A murit Silvio Berlusconi. Fostul premier italian avea 86 de ani

Luni, 12 Iunie 2023, ora 11:47
7371 citiri
A murit Silvio Berlusconi. Fostul premier italian avea 86 de ani
Silvio Berlusconi FOTO Twitter

Silvio Berlusconi a murit luni, 12 iunie, la Spitalul San Raffaele din Milano, a anunțat Corriere.it. Fo

Liderul partidului Forza Italia și fondatorul Mediaset avea 86 de ani. Berlusconi se întorsese la San Raffaele săptămâna trecută, după o lungă internare - de 45 de zile - care se încheiase cu câteva săptămâni în urmă, din cauza unei pneumonii și a unei forme de leucemie. Dimineața, fratele Paolo și copiii au venit în grabă la spital, unde era deja prezentă iubita sa, Marta Fascina.

Fostul premier italian s-a adresat pe 6 mai, simpatizanților săi, cu un mesaj video din camera de spital.

“Iată-mă! Sunt aici, pentru voi, purtând o cămaşă şi o vestă pentru prima dată după o lună”, a spus Berlusconi în discursul înregistrat, difuzat la un congres al partidului său Forza Italia.

Îmbrăcat elegant şi stând la un birou, cu însemnele partidului în spate şi drapelul Italiei, Berlusconi le-a mulțumit susținătorilor săi, precizând că susținerea lor l-a ajutat să treacă peste o pneumonie foarte periculoasă.

Silvio Berlusconi a fost internat în spitalul San Raffaele din Milano la 5 aprilie, suferind de o infecţie pulmonară. Medicii au anunţat apoi că Berlusconi suferă de leucemie. El a petrecut o săptămână şi jumătate la terapie intensivă.

A fost de patru ori prim-ministru şi a membru al Parlamentului European

Puţini italieni au exercitat mai multă influenţă şi au atras mai multă notorietate decât Silvio Berlusconi: om de afaceri miliardar, deţinând un imperiu media, a fost de patru ori prim-ministru şi a fost membru al Parlamentului European. Silvio Berlusconi nu a fost străin de scandaluri, probleme cu justiţia şi probleme serioase de sănătate, dar cumva a reuşit să le facă faţă şi să revină de fiecare dată, impunându-se ca o figură controversată inclusiv pe plan internaţional.

După ce a intrat în politică, ani de zile a reuşit să evite cu succes scandalurile sexuale şi acuzaţiile de corupţie, până când, în 2011, criza datoriilor din zona euro a afectat profund Italia şi a dus la o scădere temporară a influenţei sale.

A fost condamnat pentru fraudă fiscală în 2013 şi expulzat din Senatul italian. După o altă condamnare, în 2015, toată lumea credea că s-a încheiat definitiv cariera sa politică. Dar, în ciuda faptului că a suferit un atac de cord despre care medicul său a spus că l-ar fi putut ucide, în 2016, şi că a fost operat de urgenţă la colon în 2019, carismaticul showman era pregătit pentru o nouă revenire în politică.

Chiar dacă i s-a interzis să ocupe funcţii publice din cauza cazierului său judiciar, el şi-a condus partidul de centru-dreapta Forza Italia către un succes electoral moderat în 2018.

Un an mai târziu, odată cu ridicarea interdicţiei de a candida, şi-a câştigat un loc în Parlamentul European la vârsta de 82 de ani. A revenit în forţă în prim-planul politicii interne italiene în 2022, când a negociat intrarea partidului său în coaliţia de guvernare condusă de premierul Giorgia Meloni.

Silvio Berlusconi a rămas unul dintre cei mai bogaţi oameni din Italia. El şi familia sa au construit o avere estimată înainte de pandemie la 6,4 miliarde de dolari de către revista americană de afaceri Forbes.

Imensul său holding Fininvest are în prezent sub umbrela sa Mediaset şi cea mai mare editură italiană, Mondadori, şi deţine, printre altele, participaţii în cotidianul Il Giornale. Berlusconi a vândut clubul de fotbal AC Milan unor investitori chinezi pentru 740 de milioane de euro în 2017.

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
#Silvio Berlusconi, #deces, #spital, #leucemie , #stiri Silvio Berlusconi