Mercenarii Wagner primesc pașapoarte belaruse emise pe alte nume. Sunt pregătiți pentru sabotaj în UE

Marti, 29 August 2023, ora 22:12
2915 citiri
Mercenarii Wagner primesc pașapoarte belaruse emise pe alte nume. Sunt pregătiți pentru sabotaj în UE
Mercenari Wagner FOTO Ukrinform

De o lună, autoritățile din Belarus eliberează pașapoarte cu nume schimbate luptătorilor din Grupul Wagner. În acest fel, ei pot fi pregătiți pentru sabotaj și atacuri teroriste în Europa.

Mercenarilor Wagner li se furnizează noi pașapoarte belaruse emise pe alte nume, potrivit adjunctul șefului Cabinetului Unit de Tranziție din Belarus, Pavlo Latușko. „Conform informațiilor confirmate, mercenarii Wagner primesc pașapoarte belaruse - documente reale, dar emise pe alte nume. Astfel, ei pot intra pe teritoriul UE prin punctele de trecere a frontierei pentru a comite sabotaje și atacuri teroriste”.

El a adăugat că nu poate spune câte pașapoarte false au fost eliberate, dar operațiunea a început în urmă cu o lună.

Câteva mii de mercenari din grupul Wagner au rămas în Belarus. Potrivit opozantului belarus, dictatorul Aleksndr Lukașenko și-ar dori ca aceștia să rămână în țară, dar „nu are suficiente resurse financiare pentru a menține un grup mare de militanți. El a menționat că unii dintre wagnerioți vor pleca în Africa, unii vor semna contracte cu Ministerul Apărării din Rusia, iar alții vor demisiona din serviciu sau vor rămâne în Belarus.

„Câteva sute de oameni au semnat deja contracte cu Ministerul Apărării din Belarus, cu siguranță vor rămâne pe teritoriul țării. Ca opțiune, ei vor rămâne în forțele de operațiuni speciale ale forțelor armate din Belarus și, în viitor, pot fi folosiți pentru a crea probleme la frontieră, în special, prin „cooperarea” cu migranții ilegali care atacă granițele Poloniei, Lituaniei și Letonia în fiecare zi”, a conchis Latușka.

Polonia şi statele baltice, membre NATO, îşi vor închide frontierele cu Bielorusia, aliat al Rusiei, în cazul unor incidente militare sau al unui val masiv de migranţi din partea Minskului, au avertizat luni miniştrii de Interne, potrivit Associated Press.

Miniştrii au declarat că observă tensiuni tot mai mari la graniţele NATO şi ale Uniunii Europene cu Bielorusia, care a primit mii de mercenari ruşi şi împinge migranţii din Orientul Mijlociu şi Africa în Europa, în ciuda faptului că au fost ridicate diverse forme de bariere.

Aceştia au avertizat asupra unui răspuns rapid şi concertat în cazul unui incident militar sau al unei mari împingeri de migranţi.

Miniştrii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei s-au adresat presei după discuţiile de la Varşovia. Într-o declaraţie comună, ei au cerut guvernului preşedintelui bielorus Alexandr Lukaşenko să îndepărteze imediat de pe teritoriul său mercenarii Grupului Wagner. De asemenea, au cerut îndepărtarea migranţilor din zonele de frontieră şi întoarcerea acestora în ţările lor de origine.

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a declarat că orice "incident critic" care implică militari sau un aflux de migranţi în Polonia şi în statele baltice din Bielorusia va fi întâmpinat cu un răspuns imediat şi cu închiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei pentru călători şi pentru mărfuri.

Acesta a declarat că au fost elaborate măsuri pentru a continua să sprijine membrii opoziţiei politice din Bielorusia într-o astfel de situaţie, dar nu a oferit detalii.

Recent, Lituania a închis temporar două dintre cele şase puncte de trecere a frontierei cu Bielorusia.

Cele patru ţări, care sunt membre ale Uniunii Europene, susţin Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse şi sprijină, de asemenea, opoziţia din Bielorusia.

Polonia şi Lituania se învecinează cu Bielorusia şi cu exclava rusă Kaliningrad, Letonia se învecinează cu Bielorusia şi Rusia, iar Estonia se învecinează cu Rusia. Ministrul de Interne al Estoniei, Lauri Laanemets, a declarat că Tallinn susţine deciziile grupului, care s-ar putea aplica şi la graniţa sa cu Rusia.

Moartea subită a liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion în Rusia săptămâna trecută a ridicat întrebări cu privire la viitorul grupului, pe care ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, l-a catalogat drept "extrem de periculos" şi "demoralizat". El a mai spus că mercenarii reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii din Bielorusia şi pentru întreaga regiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credinţă faţă de statul rus, potrivit unui decret publicat pe site-ul Kremlinului vineri seara târziu şi care intră în vigoare imediat.

De asemenea, săptămâna trecută, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat că Rusia a început să transfere unele arme nucleare cu rază scurtă de acţiune în ţara vecină Bielorusia, o mişcare care, potrivit acestuia, va schimba arhitectura de securitate a regiunii şi a întregii alianţe militare NATO.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pasapoarte, #mercenari wagner, #Belarus, #Polonia, #state baltice , #Ucraina