Ecuatia atractiei sexuale

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 12:44
10174 citiri
Ecuatia atractiei sexuale

Sa se bazeze atractia doar pe felul in care arata indivizii, pe hormoni sau pe instincte? E intrebarea care dainuie de la inceputul lumii.

Rob Sharp a incercat o explicatie mai putin romantica a fenomenului, pentru The Independent. Pentru el, atractia nu are nimic de-a face cu fluturii din stomac, fiind doar un amestec de factori precum varsta, asemanarile sau feromonii, lista putand continua.

"Incercand sa vorbesti despre feromoni, e ca si cum ai incerca sa gasesti capatul unei paste intr-o farfurie de spaghete bolognese", explica Dr. Simon Moore, psiholog la London Metropolitan University, legandu-se doar de unul dintre liantii dintre doi oameni.

"Daca vei intreba barbatii dintr-o incapere ce inteleg prin atractiv vor raspunde ca totul sta in contactul vizual. Acesta produce un raspuns psihologic in cazul persoanelor de sex opus", a explicat Elizabeth Clark, autor al cartii Flirting for Dummies.

"Daca o femeie se holbeaza la tine timp de 10 secunde este pentru ca te doreste. Femeile intotdeauna intra in bucluc pentru ca procedeaza astfel. Ele cred ca sunt doar prietenoase, dar barbatii interpreteaza cu totul altfel", a mai explicat ea.

Multi cred ca majoritatea factorilor vinovati de existenta atractiei pot fi tinuti sub control. Exista, insa, si influente care tin de instinct, dobandite de-a lungul evolutiei, si care ne afecteaza comportamentul.

Putere si statut

Femeile gasesc barbatii de succes si dominanti atractivi, este o lege universal acceptata. Statutul indica, de asemenea, inteligenta, o alta caracteristica pe care femeile si-o doresc mostenita de copiii lor.

Femeile, mai ales cele tinere, cauta barbatii cu o personalitate placuta, cu calitati de lider, plini de resurse si inteligenti.

Femeile trecute de prima tinerete nu mai sunt atat de impresionate de statutul barbatului, iar explicatia ar putea fi aceea a declinului fertilitatii lor. Din acest moment, pentru ele compatibilitatea devine mai importanta.

Varsta

Femeile sunt fertile pentru o perioada relativ scurta de timp: de la pubertate pana la menopauza. Aceasta este si motivul pentru care sunt discriminatorii in relatia cu barbatii.

Barbatii, in schimb, pot avea urmasi, cel putin teoretic, de la pubertate pana la o varsta inaintata. Si este adevarat ca ei prefera blondele, culoarea deschisa a parului femeilor fiind considerata un semn al tineretii si fertilitatii (multi copii se nasc cu parul blond, acesta inchizandu-se la culoare pe masura ce cresc).

Barbatii coreleaza adesea tineretea cu sanatatea. Tocmai de aceea, tind sa-si ia sotii mai tinere, pentru ca urmasii lor sa fie sanatosi. Iar femeile se orienteaza catre cei mai in varsta pentru stabilitate, statut etc.

Atractie fizica

Oamenii de stiinta spun ca atractivitatea unei persoane indica si calitatea genelor sale. In general, ii gasim frumosi pe oamenii cu trasaturi simetrice. "Ochiul prefera simetria sau figurile caracterizate de regularitate", scria Charles Darwin.

Oamenii se nasc, in general, cu trasaturi simetrice. In cazul unor mutatii, al subnutritiei sau al endogamiei din cadrul unei familii apare lipsa de simetrie, uneori nu de la inceput, ci de-a lungul vietii, aceasta semnaland anumite nereguli. Cu cat pastram mai mult aceasta simetrie, cu atat suntem mai sanatosi si mai atractivi in ochii persoanelor de sex opus.

Spre deosebire de caucazieni, care prefera blondele, aceasta culoare exprimand, in ochii barbatului, disponibilitatea, in cultura africana, femeile masive sunt considerate extrem de atractive, acesta fiind si un semn al rezistentei lor.

Oricum ar fi, s-a dovedit stiintific ca femeia tinde sa arate mai multi centimetri de piele atunci cand se afla in perioada fertila, maximizandu-si astfel sansele de a-si gasi o pereche.

Familiaritate

Se intampla, de cele mai multe ori, ca de-a lungul vietii indivizii sa caute acelasi tip de partener. Inalt, brunet, cu ochi negri etc.

Cercetarile au aratat ca aceste trasaturi cautate au fost intai vazute la unul dintre parinti. Chiar daca suna freudian, acesta este adevarul.

Barbatii cauta, in general, femei care se aseamana cu mama lor.

Explicatia este tot una care tine de evolutie. Vrem sa avem copii cu cineva ale carui gene stim ca au fost testate si se stie ca sunt bune. E vorba de factorul numit asemanare.

Exista, totusi, si un nivel optim al similaritatii. Prea similar devine deloc atractiv. Cautam material genetic nou, dar de tipul celui care a dat rezultate bune in trecut.

Feromoni

S-a dovedit stiintific ca mirosul barbatilor este mai "apetisant" pentru femei cand acestea se afla la ovulatie. Tocmai acest lucru faciliteaza contactul, intr-un moment cheie al conceptiei.

S-a demonstrat, de asemenea, ca femeile adora mai ales mirosul barbatilor cu trasaturi simetrice in aceeasi perioada. Femeile sunt in stare sa "miroasa" diferentele dintre un barbat cu trasaturi simetrice si un altul cu linii neregulate.

Si barbatii gasesc foarte placut mirosul femeilor aflate la ovulatie, au demonstrat studiile. Cum cantitatea de hormoni se schimba in organism in functie de perioada in care se afla femeile, la fel se schimba si mirosul emanat de corpurile acestora.

Acest miros se poate schimba de-a lungul vietii, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor, acest fapt aflandu-se in stransa legatura cu posibilitatea de a procrea.

Similaritate

Indivizii tind sa-si caute parteneri care sunt relativ similari cu ei, inclusiv din punct de vedere al atractivitatii.

Acest lucru se intampla din doua motive: daca partenerul este mai frumos, gelozia va fi mare, teama ca aceasta sa nu calce pe alaturi fiind coplesitoare. Daca partenerul este mai putin atractiv, intotdeauna va ramane intrebarea "M-as fi putut descurca mai bine, oare?".

In cadrul unui studiu, subiectii au fost nevoiti sa-si noteze nivelul atractivitatii personale, dupa care pe acela al partenerului. S-a dovedit ca notele erau la acelasi nivel.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#atractie factori, #feromoni atractie, #trasaturi similare atractie, #statut varsta atractie, #miros atractie fertilitate , #sexy