Incepe procesul in dosarul #Colectiv, in care patronii sunt acuzati de ucidere din culpa

Marti, 07 Februarie 2017, ora 09:03
2044 citiri
Incepe procesul in dosarul #Colectiv, in care patronii sunt acuzati de ucidere din culpa
Foto: Arhiva Ziare.com

Judecatoria Sectorului 4 incepe marti judecarea pe fond in dosarul Colectiv, in care cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu - sunt acuzati de ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

In dosar mai sunt judecati Daniela Nita, patronul firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist), precum si firmele SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis in instanta de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfasurat in camera preliminara.

Dezbaterile pe fond incep dupa ce Judecatoria Sectorului 4, in octombrie 2016, si Tribunalul Bucuresti, in decembrie 2016, au respins toate cererile si exceptiile depuse de inculpati si partile civile.

Astfel, magistratii au respins cererea lui Alin Anastasescu de restituire a dosarului la Parchet si de excludere a unor mijloace de proba (imagini video inregistrate in seara zilei de 30 octombrie 2015 in clubul Colectiv, expertize in incendii si constructii, procese-verbale de redare imagini).

De asemenea, a fost respinsa solicitarea depusa de Daniela Nita de excludere a unor mijloace de proba (declaratia unui martor din 31 octombrie 2015, toate procesele-verbale intocmite de procurori, declaratiile date de ea pe 8 aprilie 2016).

Acelasi lucru s-a intamplat si cu cererea lui Cristian Nita de excludere a unor probe (procese-verbale de redare a unor convorbiri telefonice purtate de acesta la datele de 31 octombrie 2015, 1 - 3 noiembrie 2015).

In plus, judecatorii nu au fost de acord cu solicitarile unor parti civile de trimitere a dosarului la Parchet pentru completarea urmaririi penale si introducerea in cauza, in calitate de parti responsabile civilmente, a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti-Floreasca si a Ministerului Finantelor Publice.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii Colectiv "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta".

Patronii Colectiv au permis "si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului (...), in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arata ca Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, (...) nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si a clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire, suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator, si nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream Multimedia SRL".

In acelasi dosar, Daniela Nita, patronul firmei de artificii, este acuzata de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

De asemenea, Viorel Zaharia, pirotehnist la firma de artificii, este acuzat de ucidere din culpa, in forma agravata; vatamare corporala din culpa, in forma agravata; nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

Citeste mai multe despre cazul patronilor Colectiv:

Incendiu in Colectiv Unul dintre patroni: Imi doresc cu disperare sa ajut

Incendiu in Colectiv De ce au fost arestati patronii clubului - motivarea judecatorilor

Incendiu in Colectiv Unul dintre patroni: In club puteau intra 800 de persoane. Nu am stiut ca se folosesc artificii

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#proces colectiv, #incepe proces Colectiv , #Colectiv