Sociolog: Referendumul e pe o tema falsa, lumea are alte preocupari. PSD isi verifica pe bani publici baronii din teritoriu

Duminica, 30 Septembrie 2018, ora 12:45
17333 citiri
Sociolog: Referendumul e pe o tema falsa, lumea are alte preocupari. PSD isi verifica pe bani publici baronii din teritoriu
Foto: Facebook / Liviu Dragnea

Un referendum se organizeaza atunci cand exista in dezbaterea publica o tema importanta si tabere relativ egale. Nu este si cazul referendumului pentru familie, care nu e de interes general si va avea un rezultat previzibil, miza reala fiind pentru PSD, spune sociologul Alfred Bulai.

O campanie deocamdata anemica, cu afise nesemnate si multe mesaje mincinoase, schimburi de replici furibunde pe retelele de socializare si cateva dezbateri televizate in care politicieni care altadata faceau front comun impotriva PSD acum isi arunca vorbe grele si pline de dispret. Cam asa am putea rezuma ce s-a intamplat dupa ce Guvernul Dancila ne-a anuntat ca organizeaza in zilele de 6 si 7 octombrie o consultare populara pentru ca in Constitutie sa ramana batut in cuie ceea ce stiam deja: Ca in Romania nu se pot casatori decat un barbat si o femeie.

In mod neasteptat, dupa ce au fost mustrati de partenerii de la Bruxelles, liderii PSD, in frunte cu Liviu Dragnea si Viorica Dancila, au declarat public ca nu vor face campanie pentru referendum, incercand o delimitare neconvingatoare de acest esafodaj politic la ridicarea caruia au lucrat in ultimii doi ani si de care sunt direct interesati. O victorie, adica o prezenta masiva la vot, pentru ca e limpede ca marea majoritate a participantilor vor vota "Da", l-ar ajuta pe Liviu Dragnea sa isi consolideze si mai mult puterea.

Va exista, insa, si un impact asupra societatii?

"Ce impact sa aiba? Niciunul. Este o tema falsa, care nu preocupa pe nimeni, lumea e in general preocupata de cu totul altceva", ne-a declarat sociologul Alfred Bulai.

"O aberatie"

"Sigur, exista declaratii publice pe la cateva televiziuni care sunt oricum de nisa, de stiri, iar publicul lor este redus. Pot fi cativa vizati, exista un anumit gen de populatie care e interesata de aceste teme in mai mare masura, dar impactul general nu exista pentru ca nu exista o dezbatere reala, nu exista aceasta problematica in Romania, nu exista o tema pe agenda publica legata de asa ceva", a adaugat acesta.

Alfred Bulai a mai explicat ca nu se fac referendumuri pe teme lipsite de relevanta sau atunci cand rezultatele sunt binecunoscute dinainte.

"Daca vreti sa va convingeti, amintiti-va mitingurile si marsurile pentru diversitate si pentru familie si uitati-va la ce au insemnat ele pentru agenda publica - stiri in ziua respectiva si punct. Comparati cu ce se intampla in Occident, unde sunt marsuri si actiuni la care participa sute de mii de oameni.

In Romania, tema este falsa si rezultatele usor de anticipat - in favoarea familiei traditionale, pentru ca asa e Romania din acest moment (sunt sondaje care arata acest lucru de mult timp) . Or, un referendum nu il faci decat atunci cand exista o dezbatere politica pe un subiect si lumea chiar e impartita in tabere sensibil egale ca dimensiuni, or in cazul de fata e o aberatie.

Daca ai intrebari de pus de genul 'Sa intre Romania in razboi?', sa trimitem sau nu trupe undeva, dupa ce exista o dezbatere serioasa pe astfel de teme, are sens sa faci un referendum. Dar asa... Poate vrem sa facem referendum daca sa vopsim firele de troleibuz in rosu, desi problema nu intereseaza pe nimeni. Tot o aberatie e si sa faci referendum pe un subiect inalt dezirabil, cum ar fi 'Credeti ca romanii ar trebui sa traiasca mai bine?' Oare care ar putea sa fie raspunsul la un astfel de referendum?", a comentat ironic Alfred Bulai.

"Remanierea va reflecta noua structura de putere din jurul lui Liviu Dragnea"

Intrebat de ce, daca PSD s-a delimitat formal de acest referendum, conducerea a decis totusi sa amane remanierea guvernului pana dupa aflarea rezultatelor, Alfred Bulai a explicat care e miza politica si cum se leaga un subiect de celalalt, desi aparent nu au nicio legatura.

"PSD si Liviu Dragnea incearca sa capitalizeze ca imagine acest referendum (din punctul meu de vedere fara vreun efect real, dar asta au ei in minte) . Si atunci, sigur ca si-ar dori ca, in stilul traditional, sa mobilizeze lumea sa vina la vot, pentru ca, asa cum spuneam, lumea nu prea e interesata de o asemenea tema.

Problema este deci de a maximiza numarul participantilor. Iar asta se face cu ajutorul retelelor locale, fiindca, asa cum spuneam, nu merge lumea de bunavoie la vot, ci stimulata de relelele electorale ale partidelor. Or, din acest punct de vedere, nu e cel mai indicat lucru sa faci gesturi politice care i-ar putea demoraliza pe unii. E vorba despre o amanare ca sa fie inghitita mai usor remanierea.

