Cum arată centrala de la Zaporojie după bombardamentele rușilor. Imagini din satelit

Sambata, 20 August 2022, ora 12:20
4909 citiri
Cum arată centrala de la Zaporojie după bombardamentele rușilor. Imagini din satelit
Imagini din statelit cu centrala nucleară de la Zaporojie/ FOTO: Maxar Technologies

Bombardamentele rușilor în zona centralei nucleare Zaporojie nu au deteriorat infrastructura critică, arată noile imagini din satelit ale centralei publicate de Maxar Technologies.

„Noi imagini din satelit ale centralei nucleare Zaporizhzhia din Energodar au fost primite pe 19 august la ora locală 11:33. Nu există semne semnificative de bombardare recentă sau daune în interiorul sau în exteriorul centralei nucleare”, se spune în legenda fotografiei.

https://twitter.com/Maxar/status/1560665913203904515?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1560665913203904515%7Ctwgr%5E7f679f369d1b5f35389de02aa5e6052c4a71a1bc%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fzn.ua%2F

Situația de la ZNPP se poate dezvolta conform „scenariului Fukushima”

Scopul real al ocupanților nu este deteriorarea externă sau internă. Ei plănuiesc să taie toate liniile care leagă stația de sistemul energetic al Ucrainei, ceea ce va duce la o întrerupere de curent și la imposibilitatea răcirii combustibilului nuclear. În viitor, situația de la ZNPP se poate dezvolta conform „scenariului Fukushima”, consideră experții Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, citați de Zerkalo Nedeli.

Trupele rusești plănuiesc să oprească blocurile energetice funcționale de la centrala nucleară Zaporojie și să le deconecteze de la rețeaua energetică a Ucrainei, susține operatorul de stat al centralei nucleare Energoatom, citat de Reuters.

"Există informații potrivit cărora forțele de ocupație rusești plănuiesc să închidă blocurile energetice și să le deconecteze de la liniile de alimentare cu energie electrică a sistemului energetic ucrainean în viitorul apropiat", se arată într-un comunicat al Energoatom.

"Armata rusă caută în prezent furnizori de combustibil pentru generatoarele diesel, care ar trebui să pornească după ce blocurile energetice sunt oprite în absența unei surse de alimentare externe pentru sistemele de răcire a combustibilului nuclear", a precizat Energoatom.

Vasta centrală nucleară, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forțele rusești în martie, dar este încă deservită de tehnicieni ucraineni, deși doar două din cele șase reactoare ale sale funcționează la capacitate maximă.

Oprirea centralei ar acumula noi presiuni asupra aprovizionării, în special în sudul țării. Ucraina se pregătește deja pentru cea mai dificilă iarnă și pentru o posibilă penurie de energie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională, avertizând că, dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice.

”Diplomaţii ucraineni, partenerii noştri, reprezentanţii ONU şi AIEA elaborează detaliile specifice ale misiunii care urmează să fie trimisă la centrala nucleară Zaporojie. Cu această misiune poate începe restabilirea securităţii depline la ZNPP şi la Enerhodar. Şi sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acţiuni şi iniţiative”, a afirmat preşedintele ucrainean.

El a remarcat şi că nicio centrală nucleară din lume nu are o procedură în cazul în care un stat terorist o transformă într-o ţintă.

”Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile. Pentru că nicio instrucţiune, la nicio centrală nucleară din lume, nu are în vedere o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o ţintă”, a conchis liderul de la Kiev.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #imagini satelit, #centrala nucleara de la zaporojie , #Razboi Ucraina