CNSAS, limitat la verificari si constatari

Joi, 07 Februarie 2008, ora 06:51
1083 citiri
CNSAS, limitat la verificari si constatari

Guvernul a carpit legea CNSAS, titreaza joi Adevarul. Guvernul a adoptat miercuri ordonanta de urgenta prin care se asigura functionarea CNSAS "sub o formula tranzitorie", dupa cum a declarat primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu. CNSAS va continua verificarile, dar nu va mai da verdicte de politie politica.

O noua lege privind deconspirarea fostei Securitati urmeaza sa fie adoptata, dupa negocieri, cu societatea civila si cu partidele politice. Ordonanta prevede ca CNSAS va functiona cu structura, patrimoniul si bugetul existente, pastrandu-si personalul. Presedintele Colegiului CNSAS devine principal ordonator de credite.

Noua lege pastreaza atributiile principale ale CNSAS: asigurarea accesului la propriul dosar intocmit de Securitate pentru fiecare cetatean roman sau strain, verificarea relatiilor cu fosta Securitate a demnitarilor statului roman, gestionarea arhivei fostei politii politice.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Guvernul a ingropat oficial politia politica. CNSAS a fost resuscitat ieri de catre guvern printr-o ordonanta care, desi ii asigura continuitatea, il face mult mai slab decat inainte. Astfel, din lege a fost eliminata sintagma de politie politica, considerata restrictiva, insa noua definitie pentru colaborarea cu Securitatea exclude categorii care se regaseau in vechiul act normativ. De asemenea, CNSAS poate sa-i verifice, in continuare, pe demnitari, dar nu si pe candidati inainte de alegeri.

Mai mult, ordonanta ar putea fi din nou "trantita" de Curtea Constitut ionala intrucat nu cuprinde o definire a statutului institutiei decat prin raportare la vechea lege suspendata. Actul normativ aprobat ieri de guvern da vechiului Colegiu al CNSAS doar atributie administrativa, inlocuies te verdictele acestuia cu verifica rile si constatarile Directiei de Investigatii.

Aceasta prevedere a fost introdusa in ultimul moment insa la insistent a societatii civile, dupa ce expertii Ministerului Justitiei facusera din CNSAS un simplu institut de cercetare. Potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni, presedintele Traian Basescu intentioneaza sa prezinte si el astazi o solutie legislativa.

CNSAS relansat, este titlul din Ziua, precizand ca Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta care permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa continue activitatea, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale normele de organizare si functionare a institutiei.

"Ordonanta de avarie" - cum au numit-o initiatorii - prevede ca CNSAS continua sa functioneze in structura organizatorica, cu patrimoniul si bugetul existente, pana la adoptarea unei noi legi, timp in care nu mai da verdicte de "politie politica", ci stabileste doar calitatea de "colaborator" sau "lucrator operativ" al Securitatii. In acest fel, sustin autorii Ordonantei, controversata decizie a Curtii a fost intoarsa in favoarea accelerarii procesului de deconspirare a securistilor si turnatorilor. Colegiul nu va mai emite decizii de colaborare, ci va da publicitatii rezultatele verificarii.

CNSAS, limitat la verificari si constatari, titreaza si Gandul. Guvernul a dat, miercuri, prima ordonanta de salvare a CNSAS. Conform premierului Calin Popescu-Tariceanu, CNSAS va putea sa functioneze asigurand functiile de baza, precum accesul liber al cetatenilor la propriul dosar si studierea arhivelor. Urmeaza ca Executivul sa emita un nou act normativ mai detaliat, dupa consultari politice.

Sutul Curtii - un pas inainte pentru CNSAS, scrie joi Gardianul. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a primit miercuri o gura de oxigen dupa lovitura primita pe 31 ianuarie din partea Curtii Constitutionale. Printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul restabileste conditiile de functionare a CNSAS, in acord cu obiectia Curtii. Actul normativ, caracterizat drept "tranzitoriu" de premierul Tariceanu, va permite continuarea activitatii CNSAS pana la definitivarea unui proiect de lege, moment asteptat saptamana viitoare.

Ordonanta adoptata permite continuarea activitatii de cercetare si verificare in acelasi mod ca pana la decizia Curtii Constitutionale, cu o singura exceptie notabila: Colegiul CNSAS nu va mai da "verdicte", ci va face "acte de constatare", contestabile in justitie. Partea mai importanta pentru cei care doresc deconspirarea bratului de fier al regimului totalitar este eliminarea sintagmei "ca politie politica". Acest filtru permitea, pana acum, deconspirarea doar acelor ofiteri sau colaboratori despre care se dovedea ca adusesera atingere libertatilor politice ale victimelor lor.

Si Romania libera titreaza: Atributiile CNSAS au fost amputate. Atributiile Colegiului au fost serios "amputate". Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, functionarea in continuare a CNSAS, dar la cote "de avarie".

CNSAS se va ocupa numai de administrarea arhivelor si de asigurarea accesului la propriul dosar, fara a pune verdicte de politie politica. Sintagma "politie politica" nu se regaseste, de altfel, nicaieri in textul ordonantei. Verdictele se muta in instanta.

Potrivit ordonantei de urgenta adoptate ieri, CNSAS va putea functiona in actuala structura organizatorica - cu patrimoniul si bugetul existente - pana cand va fi adoptat un nou cadru legislativ care sa puna in acord decizia Curtii Constitutionale cu legea din 1997. Conform ordonantei adoptate ieri de Guvern, doar primele doua modalitati au ramas, disparand prevederea legata de "verdictul" de colaborator al fostei Securitati ca politie politica.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#CNSAS, #ordonanta, #guvern , #guvern Tariceanu