Consilierul lui Antonescu vrea dezmembrarea RA-APPS - vezi "jocul imbecil" pe care il acuza

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 12:37
5424 citiri
Consilierul lui Antonescu vrea dezmembrarea RA-APPS - vezi "jocul imbecil" pe care il acuza

Secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, care ocupa si functia de consilier al liderului PNL Crin Antonescu, vrea sa dezmembreze Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, dar si sa propuna o schimbare radicala a legilor transparentei si a ocuparii functiilor in administratie.

"Doresc dezmembrarea RA-APPS, care nu mai poate fi o agentie imobiliara, nu trebuie sa dea case demnitarilor. Trebuie sa existe o reglementare unitara privind regimul de cazare a demnitarilor.

Eu am modelul Parlamentului European, cu o diurna zilnica pentru parlamentari, statul nu trebuie sa cazeze demnitari. La PE nu te intreaba nimeni unde stai. Vrei sa stai modest, sa platesti 50 de euro, e treaba ta, vrei la 4 stele si depasesti diurna, e tot treaba ta. Aceasta reglementare trebuie sa fie o pioritate. In rest, ce e fond locativ al RA-APPS trebuie privatizat de urgenta", a spus Mihalache pentru Ziare.com.

"RA-APPS trebuie sa pastreze doar 2-3 baze de protocol pentru demnitarii straini si pentru inalti demnitari romani - presedinte, premier, presedintii celor 2 camere ale Parlamentului", a adaugat liberalul.

Statul plateste un miliard "pe un joc imbecil"

Secretarul general adjunct al Guvernului spune ca alta schimbare pe care o va propune e modificarea felului in care se fac numirile in functii, intrucat multi oameni numiti politic si apoi schimbati dau statul in judecata si castiga.

"Proiectul numarul unu e reforma reala a functiei publice. Traim intr-o ipocrizie generalizata in ceea ce priveste functia publica. Atunci cand lumea intra in sistem este pe hartie de la partid, cand se schimba guvernarea, toata lumea e functionar public.

Statul plateste peste un miliard de lei pentru acest joc imbecil. Oamenii dau in judecata statul, castiga, statul trebuie sa plateasca. Tinem nu stiu cati inspectori guvernamentali mosteniti de la 3 guvernari care nu fac absolut nimic, iau leafa, incaseaza diurna si nimeni nu stie cu ce se ocupa.

Legea privind functia publica trebuie refacuta din temelii. Trebuie creata foarte clar delimitarea intre ceea ce inseamna numire politica si functionar public. In Romania nu e realist sa vorbesti despre faptul ca numirile politice trebuie sa se rezume doar la secretari de stat.

Trebuie facut un index foarte clar cu functiile supuse numirii politice. Sa fie limpede pentru oamenii aceia ca vin si pleaca odata cu puterea politica, nu mai dau in judecata statul, cand pleaca puterea politica isi strang frumos lucrurile si pleaca si ei", ne-a mai declarat Mihalache.

Legile transparentei vor trebui schimbate

"Vreau sa initiez o dezbatere publica privind legea transparentei in administratie. Aici sunt pozitiii extreme, dar care trebuie conciliate. Legea transparentei trebuie adusa la zi, modificata astfel incat sa-si atinga obiectivele. Legile transparentei au un anumit grad de uzura", a mai spus Mihalache.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...