Caragiale, in procesul dintre Romania - Ucraina la Haga

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 13:42
5265 citiri
Caragiale, in procesul dintre Romania - Ucraina la Haga

Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Haga, a povestit luni in fata Curtii Internationale de Justitie o anecdota a lui Caragiale care a inspirat scheciul numit "Castravetele", pentru a demonstra ca Ucraina insista exagerat de mult si nejustificat pe argumentul "predominantei tarmurilor sale".

In impozanta sala de judecata a Palatului Pacii din Haga, in fata a 15 judecatori sobri, Bogdan Aurescu a ales sa expuna in fata Curtii o anecdota pentru a atrage atentia asupra lipsei de argumente solide a Ucrainei in procesul pentru delimitarea platoului maritim din Marea Neagra, informeaza Newsin.

Aurescu a relatat o scena din Caragiale, in care un elev foloseste singura lectie pe care o stie - despre castravete - pentru a raspunde la toate intrebarile profesorului, indiferent despre ce sunt acestea. Astfel, intrebat ce este rosia, elevul raspunde: " O rosie este o leguma, ca si castravetele. Castravetele apartine familiei Curcubitaceelor si are 90% apa'. Apoi profesorul il intreaba pe elev ce este un cartof. Elevul raspunde: 'Cartoful este o leguma, ca si castravetele, care are 90% apa'.

Apoi profesorul ii cere elevului sa ii spuna ce stie despre matematica. Elevul ii raspunde ca matematica este o stiinta, ca si biologia, care se ocupa si cu studiul legumelor, printre care si castravetele, care are 90% apa. Orice intrebare pune profesorul, elevul se refera la castravete", a povestit Bogdan Aurescu in fata Curtii. Fetele membrilor echipei ucrainene au ramas imobile, dar fetele celor 15 judecatori s-au descretit putin.

Care este totusi legatura cu procesul de la Haga? Aurescu a explicat: "Aceasta este si metoda Ucrainei in cazul de fata. Orice aspect ar incerca Ucraina sa justifice in aceasta cauza, revine la acelasi 'castravete' - pretinsa predominanta a tarmurilor sale. Dar spre deosebire de castravetele din anecdota, 'castravetele' Ucrainei nu este indreptatit la suprafata de apa pe care o pretinde", a punctat agentul Romaniei.

In acest context, Aurescu a atras atentia asupra insistentei Ucrainei pe acelasi argument nepertinent: "Am numarat nu mai putin de 68 de situatii in care Ucraina a mentionat 'diferenta accentuata a lungimilor coastelor' sau o formula similara". Aceasta inseamna cam o data la fiecare 10 minute de pledoarie, ceea ce este, cred, un record in cauzele privind delimitarile maritime. In afara argumentelor nepertinente ale Ucrainei ca intreaga sa coasta ar trebui luata in considerare ca fiind relevanta - Ucraina nu a reusit deloc sa explice in ce modalitate linia sa provizorie de echidistanta este deplasata pentru a atinge pozitia finala propusa de Ucraina drept solutie echitabila", a declarat oficialul roman.

Glumele au continuat si in timpul pleodariei expertului Romaniei James Crawford. El a aratat ca, de fapt, Ucraina "nu are o metoda clara de a delimita platoul maritim", ci "e ca o miscare pe ringul de dans, gliseaza de la stanga la dreapta fara nicio logica", a spus Crawford.

Romania si Ucraina isi prezinta incepand de luni concluziile si propria solutie pentru trasarea liniei de delimitare a platoului continental din Marea Neagra, in ultima saptamana a audierilor publice la CIJ pentru delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
#Bogdan Aurescu, #Romania, #Ucraina, #Haga, #preoces, #Insula Serpilor , #frauda