Purtătorul de cuvânt al BOR atacă jurnaliștii Recorder: „Scop jalnic, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Daniel”

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 16:29
14202 citiri
Purtătorul de cuvânt al BOR atacă jurnaliștii Recorder: „Scop jalnic, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Daniel”
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR FOTO Hepta.ro

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a avut o nouă reacție privind investigația Recorder, ”Clanul Marelui Alb”, catalogând-o ca fiind jalnică. Mai mult, susține că singurul scop avut a fost ”lovirea în imaginea publică a Patriarhului Daniel” și că a fost ”camuflat sub umbrela bunelor intenții”.

„Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. (...) În material se foloseşte masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conţinut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată şi ignoranţă în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile”, a transmis Bănescu.

Vasile Bănescu susține că Preafericitul Daniel este un om ”profund onest” și că vina reală este a unor persoane din administrație.

„Materialul mizează în primul rând pe atenţia şi jubilaţia celor care nu au nicio idee clară, nici măcar vagă, despre Părintele Patriarh, despre personalitatea sa reală, despre onestitatea sa profundă, despre Biserică şi cultele religioase, despre activitatea lor amplă şi ramificată în societate, activitate cu enorme, frecvent necuantificabile beneficii pentru întreaga comunitate. (...)

Deşi legitim în sine, materialul jurnalistic despre care vorbim este construit din păcate cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina prezentată ca reală a unor persoane din administraţie şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei care apar în investigaţie, persoane care încearcă totdeauna şi pretutindeni, desigur, să obţină beneficii personale”, a explicat acesta.

Bănescu adaugă că în material nu se vorbește despre scopurile caritabile în care se implică Biserica și pentru care își cheltuiește resursele. Acesta dă un exemplu de anul trecut, când, pentru sprijinirea sinistraţilor şi a victimelor pandemiei, a fost cheltuită suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro).

„Există, da, şi vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitaţi de tentaţia irepresibilă de a specula posibile relaţii personale cu unii angajaţi ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenţie detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv şi iresponsabil, fie ca angajat al administraţiei bisericeşti, fie ca jurnalist „independent” ideea absurdă şi otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu ştirea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci şi dezgustător abject.

Faptul ca o persoană, fie el şi un angajat al Arhiepiscopiei Bucureştilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând şi invocând o relaţie apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh, care nu ştie că i se foloseşte numele într-un context de care e total străin. În mod evident, afirmaţiile celor incriminaţi în materialul pe care l-am urmărit eu însumi cu nesfârşită tristeţe, rămân impardonabile, fie ele privite şi prin lentila înţelegerii şi compasiunii creştine”, a conchis acesta.

Manifestație anti-avort la Baia Mare, cu sprijinul BOR. Când va avea loc marșul și cum definesc organizatorii mișcarea "pro-viață"
Manifestație anti-avort la Baia Mare, cu sprijinul BOR. Când va avea loc marșul și cum definesc organizatorii mișcarea "pro-viață"
„Marşul pentru Viaţă” 2024 va fi găzduit de municipiul Baia Mare, la eveniment fiind invitaţi să participe şi membrii unor asociaţii sau ONG-uri din judeţ, a informat, marţi,...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Vasile Banescu, #BOR, #purtator cuvant, #preafericitul daniel , #biserica