PF Daniel aniverseaza cinci ani de patriarhat

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 12:05
2844 citiri
PF Daniel aniverseaza cinci ani de patriarhat
Foto: Arhiva

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, aniverseaza, duminica, cinci ani de la intronizare.

Preafericitul oficiaza Sfanta Liturghie in Catedrala patriarhala, de la ora 9:30, inconjurat de ierarhi membri ai Sfantului Sinod al BOR.

Dupa Sfanta Liturghie, de la orele 11:30, va fi oficiata slujba de Te Deum ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane, poporului roman si Preafericirii Sale, in cei cinci ani de slujire patriarhala.

In continuare, de la orele 12:30, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va avea loc un Popas aniversar in timpul caruia vor fi prezentate mesajele de felicitare ale autoritatilor de stat centrale si locale, precum si cele din partea altor institutii publice.

De la ora 13:00, in Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfasura un moment aniversar care va cuprinde prezentarea filmului documentar "Continuitate si innoire", realizat de Trinitas TV si lansarea albumului "5 ani de patriarhat ai Preafericitului Parinte Daniel al Romaniei", aparut la editura Basilica a Patriarhiei Romane, precum si a volumului "5 ani de slujire in Mitropolia Munteniei si Dobrogei", aparut la editura Cuvantul vietii a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

La eveniment vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod, reprezentanti ai autoritatilor de stat centrale si locale, personalitati ale vietii publice romanesti, membri ai Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, clerici si mireni.

Patriarhul Daniel, scurta biografie

Ceremonia de intronizare a Patriarhului Daniel ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Munteniei si Dobrogei, loctiitor al Tronului Cezareei Capadociei si patriarh al Bisericii Ortodoxe a avut loc la 30 septembrie 2007.

Cu acest prilej, dupa Sfanta Liturghie oficiata de mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane, in Catedrala Patriarhala, a avut loc Te-Deum-ul de intronizare; citirea Gramatei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane; inmanarea insemnelor patriarhale; asezarea in tronul patriarhal.

Cuvantul in numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost rostit de catre mitropolitul Laurentiu al Ardealului, acesta a fost urmat de cuvantul Patriarhului Bisericii Ortodoxe, Daniel.

In Gramata Sinodala, semnata de catre toti membrii Sfantului Sinod, au fost reliefate calitatile noului patriarh, "care s-a aratat vrednic de chemarea la aceasta inalta demnitate, prin statornicia in marturisirea dreptei credinte, a sfintei Biserici Ortodoxe de rasarit, prin pilduitoarea si intreita slujire invatatoreasca, sfiintitoare si conducatoare ca arhiereu al lui Hristos, prin neobositul zel misionar, prin larga lucrare pastorala si social-caritativa in slujba pastoritilor, prin promovarea, intarirea si innoirea lucrarii administrative bisericesti in Arhiepiscopia Iasilor".

Inalti demnitari romani si reprezentanti ai cultelor din strainatate au fost prezenti la Catedrala Patriarhala pentru a participa la ceremonia de intronizare a noului Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane.

Printre oficialitatile din Romania au asistat la festivitate presedintele Traian Basescu, regele Mihai I, fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, fostul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Au participat, de asemenea, 30 de delegatii cuprinzand 90 de ierarhi ai cultelor crestine. Au fost prezenti reprezentati ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume - in total 16 delegatii - delegati ai Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Conferintei Bisericilor Europene si al Bisericii Anglicane.

Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la data de 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis.

A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974); in anul 1979 si-a sustinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, devenind astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.

Din anul 1980, Daniel Ciobotea a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia, unde intre anii 1986-1988 a fost si director adjunct.

La 6 august 1987 a intrat in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel.

In martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul "Lugojanul"; la 1 iulie 1990 a fost inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Mitropolitul Daniel al Moldovei a fost ales in functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa decesul patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#aniversare patriarhul Daniel, #aniversare patriarh BOR, #Daniel aniversare patriarhie , #biserica