un scenariu bun. Dacă se recuperează în Belarus și îi dau sfaturi lui Lukașenko, întăresc forțele belaruse sau, Doamne ferește, creează baze militare, va fi foarte rău pentru noi, pentru țările baltice, pentru Ucraina”, a adăugat expertul polonez.

Marți, Lukașenko a spus că i-a oferit lui Wagner o bază militară abandonată, presupunând că cel puțin unii dintre mercenari se vor muta cu Prigojin. El și-a exprimat, de asemenea, interesul de a prelua experiența de luptă de la luptătorii care tocmai s-au întors de pe front.

Și totuși, pentru o țară care trăiește atât în ​​umbra lui Lukașenko, cât și a patronului său Putin, sosirea unui alt lider puternic pare să fie de mare folos. Să începem cu faptul că nu există garanții că Lukașenko este capabil să controleze o persoană care a reușit să conducă o coloană aproape la Moscova", scrie Washington Post.

Ultimii ani nu au fost ușori pentru dictatorul belarus. Când s-a confruntat cu proteste în masă în 2020, un prieten i-a venit în ajutor - Putin. Pentru a-i mulțumi, Lukașenko i-a permis liderului rus să-și folosească țara ca bază pentru arme și trupe, iar acum ca refugiu pentru un lider mercenar nedorit. Potrivit lui Vyachorka, acest pas poate accelera „militarizarea” Belarusului.

„A devenit mai dificil pentru cei care luptă pentru democrație”, a spus el.

Posibilitatea amplasării bazei Prigojin în Belarus este, de asemenea, o problemă pentru Ucraina. Înainte de începerea unei invazii rusești pe scară largă, Belarus a devenit o rampă de lansare pentru un atac rusesc. Acum există temeri că Prigojin va începe să atace Ucraina din nord. De asemenea, țările UE urmăresc ce se întâmplă în Belarus.

Liderii europeni au fost de mult împărțiți cu privire la modul de răspuns la transformarea Belarusului într-un stat client al Rusiei. Unele țări solicită blocului să încerce să-l îndepărteze pe Lukașenko de Putin, în timp ce altele vor să adopte o poziție mai dură față de Minsk.

De exemplu, în discursul său recent, președintele francez Emmanuel Macron a spus că Occidentul a împins Belarus în brațele Rusiei. Această remarcă a provocat surprindere în rândul activiștilor din Belarus și al oficialităților est-europene. În ultimele zile, țările UE care împart granițele cu Belarus și-au confirmat îngrijorarea că revoltele de pe teritoriul belarus s-ar putea răspândi la granițele lor. Duminică, președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că Belarus devine un paradis pentru „criminalii de război”.

Baranovsky de la „German Marshall Fund” a spus că impactul episodului Prigojin asupra Europei depinde în întregime de ceea ce se întâmplă cu „Wagner”.

NATO ia măsuri

Dacă „Wagner” va fi reînviat în Belarus, va fi o nouă realitate militară la care NATO va trebui să răspundă. Dar, dacă nu vor fi mulți mercenari, nu mă deranjează atât de mult, pentru că NATO se pregătește”, a spus el.

Țările NATO din Europa de Est au avertizat marți că transferul mercenarilor ruși din Wagner în Belarus va crește instabilitatea regională, a raportat Reuters.

În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că alianța este pregătită să se apere împotriva oricărei amenințări.

„Dacă compania militară a lui Wagner își plasează ucigașii în serie în Belarus, toate țările vecine se vor confrunta cu un risc și mai mare de instabilitate”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda, după o întâlnire la Haga cu Stoltenberg și șefii de guvern ai altor șase aliați NATO.

Despre gravitatea și anxietatea situației a vorbit și președintele Poloniei Andrzej Duda, care a subliniat necesitatea unor decizii puternice și a unui răspuns dur din partea NATO.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit marți, 27 iunie, în Belarus, în conformitate cu acordul dintre Kremlin și „bucătarul lui Putin“, încheiat cu participarea lui Alekandr Lukașenko.

Șeful NATO consideră că este prea devreme pentru a vorbi despre ce ar putea însemna acest lucru pentru aliații NATO.

„Am trimis un mesaj clar Moscovei și Minskului că NATO este aici pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus secretarul general.

Potrivit acestuia, Alianța și-a sporit deja prezența militară în partea de est, iar la următorul summit vor fi luate decizii pentru a întări în continuare apărarea colectivă cu ajutorul unor forțe de alertă mai mare și capacități mai mari.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #revolta, #mercenari wagner, #Belarus, #exil, #armata , #Razboi Ucraina