SUA au lovit Yemen în cursul nopții. Noul atac a vizat ținte ale grupului terorist Houthi. Navigatorii, sfătuiți să evite Marea Roșie

Sambata, 13 Ianuarie 2024, ora 08:29
6716 citiri
SUA au lovit Yemen în cursul nopții. Noul atac a vizat ținte ale grupului terorist Houthi. Navigatorii, sfătuiți să evite Marea Roșie
Avion britanic de vânătoare lansat de pe baza din Akrotiri, Cipru FOTO Hepta

Mass-media rebelilor houthi yemeniţi au raportat în dimineața zilei de sâmbătă, 13 ianuarie, noi lovituri asupra Yemenului, a doua zi după bombardamentele americane şi britanice împotriva unor ţinte militare ale acestei mişcări acuzate că ameninţă traficul maritim internaţional în Marea Roşie, transmite AFP.

Potrivit canalului al-Masirah, atacurile americane au vizat cel puţin un loc din capitala Sanaa sâmbătă dimineaţa. Ulterior, armata americană a confirmat că a avut loc un nou atac.

După atacurile britanice şi americane de vineri, rebelii houthi au tras "cel puţin o rachetă", care, totuşi, nu a lovit nicio navă, a spus armata americană.

În contextul războiului dintre Israel şi Hamas, tensiunea a crescut în Marea Roşie în ultimele săptămâni cu atacurile houthi care vizează traficul maritim în solidaritate cu Fâşia Gaza.

Cea mai recentă lovitură a avut loc după ce Marina SUA a avertizat vineri navele sub pavilion american să evite zonele din jurul Yemenului, în Marea Roșie și Golful Aden, în următoarele 72 de ore după atacurile aeriene inițiale. Avertismentul a venit în momentul în care houthii din Yemen au jurat represalii feroce, crescând și mai mult perspectiva unui conflict mai larg într-o regiune deja afectată de războiul Israelului din Gaza.

Armata americană și oficialii Casei Albe au spus că se așteptau ca Houthi să încerce să riposteze.

Primele atacuri americane şi britanice au vizat ţinte militare deţinute de houthi, care controlează zone mari din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, aducând din nou în atenţie temerile cu privire la o răspândire regională a războiului din Gaza. Atacurile americano-britanice de vineri,"73 de raiduri", au vizat ţinte militare în Sanaa şi în guvernoratele Hodeida (vest), Taiz (sud), Hajjah (nord-vest) şi Saada (nord), a indicat mai devreme purtătorul de cuvânt al al rebelilor houthi, în timp ce armata americană a menţionat 30 de poziţii militare vizate de un total de peste 150 de lovituri.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut "tuturor părţilor implicate să evite escaladarea (...) în interesul păcii şi a stabilităţii în Marea Roşie şi, în general, a regiunii", potrivit purtătorului său de cuvânt, Stephane Dujarric.

Trei femei și două fete ucise într-un atac cu dronă în Yemen. „Căutau apă la una dintre fântâni” VIDEO
Trei femei și două fete ucise într-un atac cu dronă în Yemen. „Căutau apă la una dintre fântâni” VIDEO
Trei femei şi două fete yemenite au fost ucise sâmbătă, 27 aprilie, într-un atac cu dronă în sudul Yemenului, potrivit rebelilor houthi şi surselor guvernamentale care s-au acuzat reciproc...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#rebeli houthi, #atac sua yemen, #razboi orientul mijlociu , #rebelii houthi