O delegatie a Comisiei de la Venetia vine in Romania pentru o opinie privind modificarea Codurilor Penale

Marti, 04 Septembrie 2018, ora 17:30
7466 citiri
O delegatie a Comisiei de la Venetia vine in Romania pentru o opinie privind modificarea Codurilor Penale
Foto: Arhiva Pixabay

O delegatie a Comisiei de la Venetia se va afla in Romania in 13 si 14 septembrie, in vederea pregatirii unei opinii privind modificarile aduse recent Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Avizul Comisiei de la Venetia a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei printr-o decizie luata in 28 iunie, iar concluziile evaluarii ar urma sa fie prezentate in 19 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presa de pe site-ul Consiliului Europei, delegatia Comisiei de la Venetia se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justitiei, cu conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului General, DNA, DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii, precum si cu reprezentanti ai Parlamentului, asociatii de judecatori si procurori si organizatii ale societatii civile.

Sursa citata mentioneaza ca avizul a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

La inceputul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a facut apel la autoritatile din Romania sa astepte opinia Comisiei de la Venetia inainte de a face alti pasi pentru modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, el spunand ca aceste reforme risca sa incalce obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele impuse de Conventia penala privind coruptia, identificate in recentul raport GRECO.

"Fac apel catre partile implicate sa astepte opinia Comisiei de la Venetia si sa o ia in considerare inainte de a urma alti pasi pentru a modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala din Romania. Aceste reforme risca sa incalce obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele impuse de Conventia penala privind coruptia, identificate in recentul raport GRECO. Ca membru al organizatiei noastre, Romania are datoria de a apara statul de drept", afirma secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

El mai spunea ca Consiliul Europei va continua sa urmareasca cu atentie desfasurarea evenimentelor din Romania si este pregatit sa asigure expertiza daca este nevoie.

Avizul Comisiei de la Venetia a fost solicitat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei printr-o decizie luata in 28 iunie, iar evaluarea urmeaza sa fie prezentata in 19 octombrie.

Alaturi de recomandarile GRECO, acest aviz are rolul de a identifica cea mai buna solutie posibila pentru abordarea problemelor generate de proiectele de amendamente, in conformitate cu standardele europene si cu angajamentele europene ale Romaniei, preciza Consiliul Europei.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...