Solutiile MAE pentru diaspora: Melescanu voteaza la Paris. "Nu e vina mea, sunt ministru de o zi" (Video)

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 14:09
6268 citiri
Solutiile MAE pentru diaspora: Melescanu voteaza la Paris. "Nu e vina mea, sunt ministru de o zi" (Video)

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a prezentat masurile pe care ar intentiona sa le ia MAE in diaspora, astfel incat in turul doi al prezidentialelor sa nu mai existe probleme.

Noul sef al diplomatiei romane a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, ca a fost suplimentat bugetul MAE pentru turul II al alegerilor prezidentiale.

"Astazi a fost adoptata suplimentarea bugetului MAE, cu 1,5 milioane de lei, din fondul de rezerva. Aceasta alocare de resurse suplimentare ne permite noua sa realizam in cele mai bune conditii desfasurarea celui de-al doilea tur de scrutin din strainatate, respectand prevederile legale", a spus fostul prezidentiabil.

Melescanu a precizat ca a trimis o serie de propuneri catre Biroul Electoral Central, care ar "fluidiza procesul electoral" si ar permite ca "300.000 - 400.000 de romani sa voteze in diaspora", avand in vedere ca la turul intai al alegerilor prezidentiale au votat 150.000 de romani in strainatate.

Melescanu, despre noi sectii de vot in diaspora: Este clar ca nu e clar

"Vom trimite maximum de stampile si maximum de cabine de vot (...). Am suplimentat personalul pentru sectiile de vot", a mai spus ministrul, precizand ca vor exista 7 stampile si 7 cabine de vot - numarul maxim permis de lege - in fiecare sectie de votare din diaspora.

O alta masura pe care o va lua fostul sef al SIE pentru a se asigura ca pe 16 noiembrie nu se repeta problemele de la primul tur de scrutin este sa voteze la Paris. "Toata conducerea MAE va fi prezenta in strainatate, la Paris, pentru a tine un contact cu colegii", a adaugat Melescanu.

Infiintarea de noi sectii de votare

In ceea ce priveste infiintarea de noi sectii de votare, Melescanu a precizat ca a cerut BEC sa precizeze "explicit" in ce masura este legala aceasta posibilitate, precizand ca "punctul de vedere al MAE este ca potrivit prevederilor legale, aceste suplimentari nu se pot face intre cele doua tururi de scrutin".

"Nu va fi neaparat o ordonanta de urgenta", a spus Melescanu, cand jurnalistii au insistat cu intrebari referitoare la posibilitatea infiintarii de noi sectii de vot. "Dar nu e vina mea! Eu sunt ministru de o zi...", a adaugat Melescanu.

In final, noul sef al diplomatiei romane a reiterat ca nu MAE se ocupa de organizarea alegerilor: "BEC e unicul organizator al alegerilor. MAE asigura spatii, personal, materiale. Nu MAE reglementeaza procesul electoral in afara tarii. MAE actioneaza exclusiv in temeiul legii, nu are responsabilitati in interpretarea legii, ci doar in aplicare. MAE va apica deciziile BEC", a conchis Melescanu.

Promisiunile lui Melescanu

Melescanu a fost numit in fruntea MAE luni, dupa demisia lui Titus Corlatean, care si-a depus mandatul in urma dezastrului inregistrat pe 2 noiembrie la votul din diaspora.

Inainte de a prelua sefia MAE, Melescanu a vorbit despre infiintarea de noi sectii de vot in diapora, mentionand ca o asemenea masura va fi posibila dupa ce va prelua sefia MAE si dupa ce va avea o discutie cu reprezentantii BEC. "Problema fundamentala este de a gasi modalitati pentru asigurarea dreptului de vot al romanilor din diaspora, acest lucru nu il pot face decat daca voi fi ministru de Externe. In acel moment voi face tot ce se impune", a mentionat fostul candidat la prezidentiale.

De asmenea, acesta declarase, in urma cu doar cateva zile, ca daca ar fi fost in locul lui Titus Corlatean la conducerea MAE, romanii din strainatate care au vrut sa voteze la prezidentiale nu ar fi intampinat probleme. "Daca as fi fost ministrul Afacerilor Externe nu s-ar fi intamplat aceste lucruri, e o chestie strict de organizare intre MAE si BEC, la care se adauga si efectul participarii mai multor oameni", a spus Melescanu sambata.

Luni seara, insa, dupa ce a fost numit ministru in locul lui Corlatean, Melescanu a revenit asupra declaratiei: "Am zis si eu o prostie...Am zis ca 'Daca as fi fost atunci, nu s-ar fi intamplat'".

Intrebat daca isi va demisia din fruntea ministerului in cazul in care romanii din strainatate intampina probleme si in turul al doilea al prezidentialelor, fostul sef SIE a mentionat ca este absurd sa se gandeasca la aceasta varianta.

"Nici nu-mi pun problema, dupa ce voi fi ministru, sa nu fac tot ce-mi sta in putinta. A ma intreba despre demisia dintr-un post in care n-am fost numit este putin aberant. Daca ma intrebati ce o sa fie in ianuarie, daca ploua sau nu, nu stiu, o sa va spun cand o sa fim acolo", a subliniat acesta.

Corlatean, demisie dupa dezastrul de la votul din diaspora

Ministrul de Externe Titus Corlatean a anuntat luni ca isi da demisia din functie. El a informat ca si-a depus mandatul din fruntea diplomatiei romane, in contextul scandalului legat de votul romanilor din diaspora, dar si al nelamuririlor cu privire la infiintarea de noi sectii de votare in strainatate.

Ministrul de Externe Titus Corlatean si-a dat demisia, dupa dezastrul de la votul din diaspora

Romanii din diaspora, tinuti la coada - se cere demisia lui Corlatean

Sambata, presedintele Traian Basescu a cerut demisia ministrului de Externe, din cauza dezinformarii cu privire la organizarea de noi sectii de votare in strainatate.

Vineri, Titus Corlatean sustinuse ca nu vor fi mai multe sectii de vot, ci doar mai multe cabine in cele 294 de sectii de votare deja existente, pentru ca nu ar fi legala suplimentarea sectiilor, insa el a fost contrazis de Biroul Electoral Central (BEC).

Basescu cere din nou demiterea ministrului Corlatean

Pe parcursul weekendului, numeroase proteste pentru alegeri corecte in turul al doilea, atat in tara, cat si in strainatate, au fost organizate in mai multe orase din tara, dar si in diaspora.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...