Deputat PNL trimis in judecata pentru inselaciune

Marti, 27 August 2013, ora 11:38
3220 citiri
Deputat PNL trimis in judecata pentru inselaciune

Deputatul PNL Gheorghe Costin a fost trimis, marti, in judecata. El este acuzat de procurorii DNA, printre altele, de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in declaratii.

Gheorghe Costin ar fi comis infractiunile in vremea cand era viceprimar al municipiului Beius (2008-2012), inainte de a intra in Parlamentul Romaniei.

Procurorii DNA Oradea au dispus, marti, trimiterea in judecata a unui lot de 17 persoane, printre care angajati ai primariei Beius, administratori de firma, un director din BRD filiala Oradea, primarul si viceprimarul din Beius.

In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca in cursul lunii octombrie 2007, primaria municipiului Beius a atribuit un contract de achizitie publica prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga sa execute "Lucrari prioritare de extindere si reabilitare a retelelor de alimentare cu apa si canalizare in municipiul Beius", la pretul de 4.173.345,88 lei, la care se adauga TVA 792.935,72 lei.

Lucrarile urmau sa fie executate in cadrul unui program finantat in proportie de 85% de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si in proportie de 15% de primaria Beius.

Procurorii sustin ca in perioada 30 noiembrie 2007-28 noiembrie 2008, reprezentantii primariei Beius (cei doi primari care si-au exercitat atributiile in aceasta perioada, cei doi viceprimari, precum si functionari din cadrul primariei) au favorizat firma SC TOP CONSTRUCT GRUP SRL Oradea prin aceea ca au facut posibila obtinerea, de catre aceasta firma, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioada) in contul unor lucrari prevazute in contract, care in realitate nu au fost executate.

Firma a fost favorizata de reprezentantii primariei in conditiile in care acestia aveau reprezentarea reala a situatiei lucrarilor.

Din totalul sumei sus mentionate obtinute pe nedrept din bani publici SC Top Construct Grup SRL Oradea, 1.248.120 lei reprezinta prejudiciu nerecuperat in dauna bugetului de stat si bugetului local al municipiului Beius (aproximativ 321.672 euro).

In perioada mentionata, reprezentantii firmei au depus, in numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestand date nereale (situatii de lucrari, facturi), pentru decontarea de catre primaria Beius a unor lucrari care nu fusesera executate.

Reprezentantii primariei Beius, ca beneficiara a lucrarilor, au confirmat executia si receptia acestora, acceptand situatia fictiva, arata procurorii DNA.

Folosind inscrisuri sau care atestau date nereale si declaratii false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocos Adrian Nicolae au indus in eroare Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile prin aceea ca au solicitat si au obtinut sume de bani pentru lucrari care in fapt nu fusesera executate de SC Top Construct Grup SRL.

Inscrisurile false au fost confirmate prin semnatura, in perioadele aferente mandatelor lor, de viceprimarul Iuhas Viorel, respectiv de viceprimarul Costin Gheorghe.

Inscrisurile reprezentau procese-verbale de receptie a lucrarilor, centralizatoare de situatii lucrari, declaratie pe proprie raspundere a beneficiarului pentru certificarea eligibilitatii cheltuielilor, raport de progres a lucrarilor si raport de activitate.

Referitor la ceilalti inculpati, functionari ai primariei Beius si consilieri locali, in rechizitoriu s-a retinut ca acestia, in calitate de membri ai comisiei de receptie a lucrarilor, respectiv de persoane cu atributii in supravegherea bunei derulari a lucrarilor au contribuit la producerea prejudiciului mentionat, prin redactarea/certificarea unor inscrisuri care constatau situatii nereale privind executia lucrarilor.

In vederea recuperarii prejudiciului, in cauza s-au dispus masuri asiguratorii.

Costin Gheorghe, viceprimar al municipiului Beius (2008-2012), in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, este acuzat de infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in declaratii, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere faptul ca fostul viceprimar Costin Gheorghe este in prezent deputat.

C.B.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#deputat PNL trimis judecata, #Costin Gheorghe deputat judecata , #DNA