Vremea probabila nu-i niciodata sigura

Sambata, 01 Martie 2014, ora 23:13
4560 citiri
Vremea probabila nu-i niciodata sigura
Foto: Maramedia

Nu-i poate pretinde nimeni buletinului meteo multa precizie, mai ales ca nicaieri in lume vremea nu se prezice cu certitudine. Dar nici nu pot uita cum ni se prognoza asta toamna ca urmeaza cea mai grea iarna din toate cate au existat in ultimul secol.

Se prognoza cam peste tot in Europa. Toti meteorologii erau de aceeasi parere si chiar avertizau geruri severe, viscole si zapezi cum nu s-au mai vazut in Europa. Era un fel de moda a avertizarilor rele.

Aerul rece s-a dus in alta parte

Ei bine, in afara de cateva zile viscolite din ianuarie - ca totusi e iarna - nimic din prevederi n-a impresionat. Dar trebuie sa-i dam Cezarului ce-i al Cezaurului si daca prognoza pe termen lung nu s-a adeverit, prognonzele pe termen scurt, cele cu coduri galbene sau portocalii, n-au dat deloc gres si s-au dovedit de folos.

Facand un mic bilant al iernii, ziarul La Tribune observa chiar ca sudul continentului a fost avantajat in acest an de una din cele mai usoare trei ierni ale ultimului secol. Corect. Se pot trage chiar si concluzii, pentru ca, odata ce am pasit in martie, iarna n-are cum sa ne mai sperie de aici incolo.

De fapt, prognozele s-au bazat pe normative, dar nici normativele nu sunt sigure, cand e vorba de meteo. Acum insa, dupa ce faptele sunt consumate, specialistii stiu sa explice cam ce s-a intamplat: depresiunile venite dinspre oceanul Atlantic au fost atat de puternice, incat au impiedicat patrunderea valurilor de frig, care se anuntau venind spre Europa.

Numai la un moment dat a fost posibila invadarea continentului cu aer rece polar, din care o buna parte a actionat in Rusia nordica si a continuat in Siberia, trimitand acolo iarna prognozata pentru Europa noastra, care ne-a cam ocolit.

Conform rezultatelor provizorii comunicate la sfarsitul lunii februarie, in iarna aceasta temperaturile medii au fost peste cele normale, cu 1,8 grade Celsius in Franta, cu 1,2 grade in Germania, in jur de 1,5 grade Celsius in sudul continentului si un grad mai spre nord. Cel putin in Europa, nu pare sa fi fost o iarna grea. Dimpotriva.

Precipitatiile s-au manifestat foarte diferit in teritoriu. Astfel, Marea Britanie a cunoscut cea mai umeda iarna din anul 1959 si pana in present. Acolo, in lunile ianuarie si februarie, au cazut ploi si zapezi in cantitate aproape dubla fata de vestul continentului.

Nu mai ingheata apele, ca altadata

Una peste alta, prognoza de asta toamna privind faptul ca ne asteapta cea mai grea iarna din ultimul secol nu s-a confirmat nici in Romnia, nici in alte tari europene. Zilele geroase, indeosebi din ianuarie, insotite de viscole n-au lasat impresia ca am trait o iarna mai grea decat in alti ani.

Ba, dimpotriva, am fost departe de a asista la ierni grele precum cele care s-au succedat in mai multi ani din deceniul '30, dar si in iarna '42 sau iarna '54. N-a inghetat Dambovita, cum ingheta pe vremuri, si n-a inghetat nici Dunarea.

Cu titlu de curiozitate, as aminti unul din anii premergatori razboiului, cand, intr-o localitate de la malul fluviului a avut loc o nunta aparte: un roman a luat o bulgaroaica de vis-a-vis, sau poate invers. Cu aceasta ocazie, familia a hotarat sa faca doua petreceri in continuare, una in Romania iar a doua in Bulgaria.

Trecerea frotierei nu era pe atunci o problema care sa afecteze populatia limitrofa, iar pentru traversarea Dunarii se si facuse un drum de sanii peste gheata ninsa. Dar una e cand trece peste gheata o singura sanie, din cand in cand, si alta e cand alearga un cortegiu de sanii, cu cai cu tot, toate deodata.

Ghiata a cedat si intreaga nunta s-a dus la fund. Ziarele scriau atunci ca ar fi murit vreo 50 de persone, inclusiv mirii si nasii.

De aceea, cand am auzit informatia meteo de asta toamna, mi-am zis: fereasca Domnul se inghete Dunarea. Dar n-a fost cazul. Abia a prins o pojghita raul Colentina.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#iarna ger, #iarna viscol, #buletin meteo, #cod galben, #cod rosu, #cod portocaliu , #vremea