Bătălia invizibilă a Ucrainei pentru a bloca armele rusești. Marea cheie a războiului electronic

Vineri, 04 August 2023, ora 22:14
4080 citiri
Bătălia invizibilă a Ucrainei pentru a bloca armele rusești. Marea cheie a războiului electronic
Sistemul rusesc Krasuha-4 bruiază radarele aeriene și de apărare aeriană

În primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, experții au fost surprinși de cât de slab funcționau unitățile de război electronic ale armatei lui Putin. Dar aproape 18 luni mai târziu, acestea cauzează probleme semnificative contraofensivei Kievului, scrie BBC.

„Folosește o singură rundă”, șoptește un soldat ucrainean ascuns în spatele unui zid lângă linia frontului de est. „În acest fel vom putea rezista până dimineața dacă se vor apropia”.

Indicativul soldatului este Alain Delon, la fel ca celebrul star de film francez al anilor 1970. Și ca într-un film de spionaj, el face parte dintr-o echipă ușor înarmată de ofițeri de informații electronice - o țintă de înaltă prioritate pentru armata rusă.

Alain se teme că trupele ruse ar putea să-i fi observat antena și să fi început să se îndrepte spre baza lor. El decide să-și schimbe poziția. Cheia în războiul electronic este să fii invizibil pentru inamic.

Sarcina lor este să detecteze semnale electronice de la toate tipurile de arme rusești - inclusiv drone, sisteme de apărare aeriană, bruiaj, artilerie și lansatoare de rachete. Ei stabilesc de unde provin semnalele și tipul de armă, apoi transmit coordonatele altor unități care vor avea ca scop distrugerea țintei.

De asemenea, informațiile îi ajută pe comandanți să își construiască o imagine a câmpului de luptă.

„Acesta este un război al tehnologiilor”, a declarat pentru BBC colonelul Ivan Pavlenko, șeful departamentului de război electronic și cibernetic al Statului Major General al Ucrainei.

"Dacă văd un număr de posturi de radio în același loc, înțeleg că este un post de comandă. Dacă văd că unele posturi de radio încep să avanseze, înțeleg că ar putea fi o contraofensivă sau o ofensivă."

Acesta este un conflict invizibil care se desfășoară în paralel cu exploziile, loviturile cu rachete și războiul de tranșee care domină știrile.

Aproape fiecare armă modernă - de la instalațiile de artilerie la rachete de înaltă precizie - utilizează unde radio, microunde, infraroșu sau alte frecvențe pentru a primi date. Acest lucru îi face vulnerabili la războiul electronic, care are ca scop interceptarea și suprimarea acestor semnale.

„Dacă pierzi în războiul electronic, forțele tale se vor transforma într-o armată din secolul al XIX-lea”

„Dacă pierzi în războiul electronic, forțele tale se vor transforma într-o armată din secolul al XIX-lea”, spune Iaroslav Kalinin, directorul executiv al Infozahist, o companie care produce sisteme de război electronic pentru armata ucraineană. „Vei fi la 10 pași în spatele inamicului tău”.

În ultimii ani, Rusia a dezvoltat o gamă de tehnologie de bruiaj. Aceasta include:

-Krasuha-4, care vizează radarele aeriene și de apărare aeriană

-Jitel, care suprimă semnalele sateliților

-Leier-3, pentru bruiajul comunicațiilor celulare și radio

Până la momentul invaziei pe scară largă din februarie 2022, Rusia avea 18.000 de militari arondați războiului electronic, spune colonelul Pavlenko.

Dar efectul a fost mai puțin impresionant decât se așteptau mulți.

„Încercau să ne distrugă radarele, să pătrundă în sistemele noastre de apărare antiaeriană”, spune Iaroslav Kalinin. „Au avut succes parțial la asta, dar nu complet”.

Sistemele de apărare antiaeriană ucraineană sunt încă capabile să doboare avioanele rusești. Lipsa supremației aeriene a Rusiei a contribuit la eșecul acesteia de ocupa Kievul.

