Războiul din Ucraina se apropie de un punct critic. Importanța unei contraofensive de succes

Duminica, 07 Mai 2023, ora 23:07
10316 citiri
Războiul din Ucraina se apropie de un punct critic. Importanța unei contraofensive de succes
Soldați ucraineni determinați să scotă rușii din țară/ FOTO: pulaski.pl

Armata Rusiei s-a chinuit să facă progrese semnificative iar după luni de încercări nu a reușit să cucerească orașul în ruină Bahmut . Incapacitatea persistentă de a stabili superioritatea aeriană, moralul scăzut al trupelor și lipsa de echipamente sugerează că mașina militară a președintelui Vladimir Putin va fi în curând incapabilă de a organiza operațiuni ofensive semnificative.

O cheie pentru planificarea militară de succes constă în identificarea în mod fiabil de noi modalități de a obține cel mai mare beneficiu strategic la cel mai mic cost . Decizia Ucrainei de a-l apăra energic Bahmut este un exemplu excelent în acest sens, chiar dacă este contrar logicii conform căreia are puțină valoare strategică, scrie Matthew Sussex, bursier la Centrul de Studii Strategice și de Apărare al Universității Naționale din Australia, în The Conversation.

Prin apărarea Bahmut, Ucraina a legat o mare parte din armata rusă, provocând pierderi grele . Abordarea sa este atât o strategie de coroziune - uzura treptată a invadatorului - cât și de absorbție, absorbind atacurile repetate ale Rusiei în timp ce elimină presiunea asupra altor părți ale zonei de conflict.

Acest lucru a dus la câteva câștiguri importante pentru Ucraina. În primul rând, comandanții Moscovei nu au putut să-și schimbe forțele pe o altă axă pentru avans.

În al doilea rând, pierderea de personal și material înseamnă că Rusia are mai puține trupe și mai puține echipamente disponibile pentru efortul său de război.

În al treilea rând, a creat un tampon pentru a construi fortificații defensive ucrainene dacă Bahmut va cădea. În cele din urmă, Kievul a câștigat timp pentru a-și antrena și echipa forțele pentru propriile operațiuni de contraofensivă.

Pentru Kiev, contraofensiva reușită este crucială

Una dintre cele mai importante decizii pe care președintele Volodimir Zelenski va trebui să le ia este momentul contraofensivei . Forțele Ucrainei vor dori să avanseze în condiții optime pentru a elibera cât mai mult din teritoriul său înainte să vină iarna.

Neatingerea acestui obiectiv nu numai că va slăbi mâna Kievului în orice negocieri de pace, dar, de asemenea, va lăsa zone mari din Ucraina sub controlul Rusiei în viitorul apropiat. Forțele Rusiei știu că impulsul strategic se va schimba odată ce Ucraina va contraataca și au construit capcane de tancuri, tranșee și alte fortificații defensive pentru a-i opri impulsul.

Mai simplu spus, este absolut crucial pentru Ucraina ca contraofensiva sa să reușească . În caz contrar, coaliția internațională care a menținut Ucraina în luptă cu arme, antrenament și ajutor ar putea să favorizeze o înțelegere negociată.

Politica internă va juca în mod inevitabil un rol în modelarea gândirii Statelor Unite, pe măsură ce sezonul electoral se apropie. În timp ce ambele părți ale politicii americane sunt destul de ferm în spatele continuării trimiterii de arme și echipamente la Kiev, acest lucru se poate schimba.

Pe lângă nevoia de a menține sprijinul internațional pentru restabilirea deplină a suveranității ucrainene, planificarea operațiunilor ofensive se bazează în mod fundamental pe capacitatea Kievului de a le conduce.

Atacul este mult mai costisitor decât apărarea

O contraofensivă lansată înainte ca Kievul să aibă șansa de a recruta, pregăti, înarma și aduna personalul necesar ar dispărea rapid. Un astfel de eșec ar da o lovitură dură moralului ucrainean, ar da impulsul înapoi Rusiei și ar duce la o pierdere inutilă de vieți omenești. Multe discuții despre nevoile de război ale Ucrainei s-au concentrat pe tancuri și puterea aeriană. Desigur, acestea sunt foarte importante, dar niciunul nu poate deține teritoriu. Pentru asta, este nevoie de forțe terestre, scrie Matthew Sussex.

În plus, multe dintre liniile probabile de înaintare ucraineană vor prezenta puncte de sufocare și teren vulnerabil. Se poate prevedea că armata rusă în retragere va folosi mine, ambuscade și tactici de pământ ars pentru a transforma rute viabile pentru ucraineni în rute impenetrabile și riscante. Aceasta înseamnă că forțele ucrainene vor avea nevoie și de echipamente și personal specializat, de la unități de punte până la cele specializate în curățarea terenului.

Se presupune că principalul atacul ucrainean va avea loc în jurul regiunii de sud-est Zaporojie (făcută celebră de centrala sa nucleară asediată în mod regulat ). Dar războiul înseamnă încercarea de a câștiga surpriză strategică, la care forțele armate ale Ucrainei s-au dovedit a fi adepte.

Problema spinoasă a Crimeii

Crimeea va rămâne una dintre cele mai spinoase probleme în eventuala rezolvare a războiului. Poziția oficială a guvernului Zelenski este clară: nu poate exista pace cu Rusia până când Ucraina nu va fi pe deplin restaurată, ceea ce include peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014. Acest lucru este de înțeles. Orice indiciu de disponibilitate de a ceda un teritoriu din partea Kievului va semnala slăbiciune atât pe plan intern, cât și Kremlinului și actorilor internaționali.

În cele din urmă, comandamentul militar ucrainean va decide asupra domeniului și locației contraofensivei sale. Dar mai mulți factori fac din Crimeea un caz potențial special. Este bine apărat și greu de atacat . Există doar aproximativ 10 drumuri care leagă peninsula de regiunea Herson, iar susținătorii occidentali ai Ucrainei rămân îngrijorați de faptul că investiția profund personală și politică a lui Putin în Crimeea ar face o încercare ucraineană de a o recupera drept o încălcarea a unei „ linii roșii ” ale Kremlinului pentru o escaladare ulterioară.

Precedenta contraofensivă a Ucrainei a fost pregătită cu răbdare și atent, concentrându-se pe maximizarea succesului operațional. Ne putem aștepta ca forțele armate ale Ucrainei să aibă rezultate mai bune decât adversarii lor ruși. În repetate rânduri, abordarea Kievului a fost agilă, creativă și eficientă, având în vedere mijloacele limitate. Comandanții Ucrainei au urmat, de asemenea, cu înțelepciune maxima de a nu întrerupe inamicul în timp ce face o greșeală (poate singurul lucru la care au excelat forțele Rusiei).

Dar miza pentru Ucraina nu este mai mică decât supraviețuirea ei națională, concluzionează Matthew Sussex, bursier la Centrul de Studii Strategice și de Apărare al Universității Naționale din Australia, în The Conversation,

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #controfensiva, #importanta , #Razboi Ucraina