Toader sustine ca Lazar n-ar fi trebuit sa atace in instanta revocarea din functie. Cat despre avizul CSM: "Ar trebui sa nu fie deloc"

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 12:26
4630 citiri
Toader sustine ca Lazar n-ar fi trebuit sa atace in instanta revocarea din functie. Cat despre avizul CSM: "Ar trebui sa nu fie deloc"

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, luni, in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in urma careia Sectia pentru procurori va da un aviz privind revocarea procurorului general Augustin Lazar, ca demersul in instanta facut de seful Ministerului Public nu este de competenta Sectiei de contencios administrativ.

Toader sustine ca nu este un act care sa fi avut efecte juridice si ca nu vrea revocarea "pe persoana fizica" a procurorului general.

"Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima si aici. Judecatorul va decide. Competenta, cum de s-a dus la Alba Iulia, ca procurorul general nu a sesizat pe persoana fizica, o fi avand domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, raportul eu nu l-am facut impotriva procurorului general, ca altfel nu eram interesat. Impotriva procurorului general competenta e de ordine publica, vom vedea daca instanta isi mentine sau nu aceasta competenta de jurisdictie in contencios administrativ", a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a spus ca are rezerve cu privire la faptul ca raportul prin care cere incetarea mandatului lui Augstin Lazar este un act administrativ.

"Am rezerve cu privire la natura raportului, daca este sau nu producator de efecte juridice, daca este act administrativ pe care-l poate cenzura un judecator administrativ sau daca este etapa dintr-o procedura cu decidenti diferiti. In aceasta procedura, Ministerul Justitiei, dvs, presedintele republicii.

Cert este ca, de la prezentarea raportului si nici astazi, acesta nu a produs niciun efect juridic, dovada ca domnul Lazar este inca procuror general, nu a produs efecte juridice, doar a declansat o procedura de la Minister care se va incheia probabil la presedinele republicii", a mai spus ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a precizat ca, in privinta demersului in instanta facut de Augustin Lazar, "judecatorul va decide, iar noi ne continuam demersul nostru".

Toader: Avizul consultativ "ar trebui sa nu fie deloc"

In momentul in care vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, a anuntat despre ce se va discuta in Sectia pentru procurori de luni, Tudorel Toader a tinut sa sublinieze ca avizul este unul consultativ.

"Din pacate", a spus Codrut Olaru, potrivit Mediafax.

"Din pacate, ar trebui sa nu fie deloc", a raspuns ambiguu Tudorel Toader.

Urmareste LIVE audierea procurorului general Augustin Lazar de catre Sectia pentru procurori a CSM.

Amintim ca procurorul general Augustin Lazar a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare, initiate de ministrul Justitiei. De asemenea, procurorul general a depus si la Ministerul Justitiei o plangere prealabila prin care cere oprirea procedurii de revocare.

Curtea de Apel Alba a stabilit ca cererea procurorului general Augustin Lazar de suspendare a procedurii de revocare din functie se va judeca in 20 noiembrie.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...