Pricopie: Nu exclud varianta intrarii la liceu in functie de medie

Luni, 04 Februarie 2013, ora 17:13
1717 citiri
Pricopie: Nu exclud varianta intrarii la liceu in functie de medie
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, ia in calcul posibilitatea ca la liceu sa fie admisi doar elevii care au o anumita medie, urmand sa fie clarificata si problema invatamantului profesional.

Intr-un interviu acordat pentru agentia Newsin, Remus Pricopie a sustinut ca Legea Educatiei va fi rediscutata in parlament, la doi ani de la intrarea ei in vigoare, unul dintre aspecte fiind acela al intrarii la liceu.

"Eu am un punct de vedere vizavi de clasa a IX-a, dar nu vreau sa-l pronunt pana nu aflam si punctele de vedere ale celorlalti, ale inspectorilor scolari, pe care deja am inceput sa le inregistram, ale sindicatelor, care intr-o discutie informala deja s-au pronuntat vizavi de acest subiect, si atunci putem sa mergem in Parlament", a explicat ministrul.

Remus Pricopie a mai afirmat ca trebuie clarificata problema invatamantului profesional.

"Credem noi ca toti copiii sunt la fel? Si din pacate unii cred asta. Eu nu cred ca sunt copiii la fel. Eu am doi copii, un baiat si o fata si desi cresc in aceeasi familie sunt diferiti, au optiuni diferite, au inclinatii diferite. Prin urmare, eu cred ca trebuie sa acceptam ideea ca fiecare copil trebuie sa aiba sa posibilitatea sa urmeze traseul cel mai potrivit pentru optiunile lui, pentru interesele lui si capacitatile lui. Avem copii care intra la liceu pentru ca avem clasa a IX-a obligatorie cu medii sub 5 si atunci de ce ne miram ca acest copil nu reuseste sa termine liceul sau nu reuseste sa sustina examenul de bacalaureat?

Eu cred ca invatamantul profesional si tehnic poate sa inceapa foarte bine de la clasa a IX-a si ca acest copil trebuie sa aiba posibilitatea, pe de-o parte, sa invete o meserie, si aici este o alta discutie apropo de ce oferim pentru ca sunt meserii in Romania pentru care nu gasesti formare. De exemplu au venit colegii de la Ministerul Culturii si mi-au spus ca in Romania nu mai exista restauratori in mecanica fina, cei care sa repare un ceas vechi de un anumit numar de ani.

Un alt domn ministru vine si imi spune ca cu greu in Romania mai gasesti sondori, o meserie care pe vremuri nu numai ca era cautata, dar Romania era celebra si prin contractele pe care le avea in strainatate. Deci pe de-o parte trebuie sa oferim copiilor posibilitatea sa se indrepte catre meserii daca au aceasta dorinta. Pe de alta parte, paleta de meserii pentru care noi asiguram formare trebuie sa fie revizuita, intarita, extinsa", a declarat ministrul Educatiei.

Remus Pricopie a precizat ca au fost incepute discutii si cu alte state care au performante in aceasta zona - Austria, Germania, Finlanda.

"Daca se poate, sa invatam din experienta lor. Bani, e foarte important atunci vorbesti despre sustinerea unui anumit sector sa ai si sustinere financiara. Exista bani, exista o directie speciala pe fonduri structurale, pentru a vorbi doar de banii pe fonduri structurale, care pot fi folositi pentru invatamantul profesional si tehnic. Si nu in ultimul rand sistemul de educatie trebuie sa fie construit in asa fel incat in orice moment un elev care a optat pentru acest traseu de invatamant profesional sa poata sa-si continue studiile si sa ajunga sa obtina diploma de bacalaureat, daca doreste. Cu alte cuvinte, trebuie sa existe permeabilitate intre trasee", a mai spus ministrul in interviul acordat Newsin.

Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
#Remus Pricopie invatamant profesional, #Remus Pricopie admitere liceu, #Pricopie admitere liceu medie , #ministrul Educatiei