Sa nu uitam ca dupa ultimul soc pe care l-a avut Liviu Dragnea in partid, el a negociat niste lucruri cu cei care au fost de partea lui si mai ales cu cei pe care i-a adus in tabara sa pe ultima suta de metri, iar remanierea asta va reflecta: noua structura de putere din jurul lui Liviu Dragnea.

Practic, oamenii unor lideri din teritoriu vor trebui sa plece din functii. Si nu vorbim doar despre ministri, ci si despre cei care nu sunt vizibili - secretari de stat si tot ce inseamna influenta. Sigur ca unii vor fi nemultumiti. Pe de alta parte, in stilul politicii romanesti, probabil ca dl Dragnea a promis acelasi lucru la doua persoane, poate chiar la trei, iar cu ocazia remanierii se va observa ca nu pot fi prea multi castigatori.

De aia e bine ca un mic 'ciclon' care se poate crea (subliniez 'se poate') prin remanierea Guvernului sa fie amanat pana dupa ce dupa evenimentul care Liviu Dragnea nu vrea sa se incheie cu un esec, pentru ca daca prezenta e mica, atunci sigur ca sunt probleme. Referendum esuat inseamna o participare mica la vot, nu rezultatul in sine. Si de decontat deconteaza cine l-a organizat si cine a militat pentru el - PSD.

De altfel, peste o saptamana dupa referendum, probabil ca n-o sa ramana mari amintiri despre referendum. Miza este pentru PSD - sa aduca oamenii la vot. Adica o verificare indirecta si costisitoare a trupelor din teritoriu - a regiunilor, a baronilor etc. Verificare facuta pe bani publici, normal, de ce sa dai bani din buzunarul tau... Sigur, PSD are bani si putea sa comande niste sondaje pe tema asta, daca chiar voia sa afle cum sta in teritoriu.

Repet: miza amanarii remanierii este tocmai asta - sa nu deranjam apele inainte, pentru ca vor fi multi suparati in PSD dupa remaniere", a comentat sociologul Alfred Bulai.

Cum se stabilesc rezultatele

Organizarea si desfasurarea referendumului cu privire la revizuirea Constitutiei, precum si rezultatul acestuia sunt obligatorii, conform legii, iar rezultatele se stabilesc in functie de numarul total al alegatorilor.

La data de 31 august 2018 figurau in Registrul electoral 18.917.485 de alegatori romani, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta.

Noua lege prevede ca referendumul este valabil daca la el participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246) si este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).

Pentru a fi revizuita Constitutia in sensul dorit de sustinatorii Coalitiei pentru Familie, promotoarea acestei actiuni, trebuie sa fie indeplinite ambele conditii de mai sus, iar majoritatea voturilor valabil exprimate sa fie "Da" (peste 2.364.687).

Cum a motivat CCR decizia de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur, după ce a solicitat renumărarea voturilor
Cum a motivat CCR decizia de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur, după ce a solicitat renumărarea voturilor
Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat marți, 3 decembrie, motivarea deciziei de validare a rezultatelor prezidențialelor. După ce a dispus renumărarea voturilor din țară, CCR...
TikTok se spală pe mâini de problemele din România. Ce susțin reprezentanții platformei în P.E. Grapini și Piperea pun întrebări. ”Ați încălcat legea electorală” VIDEO LIVE
TikTok se spală pe mâini de problemele din România. Ce susțin reprezentanții platformei în P.E. Grapini și Piperea pun întrebări. ”Ați încălcat legea electorală” VIDEO LIVE
Reprezentanții TikTok se declară nevinovați de problemele apărute pe rețeaua socială în România și susțin că platforma are competențe de a afișa codul de identificare a materialelor...
#referendum familie, #referendum remaniere Guvern, #PSD referendum , #vot
  1. Cum a motivat CCR decizia de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din primul tur, după ce a solicitat renumărarea voturilor
  2. TikTok se spală pe mâini de problemele din România. Ce susțin reprezentanții platformei în P.E. Grapini și Piperea pun întrebări. ”Ați încălcat legea electorală” VIDEO LIVE
  3. Rareș Bogdan demisionează de la conducerea PNL Diaspora: ”Am luat 60.000 de voturi, AUR a luat 200.000”
  4. Marcel Ciolacu se întâlnește cu Elena Lasconi. Își va afirma PSD sprijinul pentru candidata USR?
  5. Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei îl ironizează pe Călin Georgescu: ”Razne sapiențiale de "cler și popor" seducătoare”
  6. UPDATE Vot crucial în PNL. Ilie Bolojan a cerut un semnal clar de susținere a programului său și a noii echipe
  7. Oficial MAE, despre Rusia: "A încercat sistematic şi persistent să limiteze suveranitatea României"
  8. Rareș Bogdan, amenințat cu demiterea. Avertismentul vine după ce liberalii nu au avut candidați în Diaspora
  9. Cum explică un lider PSD refuzul partidului de a spune ce candidat susține în turul doi la prezidențiale: ”Ţara are nevoie de echilibru şi stabilitate”
  10. Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, o susține pe Elena Lasconi la prezidențiale: ”Călin Georgescu este un risc de securitate naţională”