De asemenea, forțele ruse nu au reușit să închidă comunicațiile, ceea ce a permis armatei ucrainene să-și organizeze apărarea. Deși unele rețele militare prin satelit au fost blocate, comunicațiile celulare și pe internet au fost în mare parte neafectate.

Când trupele ruse înaintau spre Nikolaiv în februarie 2022, sătenii au folosit telefoanele mobile pentru a informa armata ucraineană despre mișcarea coloanelor rusești.

Așteptându-se să treacă în marș, Moscova s-a gândit că nu este nevoie să implementeze complet sistemele de război electronic. Însă Bryan Clark, de la Hudson Institute, un think tank din SUA, spune că o altă problemă a fost că unitățile de război electronic nu puteau ține pasul cu restul trupelor.

Rusia a renunțat la sistemele mari și a trecut la unele mai mici și mai mobile

„Sistemele rusești sunt sisteme mari greu de manevrat, transportate de vehicule, care sunt concepute pentru a fi folosite în defensivă”, spune el. „Și, ca urmare, sistemele lor de război electronic nu erau foarte agile, nu erau foarte rapide și nu erau foarte numeroase”.

Dar Rusia a învățat din greșelile sale, spune el. În loc să folosească echipamente mari care pot fi ușor de găsit și distruse, acum se bazează din ce în ce mai mult pe dispozitive mai mici și mai multe mobile.

Bryan Clark spune că Rusia a reușit să desfășoare sute de unități mobile de război electronic de-a lungul liniei frontului în încercarea de a încetini contraofensiva Ucrainei. Acestea variază de la bruiaj GPS la sisteme care suprimă radarul și împiedică aeronavele americane să identifice ținte pe care Ucraina să le atace.

Sistemele rusești precum Jitel și Pole-21 se dovedesc a fi deosebit de eficiente pentru a bloca GPS-ul și alte legături prin satelit. Ei pot dezactiva dronele care direcționează focul de artilerie și pot efectua atacuri kamikaze asupra trupelor ruse.

Multe dintre armele sofisticate furnizate Ucrainei de țările NATO sunt vulnerabile și la astfel de bruiaj, deoarece folosesc un semnal GPS pentru navigare.

„Jitel poate bloca un semnal GPS pe o rază de 30 km de bruiaj”, spune Clark. „Pentru arme precum bombele JDAM [fabricate în SUA], care folosesc doar un receptor GPS pentru a le ghida către țintă, acest lucru este suficient pentru a-și pierde geolocalizarea și a ieși din țintă”.

Același lucru este valabil și pentru rachetele ghidate trase de sistemul de rachete Himars, care a avut o mare contribuție la ofensivele de succes ale Ucrainei din toamna anului trecut.

Ambele părți au încercat să dezvolte contra măsuri împotriva bruiajului celeilalte, inclusiv reprogramarea armelor.

Bryan Clarke o descrie ca pe o competiție intensă.

Colonelul Pavlenko nu neagă că sistemele rusești pot reduce eficiența și acuratețea armelor pe care Ucraina le-a primit de la partenerii săi occidentali. Acest lucru face ca vizarea sistemelor rusești de război electronic să fie și mai importantă, spune el.

„Înainte de a lovi cu muniție ghidată de precizie, trebuie să furnizăm informații. Există vreo suprimare în acea zonă? Dacă acea zonă este afectată de un semnal de bruiaj, trebuie să găsim bruiajul și să-l distrugem și abia apoi să folosim arma."

Din februarie 2022, Ucraina a distrus peste 100 de sisteme majore de război electronic rusesc, spune el. BBC nu poate verifica independent aceste numere.

Unitățile de informații precum cea a lui Alain lucrează neîncetat pentru a crește acest număr, prin localizarea lor.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #razboi electronic, #blocare, #arme , #Razboi Ucraina