Două firme de transport din Iași, suspectate că au cerut deconturi pentru taloane de pensie false. Prejudiciu de peste 10 milioane de lei

Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 16:16
1702 citiri
Două firme de transport din Iași, suspectate că au cerut deconturi pentru taloane de pensie false. Prejudiciu de peste 10 milioane de lei
Autobuz FOTO Pixabay

Procurorii ieşeni cercetează penal două firme de transport private şi pe reprezentanţii acestora, suspectaţi că au înşelat cu şapte, respectiv patru milioane de lei bugetul public, solicitând deconturi pentru transportul pensionarilor în baza unor documente false. Una dintre firme e suspectată că a depus aproape 300.000 de taloane de pensie al căror număr de dosar de pensie nu există în realitate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice şi în baza cărora a obţinut deconturi, în condiţiile în care pensionarii beneficiau de subvenţie pentru jumătate din valoarea biletelor de microbuz.

Cele două dosare penale au fost deschise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi în urma unor sesizări depuse după controale făcute de inspectorii de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi - Activitatea de inspecţie economico-financiară din cadrul ANAF.

În unul dintre dosare, a fost începută urmărirea penală in rem la 1 aprilie 2022, pentru evaziune fiscală. La 30 octombrie 2023, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în declaraţii.

”Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019, operatorul economic - prin administrator T.L.M., în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp (lunar), cu prilejul transmiterii unui număr de 60 deconturi lunare centralizatoare la Direcţia Generală Economică şi Buget din cadrul Ministerul Transporturilor Infrastructurii în cuprinsul cărora a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului, a indus în eroare persoana vătămată prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase şi prin folosirea de mijloace frauduloase - constând în înscrierea în deconturi a unui număr de 136.000 cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice şi, în consecinţă, cupoanele talon înscrise nu au fost tipărite şi distribuite de această instituţie, atestând în mod nereal faptul că a efectuat servicii de transport cu pensionari în baza cupoanelor talon prezentate de aceştia, că a emis bilete de călătorie cu reducere de 50% conform legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern deşi, în realitate aceste servicii nu au fost prestate, cu scopul de a obţine un folos patrimonial injust, respectiv diferenţa de tarif de 50% din valoarea unui număr de 136.000 călătorii presupus a fi efectuate cu pensionari, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 4.091.894 lei”, informează, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, într-un comunicat.

În 13 noiembrie, procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de operatorul economic şi administratorul acestuia, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în declaraţii, iar în 14 noiembrie au fost emise ordonanţe de instituire a măsurilor asigurătorii constând în poprirea a şapte conturi bancare deţinute la trei bănci şi prin instituirea de sechestre asigurătorii asupra a patru bunuri imobile – terenuri şi 3 bunuri mobile - microbuze pentru transport călători deţinute de suspecţi, până la concurenţa sumei de 4.091.894 lei.

Miercuri, procurorii au făcut percheziţii domiciliare la cinci imobile din oraşul Podu Iloaei, judeţul Iaşi, unde se află locuinţa administratorului, sediul social şi puncte de lucru ale operatorului economic, fiind identificate şi ridicate documente de evidenţă contabilă, cupoane de pensie ce prezintă suspiciuni de falsificare.

Aceeaşi metodă de înşelăciune a fost utilizată şi de cel de-al doilea operator economic. Acesta a depus spre decontare bilete de microbuz însoţite de aproape 300.000 de cupoane de pensie false. În acest caz, sesizarea din partea ANAF a fost depusă în 7 aprilie 2023, iar dosarul vizează infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals în declaraţii - 60 de acte materiale.

”Din mijloacele de probă a rezultat că administratorul operatorului economic a indus în eroare persoana vătămată Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în perioada ianuarie 2015-decembrie 2019, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase şi prin folosirea de mijloace frauduloase constând în înscrierea în 60 de deconturi a unui număr de 289.455 cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice şi, în consecinţă, cupoanele talon înscrise nu au fost tipărite şi distribuite de această instituţie, atestând în mod nereal faptul că a efectuat servicii de transport cu pensionari în baza cupoanelor talon prezentate de aceştia, că a emis bilete de călătorie cu reducere de 50% conform legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, deşi în realitate aceste servicii nu au fost prestate, cu scopul de a obţine un folos patrimonial injust, respectiv diferenţa de tarif de 50% din valoarea unui număr de 289.455 călătorii presupus a fi efectuate cu pensionari, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 7.009.131 lei”, se arată în comunicatul procurorilor.

În 16 octombrie, au fost făcute percheziţii la sediul operatorului economic şi locuinţa administratorului din municipiul Iaşi, fiind identificate şi ridicate înscrisuri, între care şi cupoane de pensie cu privire la care există indicii de falsificare. În aceeaşi zi, s-au dispus măsuri asigurătorii constând în aplicarea sechestrului asupra a nouă bunuri imobile – terenuri situate în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, respectiv poprirea sumelor de bani din conturi bancare deţinute de suspecţi la două bănci, până la concurenţa sumei de 7.009.131 lei.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au precizat pentru News.ro că în ambele dosare este vorba despre firme de transport private.

Bărbat prins de polițiști în timp ce avea droguri ascunse în haine. Individul fusese recent eliberat din închisoare
Bărbat prins de polițiști în timp ce avea droguri ascunse în haine. Individul fusese recent eliberat din închisoare
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus vineri, 26 aprilie, reţinerea unui inculpat, cercetat sub...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#taloane pensii false, #firme transport, #Iasi, #prejudiciu, #Ministerul Transporturilor , #justitie