Sindicalistii refuza dialogul cu Boc

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 13:39
3200 citiri

Confederatiile sindicale din Romania refuza sa participe, marti, la intalnirea cu premierul Emil Boc. La ora 14.00, seful Guvernului avea programate discutii cu sindicatele.

Mai exact, presedintii celor cinci confederatii sindicale, Bogdan Hossu, de la CNS "Cartel ALFA", Ion Samiola, de la CNSLR Fratia, Costin Dumitru, de la BNS, Ion Popescu, de la CNS Meridian, si Iacob Baciu, de la CSDR, au anuntat, intr-o scrisoare deschisa remisa, marti, prim-ministrului Boc ca nu vor veni la discutii.

Sindicatele din invatamant stabilesc programul protestelor pentru luna ianuarie

"Confederatiile sindicale reprezentative nu participa la reuniunea de astazi (marti - n.red.) a Consiliului National Tripartit de Dialog Social (CNTDS)", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Confederatiile sindicale sunt dispuse sa reia dialogul social in conditiile in care Guvernul solutioneaza inlocuirea partii guvernamentale cu reprezentantii societatii civile si accepta convenirea unui calendar de intalniri a CNTDS in cadrul carora sa fie dezbatute si solutionate celelalte subiecte enumerate, potrivit aceluiasi document.

Liderii sindicali si-au motivat refuzul de a participa la intalnire prin multitudinea de cereri facute pana acum si nerezolvate. Este vorba despre nerealizarea convocarii CES extraordinar pentru a readuce regulamentul la forma tripartita, in vederea rezolvarii inlocuirii partii guvernamentale cu reprezentantii societatii civile, cu participarea tuturor reprezentantilor confederatiilor sindicale si confederatiilor patronale reprezentative la nivel national.

Un alt motiv este modificarea Codului muncii si legislatiei muncii, netinand cont de acordul dintre toate confederatiile sindicale si a confederatiilor patronale reprezentative la nivel national structurate in federatii profesionale, care are ca efect si eliminarea Contractului Colectiv Unic la Nivel National.

Sindicalistii reclama si nerespectarea Acordului National din anul 2008 privind evolutia salariului minim in Romania, a condus la acordarea unui salariu minim garantat in plata pe anul 2012 la o valoare nejustificat de mica.

MAI: Peste 10.000 de persoane au protestat luni

Liderii confederatiilor sindicale amintescs si de disponibilizarile colective din toate sectoarele de activitate fara a lua masuri concrete prin care sa se creeze noi locuri de munca, cat si lipsa politicilor de conservare a locurilor de munca din economie (precum si neaplicarea somajului tehnic in anii 2011 si 2012).

Nu in ultimul rand, ei considera ca actuala lege a pensiilor nu respecta drepturile lucratorilor si a conditiilor de munca in care acestia si-au desfasurat activitatea si condamna denigrarea si incercarea de distrugere a miscarii sindicale (inclusiv prin restrictionarea dreptului la greva sau nerespectarea prevederii de incasare a cotizatiilor sindicale in sectorul bugetar).

A.T.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#confederatii sindicale refuza intalnire Emil Boc, #sindicate nu participa discutii Emil Boc, #Emil Boc discutii sindicate , #sindicat