Motivul pentru care Rusia convoacă ambasadorul Republicii Moldova la Moscova

Marti, 21 Noiembrie 2023, ora 11:17
2233 citiri
Motivul pentru care Rusia convoacă ambasadorul Republicii Moldova la Moscova
Ambasadorul moldovean la Moscova FOTO / rusia.mfa.gov.md

Rusia a interzis luni intrarea mai multor oficiali din Republica Moldova şi s-a plâns de măsurile luate de guvernul proeuropean de la Chişinău, care a blocat o serie de posturi şi site-uri ruseşti sau proruse înainte de alegerile locale de la începutul acestei luni.

Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe a anunţat luni că ambasadorul moldovean la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat pentru a fi informat despre această decizie.

„Părţii moldoveneşti i-a fost prezentat un protest vehement în legătură cu persecutarea continuă, motivată politic, a mass-media de limbă rusă din Moldova, inclusiv prin blocarea accesului la site-urile acestora", se arată în comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov. Acesta precizează că ambasadorul a fost informat că Rusia a luat o „măsură asimetrică” de a interzice intrarea unui număr de oficiali moldoveni, dar nu a oferit alte detalii.

Potrivit NewsMaker, este vorba de 11 parlamentari - toţi membri ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintei Maia Sandu.

Aceste măsuri vin după o serie de tensiuni între cele două părţi şi acuzaţii din partea Republicii Moldova că Rusia încearcă să intervină în treburile interne şi să împiedice eforturile preşedintei Maia Sandu în direcţia integrării ţării în Uniunea Europeană.

Înaintea alegerilor locale, Moldova a suspendat licenţele unor posturi TV şi a interzis accesul la 30 de site-uri media - unele cu sediul în Rusia, altele în Moldova - pe motiv că ar fi răspândit dezinformare.

În replică la comunicatul MAE rus, purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe, Igor Zaharov, a declarat că guvernul va proteja mass-media din ţară de interferenţe, indiferent de acţiunile Moscovei. „Pot să confirm convocarea ambasadorului Lilian Darii la Moscova şi interzicerea accesului pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru 11 deputaţi. Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spaţiul nostru informaţional împotriva oricărei ingerinţe externe şi să menţinem o poziţie fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride şi încercărilor de destabilizare a ţării noastre”, a declarat Igor Zaharov pentru NewsMaker.

Maia Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Moscova că a încercat să o înlăture de la putere printr-o lovitură de stat. Rusia neagă aceste acuzaţii şi afirmă că Maia Sandu insuflă o atmosferă antirusească în ţară.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Rusia, #ambasador, #Republica Moldova, #convocare, #publicatii, #limba rusa , #Rusia