Toader sustine ca Lazar n-ar fi trebuit sa atace in instanta revocarea din functie. Cat despre avizul CSM: "Ar trebui sa nu fie deloc"

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 12:26
4685 citiri
Toader sustine ca Lazar n-ar fi trebuit sa atace in instanta revocarea din functie. Cat despre avizul CSM: "Ar trebui sa nu fie deloc"
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, luni, in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in urma careia Sectia pentru procurori va da un aviz privind revocarea procurorului general Augustin Lazar, ca demersul in instanta facut de seful Ministerului Public nu este de competenta Sectiei de contencios administrativ.

Toader sustine ca nu este un act care sa fi avut efecte juridice si ca nu vrea revocarea "pe persoana fizica" a procurorului general.

"Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima si aici. Judecatorul va decide. Competenta, cum de s-a dus la Alba Iulia, ca procurorul general nu a sesizat pe persoana fizica, o fi avand domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, raportul eu nu l-am facut impotriva procurorului general, ca altfel nu eram interesat. Impotriva procurorului general competenta e de ordine publica, vom vedea daca instanta isi mentine sau nu aceasta competenta de jurisdictie in contencios administrativ", a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a spus ca are rezerve cu privire la faptul ca raportul prin care cere incetarea mandatului lui Augstin Lazar este un act administrativ.

"Am rezerve cu privire la natura raportului, daca este sau nu producator de efecte juridice, daca este act administrativ pe care-l poate cenzura un judecator administrativ sau daca este etapa dintr-o procedura cu decidenti diferiti. In aceasta procedura, Ministerul Justitiei, dvs, presedintele republicii.

Cert este ca, de la prezentarea raportului si nici astazi, acesta nu a produs niciun efect juridic, dovada ca domnul Lazar este inca procuror general, nu a produs efecte juridice, doar a declansat o procedura de la Minister care se va incheia probabil la presedinele republicii", a mai spus ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a precizat ca, in privinta demersului in instanta facut de Augustin Lazar, "judecatorul va decide, iar noi ne continuam demersul nostru".

Toader: Avizul consultativ "ar trebui sa nu fie deloc"

In momentul in care vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, a anuntat despre ce se va discuta in Sectia pentru procurori de luni, Tudorel Toader a tinut sa sublinieze ca avizul este unul consultativ.

"Din pacate", a spus Codrut Olaru, potrivit Mediafax.

"Din pacate, ar trebui sa nu fie deloc", a raspuns ambiguu Tudorel Toader.

Urmareste LIVE audierea procurorului general Augustin Lazar de catre Sectia pentru procurori a CSM.

Amintim ca procurorul general Augustin Lazar a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare, initiate de ministrul Justitiei. De asemenea, procurorul general a depus si la Ministerul Justitiei o plangere prealabila prin care cere oprirea procedurii de revocare.

Curtea de Apel Alba a stabilit ca cererea procurorului general Augustin Lazar de suspendare a procedurii de revocare din functie se va judeca in 20 noiembrie.

Europarlamentarii români care au votat împotriva susținerii Ucrainei în războiul cu Rusia. Lipsește votul lui Vlad Voiculescu
Europarlamentarii români care au votat împotriva susținerii Ucrainei în războiul cu Rusia. Lipsește votul lui Vlad Voiculescu
În această săptămână, Parlamentul European a dezbătut textul rezoluției ce condamnă acțiunile Rusiei în războiul din Ucraina, precum și vizita neanunțată și neavizată la nivel...
George Simion aduce acuzații de ”poliție politică”. Sute de membri AUR ar fi fost citaţi la Parchet VIDEO
George Simion aduce acuzații de ”poliție politică”. Sute de membri AUR ar fi fost citaţi la Parchet VIDEO
Președintele AUR, George Simion, acuză statul de poliție politică, susținând că sute de membri și simpatizanți ai partidului au fost citați la Poliție și la Parchet. Simion este de...
#Tudorel Toader Augustin Lazar , #Augustin Lazar
  1. Vladimir Putin se teme de cei care se întorc din război. „Kremlinul luptă deja să potolească conflictul interetnic și interreligios în curs de desfășurare în Rusia”
  2. Cel puțin 12 morți și alte 31 de persoane date dispărute după ce un pod s-a prăbușit în provincia chineză Shanxi. Apelul liderului Xi Jinping VIDEO
  3. Pensia pe care o va primi un român care a lucrat 35 de ani cu carte de muncă. Cât de importante sunt studiile
  4. Ungaria este în pragul unei crize catastrofale. Prețul combustibilului ar putea exploda după o decizie luată de Ucraina împotriva Rusiei
  5. Prima imagine cu suspectul din cazul doctoriței găsită moartă în cabinetul ei din Brăila. Suspectul ar fi părăsit țara FOTO
  6. Accident grav în Neamț: Patru persoane au fost transportate la spital după ce mașina în care se aflau a căzut de pe un pod
  7. Germania își închide una dintre cele mai aglomerate rute feroviare pentru cinci luni. Care este motivul
  8. Trei persoane arestate în Spania după mai multe atacuri cibernetice al unui grup pro-rus de hackeri
  9. Forțele aeriene ucrainene trebuie să renunțe la abordările sovietice pentru a profita la maximum de F-16
  10. De ce este blocată extrădarea lui Ionel Arsene din Italia. Gorghiu, noi detalii din dosar