Soldații ucraineni vorbesc despre „tacticile zombie“ rusești de la Avdiivka care dau roade: „Suntem motivați, dar epuizați”

Marti, 21 Noiembrie 2023, ora 23:49
45438 citiri
Soldații ucraineni vorbesc despre „tacticile zombie“ rusești de la Avdiivka care dau roade: „Suntem motivați, dar epuizați”
Soldați ucraineni la Avdiivka/ FOTO: Ministerul ucrainean al apărării

Rușii din zona Avdiivka asaltează pozițiile apărătorilor ucraineni „ca niște zombi”, dar această tactică dă rezultate, în special, datorită superiorității numerice a inamicului, au declarat soldați ucraineni jurnaliştilor de la The Wall Street Journal. Forțele de Apărare ale Kievului au remarcat că ocupanții și-au schimbat tactica după eșecurile din octombrie. Acum trimit grupuri mici de infanterie. Federația Rusă își poate permite să piardă mii de oameni pentru un câștig mic.

"Suntem încă motivați, dar suntem epuizați. Infanteria rusă trage peste trupurile camarazilor lor până când rămâne fără muniție", a spus Oleksandr Serhicikov, un soldat al Brigăzii 110.

Un alt soldat, un soldat al brigăzii 47, Bogdan Lisenko, care e trăgător pe un tun automat pe un vehicul de luptă de infanteriei Bradley, a povestit că rușii vin „ca zombii”. Mai mult decât atât, poartă chiar și faruri, care sunt o mană cerească pentru orice mitralior.

"Nu sunt proști. Aceasta este o strategie. Ei caută puncte slabe și apoi merg acolo. Nu avem suficientă muniție, dar ei au destui oameni ", a spus Mihailo Koțiurba, comandantul unui vehiculul Bradley din brigada 47.

Forțele armate ale Ucrainei luptă împotriva unor „condiții oribile” create de ruși, dar ar putea obține succese pe câmpul de luptă în cazul continuării sprijinului occidental, afirmă expertul militar Dara Massicot într-un interviu acordat publicației ruse independente pentru Meduza.

În opinia Darei Massicot șeful statului major ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, are dreptate că trupele sale sunt prinse acum într-un război pozițional static ce aduce aminte de desfășurarea ostilităților în Primul Război Mondial (1914-1918).

Ea enumeră mai mulți factori care au dus la această situație, menționând în primul rând liniile multistratificate de apărare construite de ruși, avantajul numeric al armatei lui Putin și adaptarea armatei invadatoare la noile condiții de luptă printr-o mai bună utilizare a sistemelor de război electronic, aviației și a dronelor, atât de recunoaștere, cât și de atac.

„Forțele armate ucrainene se confruntă acolo cu condiții oribile de luptă pe care puțini și le pot imagina”, afirmă Dara Massicot.

Necesitatea unei noi strategii militare

Experta avertizează că armata rusă dispune încă de un bazin important de recrutare și de capacități de a se aproviziona cu muniție de artilerie, obuze și rachete. Cu toate acestea, nu se poate considera în avantaj în acest moment. Un semnal în acest sens este că Moscova își concentrează eforturile pe obiectivul „ca războiul să continue în condițiile sale”, care constau în adâncirea Ucrainei într-un război de uzură.

Una dintre dificultățile constatate de partea ucrainenilor este cea a depășirii minelor, care, alături de focul de artilerie, le împiedică avansul. Problema minelor „este veche, dar necesită o abordare nouă”, subliniază ea. De asemenea, Ucraina are nevoie de mai multe arme. „Armele occidentale funcționează bine în mâinile forțelor armate ucrainene, dar (pentru a schimba cursul războiului, n. red.) sunt necesare în cantități mai mari”, adaugă Massicot. Totuși, ea crede că „nici F-16-urile, nici ATACMS-urile nu pot curăța câmpurile minate sau doborî dronele care direcționează focul de artilerie asupra unităților Forțelor Armate ucrainene”.

Întrebată dacă Occidentul ar putea presa Ucraina să negocieze pe fondul unei „dezamăgiri” legate de contraofensivă, Dara Massicot dă de înțeles că perspectiva ajungerii contraofensivei în impas trebuia luată în calcul, întrucât, la urma urmei, armata rusă este capabilă să învețe și să se îmbunătățească și este de felul ei rezistentă în pofida numeroaselor „eșecuri economice și militare”. În plus, s-a pregătit încă din toamna anului trecut pentru un război de lungă durată. „Dacă există o dezamăgire, aș recomanda să o canalizăm rapid într-o direcție productivă: regândirea modului în care Occidentul poate sprijini strategia militară a forțelor armate ale Ucrainei și cum să formeze viitoarele forțe armate ale Ucrainei, deoarece acum există timp și oportunități pentru acest acest lucru”, spune experta.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #avdiivka, #tactica , #Razboi Ucraina