Președinta Slovaciei, îngrijorată că țara sa ar putea merge pe urma Ungariei după alegerile anticipate

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 23:01
4534 citiri
Președinta Slovaciei, îngrijorată că țara sa ar putea merge pe urma Ungariei după alegerile anticipate
Zuzana a Čaputová, președinta Slovaciei FOTO / Twitter

Slovacia ar putea deveni o componentă problematică a Uniunii Europene după Ungaria, avertizează președintele țării, Zuzana a Čaputová. Într-o conversație cu POLITICO, ea a subliniat că este îngrijorată de răspândirea dezinformării în țara ei și că viitoarele alegeri parlamentare ar putea slăbi sprijinul Slovaciei pentru Ucraina.

„Dacă partidele populiste conduc guvernul în această toamnă, este posibil ca politica noastră externă să devină asemănătoare cu politica externă a lui Viktor Orban”, crede a Čaputová.

Înaintea alegerilor din septembrie din țară, Smer – un partid populist condus de controversatul fost prim-ministru Robert Fico, care a cerut încetarea sprijinului militar pentru Ucraina – conduce în sondaje.

Slovacia este un aliat ferm al Ucrainei. Dar noul guvern ar putea schimba linia, iar acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece influența rusă se răspândește în Europa.

Iar narațiunile rusești găsesc un teren fertil în Slovacia: conform unui sondaj recent GLOBSEC, doar 40% dintre slovaci cred că Rusia poartă principala responsabilitate pentru războiul din Ucraina – comparativ cu, de exemplu, 85% în Polonia, vecinul din nord al Slovaciei.

„Slovacia trece printr-o perioadă foarte dificilă. Văd nu doar polarizare, ci și fragmentare în societatea noastră”, a spus a Čaputová.

În timp ce țara fostului Pact de la Varșovia pare foarte pro-occidentală în acest moment, dezinformarea și narațiunile prietenoase cu Rusia par să prospere.

a Čaputová spune că țara ei se confruntă cu o campanie activă de dezinformare a Rusiei – și că Slovacia, o democrație tânără, este vulnerabilă.

Președinta a fost deschisă cu privire la rolul pe care crede că îl joacă unii politicieni în răspândirea dezinformării.

„Unii lideri politici, inclusiv deputați, răspândesc astfel de informații direct în parlament, prin mass-media”, a subliniat ea.

Partidul lui Fico respinge criticile

Într-o declarație trimisă prin e-mail în numele partidului, europarlamentarul Katarina Rot Nevedyalova – secretarul pe probleme internaționale al formațiunii Smer – a spus că acuzarea oponenților de răspândire a dezinformării este o „practică politică foarte murdară”.

„Respingem cu fermitate oricare dintre aceste acuzații”, a spus ea.

Totuși, impactul pare a fi destul de semnificativ, întrucât aproximativ 50% dintre slovaci consideră că Statele Unite sunt o amenințare la adresa securității țării lor.

Doar 58% dintre slovaci ar vota pentru a rămâne în NATO dacă referendumul ar avea loc duminica viitoare, iar 66% sunt de acord cu afirmația că „SUA trage Slovacia într-un război cu Rusia pentru că are beneficii”.

Sondajul urmează cercetării NATO, care a constatat că doar 51% dintre slovaci ar vota pentru a rămâne în NATO, comparativ cu 70% în întreaga alianță.

Analiza NATO a mai constatat că jumătate din populația Slovaciei s-ar opune continuării ajutorului Ucrainei.

Întrebată de ce narațiunile rusești rezonează cu o parte a societății slovace, Chaputova a răspuns că este un amestec de „ atitudine pozitivă față de rădăcinile slave comune”, o anumită viziune asupra istoriei, influența dezinformării și „poate erori în comunicarea democratică a liderilor politici".

Și mulți slovaci, după o serie de crize precum pandemia de coronavirus, creșterea prețurilor la energie, inflația și războiul de alături, sunt pur și simplu dezamăgiți.

Potrivit unor politicieni, alegerile din Slovacia pot schimba rolul Bratislavei în UE și NATO. Potrivit sondajelor POLITICO, partidul Smer câștigă aproximativ 17%.

Acest lucru plasează formațiunea Smer – membră a grupului socialiștilor europeni – înaintea tuturor celorlalți concurenți în peisajul politic fracturat al Slovaciei.

Liderul Smer Fico, de trei ori prim-ministru, a evitat închisoarea după ce anul trecut Parlamentul Slovaciei a respins cererea de ridicare a imunității sale într-o investigație privind acuzațiile de crimă organizată.

Eduard Heger, care a fost prim-ministru interimar al Slovaciei până la jumătatea lunii mai, l-a numit pe Fico „un lider în utilizarea dezinformării”. Partidul lui Fico neagă acest lucru.

Vorbind cu politico.eu la Bratislava, Heger a spus că se teme că un guvern populist va îndepărta țara de instituțiile occidentale.

„Vor începe să-și schimbe orientarea de politică externă – și de fapt vor începe să scoată Slovacia din structurile europene și ale NATO”, a spus el.

Smer insistă că nu vrea să schimbe orientarea politicii externe a Slovaciei, dar...

„Partidul nostru politic sprijină pe deplin aderarea Slovaciei la UE și NATO”, a scris Roth Nevedyalova în numele partidului.

Întrebată despre poziția Smer cu privire la Ucraina, ea a recunoscut că ucrainenii „au dreptul să se apere”, dar a spus că partidul solicită o încetare a focului și un proces de pace.

„Am susținut întotdeauna ajutorul acordat Ucrainei — ajutor umanitar, negocieri, mediere, sprijin pentru refugiații care locuiesc acum și în Slovacia etc. Dar nu putem oferi niciun sprijin militar Ucrainei pur și simplu pentru că nu mai există echipament militar în Slovacia”, a spus ea.

„Dacă partidul Smer – cu sau fără Robert Fico – vine la guvernare, va încerca cu siguranță să schimbe nivelul actual de sprijin pentru Ucraina”, a declarat Milan Nich, un membru al Consiliul German pentru Relații Externe, specializat pe regiune. În același timp, el a adăugat că Smer este un partid pragmatic, fără o politică externă clară.

Și chiar dacă Fico conduce în prezent sondajele, nu va ajunge neapărat la putere. „Câștigătorul poate să nu formeze guvernul. Soarta acestor alegeri va fi decisă de partidele mici”, a spus Nich.

Slovacia s-a cufundat în criză politică în septembrie anul trecut, când coaliția de centru-dreapta a lui Heger și-a pierdut majoritatea în urma retragerii partidului libertarian SaS. Scena politică a țării este fragmentată înaintea alegerilor în care cel mai mare partid de opoziție SMER al fostului prim-ministru slovac Robert Fico ar putea câștiga.

Fico a spus anterior că va bloca livrările de arme către Ucraina și unele planuri de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei dacă va câștiga alegerile anticipate.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#slovacia, #alegeri anticipate, #razboi, #Ucraina, #sprijin nato, #Rusia, #dezinformare, #Robert Fico , #stiri externe