Nicușor Dan despre Parcul IOR: Firea şi Negoiţă au distrus şansele de anulare a retrocedării VIDEO

Joi, 16 Noiembrie 2023, ora 22:14
2529 citiri
Nicușor Dan despre Parcul IOR: Firea şi Negoiţă au distrus şansele de anulare a retrocedării VIDEO
Primarul Capitalei susține că există o decizie a instanței în cazul Parcului IOR FOTO Facebook/Nicușor Dan

Gabriela Firea şi Robert Negoiţă au distrus şansele de anulare a retrocedării celor 12 hectare din Parcul IOR, în 2019, în calitatea lor de atunci de primar general al Capitalei şi, respectiv, de edil al Sectorului 3, deoarece nu au prezentat dovezi solicitate de instanţă că în zonă a fost parc, a afirmat joi edilul general Nicuşor Dan.

Dan susține că există o decizie judecătorească, confirmată de ÎCCJ, care spune că acolo nu e parc. El a menţionat că în această situaţie trebuie să vină altcineva şi să dovedească faptul că e parc.

"A existat un litigiu iniţiat acum zece ani de primarul Sectorului 3 pentru anularea dispoziţiei de retrocedare pentru Parcul IOR. Doi oameni, Firea şi Negoiţă, au distrus şansele ca această dispoziţie să fie anulată. (...) În 2019, în al doilea ciclu procesual al acestui litigiu, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, s-a dispus o expertiză. Obiectul acelei expertize a fost să se stabilească dacă acel teren este parc sau nu e parc. Nici primarul Sectorului 3, nici primarul municipiului Bucureşti din 2019, Firea şi Negoiţă, nu au fost în stare să vină cu dovezi că acolo a fost un parc", a declarat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.

El a punctat că, potrivit unei hotărâri judecătoreşti, în zonă nu este parc. "În momentul de faţă suntem în situaţia în care această decizie judecătorească, confirmată de Înalta Curte, în al doilea şi după aceea în al treilea ciclu procesual, spune că - şi e o decizie opozabilă faţă de primarul municipiului Bucureşti, faţă de municipiul Bucureşti şi faţă de Sectorul 3 - acolo nu e parc şi atunci trebuie să vină altcineva eventual care să dovedească faptul că acolo e parc", a explicat Nicuşor Dan.

Primarul general a menţionat că a avut discuţii cu ONG-uri care, în principiu, ar dori să demareze un demers pentru a dovedi că terenul retrocedat este parc.

"Expropriem, dar să vină Firea şi Negoiţă cu bani de acasă sau cu bani de la partid (...); nu putem să punem 70 de milioane de euro de la bucureşteni pentru o prostie pe care nişte oameni au făcut-o", a spus el.

Nicuşor Dan a amintit de amenda de 35 de milioane de euro aplicată proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR.

"Avem un litigiu în care se contestă această amendă, estimez că el se va finaliza într-un an şi jumătate. Înainte de acest litigiu am făcut toate pregătirile juridice necesare, pentru ca să nu riscăm. Sunt optimist că vom câştiga acest litigiu. Din momentul în care litigiul se va termina, proprietarul va trebui să ne dea 35 de milioane de euro, nu îi va avea şi noi o să îi luăm, în schimb, terenul sau o parte din teren, va spune un evaluator la acel moment", a explicat Nicuşor Dan.

Referitor la demersul Prefecturii Capitalei de a ataca în instanţă decizia de retrocedare a celor 12 hectare din Parcul IOR, el a apreciat că acesta a fost înaintat unei "instanţe necompetente".

La rândul său, viceprimarul sectorul 3, Lucian Judele, a susţinut că edilul Robert Negoiţă a adus "cu forţa" angajaţi ai autorităţii locale la protestul organizat de PSD Sector 3 în faţa Primăriei Capitalei, prin care s-au solicitat demersuri pentru recuperarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR.

"Am văzut foarte mulţi angajaţi ai Direcţiei de Salubritate ai Sectorului 3 şi colegi de pe la PSD sau de la alte societăţi din subordinea Primăriei Sectorului 3 (...). Negoiţă nu şi-a dat seama că e ilegal să foloseşti autobuzele, autocarele Primăriei să aduci cu forţa angajaţi ai Direcţiei de Salubritate la acest aşa-zis protest (...). Îi anunţ pe toţi angajaţii Direcţiei de Salubritate, care au fost ameninţaţi cu pierderea serviciului dacă nu participă la acest protest de azi, că îi vom reprezenta pro bono în instanţă", a precizat Lucian Judele.

Zeci de persoane au participat, joi, 16 noiembrie, la un protest organizat de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și organizația PSD Sector 3 au organizat, în fața Primăriei Capitalei pe tema retrocedării unei părți din Parcul IOR.

Negoiţă i-a cerut Primarului Capitalei, Nicuşor Dan, să atace în instanţă decizia prin care a fost retrocedată o parte a Parcului IOR.

”Instituția care poate face acest demers în instanță este Primăria Generală. Vrem ca Primarul să renunțe la prietenia cu cei din acea gașcă care ne-a luat parcul. Sperăm să reușim să îl sensibilizăm și să își asume. Suntem dependenți de acest parc, cel mai frumos din București”, susține edilul Sectorului 3.

„Nicușor susține mafia retrocedărilor” sau „Nicușor tace pentru un plicușor” au fost printre mesajele afișate pe pancarte.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Sebastian Burduja despre alegerile pentru Primăria Capitalei:"Există toate premisele pentru o candidatură unică susținută de PNL și PSD/ Vine schimbarea"
Sebastian Burduja despre alegerile pentru Primăria Capitalei:"Există toate premisele pentru o candidatură unică susținută de PNL și PSD/ Vine schimbarea"
Președintele PNL București Sebastian Burduja anunță o înțelegere de principiu între cele două partide aflate la guvernare. Acesta a declarat că cea mai bună parte a discuțiilor din...
Ciolacu susține că Firea e candidatul PSD la Primăria Capitalei: „Vom vedea dacă mergem separat de PNL în această confruntare politică”
Ciolacu susține că Firea e candidatul PSD la Primăria Capitalei: „Vom vedea dacă mergem separat de PNL în această confruntare politică”
Preşedintele social-democraţilor Marcel Ciolacu a declarat că, în momentul de faţă, candidatul pentru funcţia de primar general din partea PSD este Gabriela Firea, însă „în interiorul...
#retrocedare parc IOR, #NIcusor Dan, #Gabriela Firea, #Robert Negoita , #Bucuresti