UPDATE VIDEO Iohannis explica la CSM cine este de vina pentru faptul ca nu au fost inca "corectate" legile Justitiei: "Majoritatea parlamentara ostila care s-a dedicat apararii infractorilor"

Joi, 03 Decembrie 2020, ora 12:31
5643 citiri
UPDATE VIDEO Iohannis explica la CSM cine este de vina pentru faptul ca nu au fost inca "corectate" legile Justitiei: "Majoritatea parlamentara ostila care s-a dedicat apararii infractorilor"
FOTO: CSM (captura)

Sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in care va fi prezentat bilantul pentru acest an si va fi aleasa noua conducere are loc joi, la aceasta urmand sa participe si presedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 12.31 Procesul de modificare si corectare a legilor Justitiei si de implementare a recomandarilor institutiilor europene a inceput, a declarat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la sedinta CSM in care se alege noua conducere a institutiei.

"Motivul pentru care nu s-a finalizat e cunoscut - o majoritate parlamentara ostila, care s-a dedicat trup si suflet apararii infractorilor," declara Klaus Iohannis.

Conform acestuia, intr-o Romanie europeana nimeni nu e mai presus de lege, iar justitia trebuie sa functioneze la intreaga sa capacitate. "Prin votul de le referendumul din 2019 romanii au transmis ca independenta justitiei nu e negociabila. Romanii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anticoruptiei si suntem datori sa raspundem onest," mai precizeaza presedintele Romaniei.

Sistemul judiciar asteapta de la CSM un rol activ, fara partizanat, cocnhide presedintele Romaniei.

UPDATE ora 12.00 A inceput sedinta CSM, in acest moment este prezentat bilantul anual al institutiei. candidatii al cele doua fucntii de conducere sunt judecatorul Bogdan mateescu- la sefia CSM, si procurorul Florin deac- vicepresedinte al institutiei.

Bilantul este prezentat de actualul presedinte CSM, Margareta Tint.

Iohannis, prezent la sedinta

Sedinta Plenului CSM este programata la ora 10.30, iar pe ordinea de zi se afla prezentarea raportului de activitate al institutiei pentru anul 2020 si alegerea noii conduceri pentru anul 2021.

La eveniment va participa si presedintele Klaus Iohannis, care va sustine o alocutiune.

De altfel, presedintele Klaus Iohannis a participat de mai multe ori la sedinta de bilant a CSM si la alegerea noii conduceri, afirmandu-si sprijinul neconditionat pentru justitie.

Conform Regulamentului de organizare si functionare al CSM, Consiliul este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Presedintele si vicepresedintele sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii membrilor acestuia. Presedintele si vicepresedintele fac parte din sectii diferite.

CSM are 19 membri, 14 fiind alesi - cu un mandat de 6 ani - doi reprezentanti ai societatii civile, cu aceeasi durata a mandatului, dar si trei membri de drept - ministrul Justitiei, procurorul general si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Durata mandatului membrilor alesi, judecatori si procurori si reprezentanti ai societatii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii, beneficiind de aceleasi drepturi si obligatii.

In 2020, CSM a fost condus de judecatoarea Nicoleta Tint (presedinte) si procuroarea Tatiana Toader (vicepresedinte). In 2019, CSM a fost condus de judecatoarea Lia Savonea (presedinte) si de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepresedinte), iar in 2018, CSM a fost condus de judecatoarea Simona Marcu si de vicepresedintele Codrut Olaru.

Conform Legii de organizare si functionare a CSM, seful statului poate participa la sedinta de alegeri fara a avea drept de vot.

CSM respinge actiunea Inspectiei Judiciare deschise impotriva Florentinei Mirica. Procuroarea a pus la indoiala probitatea sefului care clasase dosarul DIPI 2

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
#CSM, #alegeri, #Klaus Iohannis, #plen CSM magistrati , #justitie