Nica si Maroni stabilesc un parteneriat pentru siguranta cetatenilor lor

Joi, 26 Februarie 2009, ora 20:56
1135 citiri
Nica si Maroni stabilesc un parteneriat pentru siguranta cetatenilor lor

Ministrii de Interne Dan Nica si Roberto Maroni au stabilit, luni, la Bruxelles un parteneriat intre cele doua ministere, 10 politisti romani urmand a fi trimisi in Italia pentru a ajuta fortele de ordine.

Maroni a aparat insa decretele privind patrulele cetatenesti ce vizeaza taberele de rromi, informeaza NewsIn.

"Am stabilit un parteneriat la nivelul ministerelor de Interne care sa aiba in vedere cateva obiective: toti cei care incalca legea, fie ca sunt in Italia, fie in Romania, sa ne luam masurile asiguratorii ca vor fi trimisi in instanta.

Toti cei care nu incalca legea - sunt persoane care-si platesc taxele si impozitele, persoane oneste, fie ca e vorba de italieni in Romania sau de romani in Italia, sa fie protejate de catre fortele de ordine si legile in vigoare si sa descurajam orice fel de actiune impotriva acestora," a declarat Dan Nica la incheierea consiliului de ministri UE.

"Este pacat ca romani cinstiti sa fie agresati si sa aiba de suferit doar pentru ca o campanie nefericita atribuie unei intregi comunitati cateva fapte reprobabile care au fost savarsite de conationali" a spus Nica, precizand ca aceasta viziune a fost impartasita si de omologul sau italian, care ar fi spus ca 99,9% dintre romanii din Italia nu comit infractiuni.

Directorul general pentru relatii internationale din cadrul Ministerului de Interne va merge la Roma saptamana viitoare, iar 10 politisti vor fi trimisi in Italia, numarul putand fi modificat in functie de cerintele partii italiene si de zonele unde vor fi desfasurati, a precizat Nica.

Referitor la repatrierea in Romania a condamnatilor definitiv, Maroni, care sustinea declaratii de presa pentru jurnalistii italieni in paralel cu cele ale lui Nica, a spus ca exista deja un acord in vigoare din 2003.

"Nu se poate face nimic in plus, pentru ca acordul exista. Din partea autoritatilor romane exista disponibilitatea sa accelereze procedurile de repatriere," a spus Maroni.

El a aparat decretele adoptate de guvernul Berlusconi privind asa-numitele patrule cetatenesti care vizeaza in principal taberele de romi. "Noi am vrut sa introducem reguli intr-o activitate delicata asa cum este aceasta. Ar trebui salutata aceasta initiativa. Daca se spune "nu" decretului nostru, se spune "da" unui sistem nereglementat in care fiecare face ce vrea", a sustinut ministrul italian.

Luni, ministrul italian de externe Franco Frattini a cerut Romaniei, in cursul unei reuniuni cu omologul sau roman Cristian Diaconescu, sa anticipeze o directiva europeana repatrierea detinutilor comunitari, care urmeaza sa intre in vigoare in 2010.

"Avem circa un milion de romani in Italia. Dintre acesti un milion de romani, 3.000 sunt in inchisoare cu o condamnare. Credem ca este corect ca ei sa isi ispaseasca pedeapsa in tara lor, pentru ca Romania este o tara din Europa, iar inchisorile romane sunt inchisori europene.

Apoi exista 1.000 de romani care au comis infractiuni groaznice: au violat, au jefuit, au ucis, aceste persoane vor fi judecate de justitia italiana. Apoi mai sunt 950.000 de romani care traiesc in Italia respectand legea: pe acestia ii primim si vrem sa ramana printre noi", a spus miercuri seful diplomatiei italiene, intr-un interviu acordat Euronews.

O serie de incidente violente care au avut loc in ultimele saptamani in Italia au avut ca protagonisti romanii, iar resentimentele italienilor au dus si la atacuri xenofobe, vizand romani nevinovati. Autoritatile din Peninsula au avertizat ca nu vor tolera astfel de acte, iar fortele de ordine au fost mobilizare pentru a le preveni.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
Rudele din România ale unei badante care a murit în Italia vor primi despăgubiri, o premieră pentru familiile transfrontaliere
Rudele din România ale unei badante care a murit în Italia vor primi despăgubiri, o premieră pentru familiile transfrontaliere
O curte de apel din Italia a luat o decizie istorică de a despăgubi și surorile din România ale unei femei care și-a pierdut viața într-un accident rutier pe teritoriul italian. Până acum,...
#Maroni Nica acord, #acord Romania Italia, #romani Italia , #frauda